Salget av flere robotgressklippere stoppes

Svenske Elsikkerhetsverket stanser salget av flere robotgressklippere.

<b>STOPPES:</b> Gardenas modell R50Li er én av robotgressklipperne som stoppes for salg i Sverige, fordi Elsäkerhetsverket har funnet for høye verdier av elektromagnetisk støy. Men Husqvarna sier vedtaket er feil og bestrider avgjørelsen. Foto: ELSÂKERHETSVERKET
STOPPES: Gardenas modell R50Li er én av robotgressklipperne som stoppes for salg i Sverige, fordi Elsäkerhetsverket har funnet for høye verdier av elektromagnetisk støy. Men Husqvarna sier vedtaket er feil og bestrider avgjørelsen. Foto: ELSÂKERHETSVERKET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske Elsäkerhetsverket har den siste tiden sendt ut salgsforbud på tre robotgressklippere, som også er i salg på det norske markedet.

Grunnen for salgsforbudet er den samme for alle modellene:

De avgir for mye elektromagnetiske forstyrrelser, som vil kunne påvirke funksjonen på annet elektronisk utstyr som er i nærheten av der gressklipperen brukes.

Salgsforbudet gjelder for noen robotgressklippere fra Gardena, Meec (Jula) og Worx.

LES OGSÅ: LED-lampene slår ut baderoms-radioen

Naboens gressklipper kan slå ut din elektronikk

Robotgressklipperne som det svenske Elsäkerhetsverket har sendt ut salgsforbud på, er disse modellene: Gardena R50Li, Meec 721-296 og Worx Landroid WG790E.

Det svenske salgsforbudet gjelder salg fra importør til forhandler.

Det er ikke utstedt salgsforbud fra forhandler til kunde, og det er heller ikke utstedt tilbakekalling på produkene, men Jula har likevel valgt å stanse salget fra butikk til kunder både i Norge og Sverige.

Elektromagnetiske forstyrrelser, også kalt elektromagnetisk støy, er ikke farlig for deg, og er ikke støy som kan medføre helseplager for mennesker - men det kan forstyrre annen elektronikk i nærheten.

- Dersom et utstyr har for stor emisjon av elektromagnetisk stråling, kan dette føre til at annet utstyr i nærheten ikke fungerer som det skal. Hvilke effekter dette kan ha er ofte uberegnelig, sier Bjørn Nyrud, avdelingsleder ved avdeling for elektriske produkter ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

LED-LAMPENE KUTTER RADIOEN: Da Rune Seppola byttet til LED i baderomslampene sine, sluttet radioen å virke. Den virker kun når LED-lampene er slukket. Foto: RUNE SEPPOLA
LED-LAMPENE KUTTER RADIOEN: Da Rune Seppola byttet til LED i baderomslampene sine, sluttet radioen å virke. Den virker kun når LED-lampene er slukket. Foto: RUNE SEPPOLA Vis mer


DSB har i de verste tilfellene sett at utstyr forstyrrer nødtelefoner, landingssystemet på Værnes (Rockheim), men det er mer vanlig med blinking i lys, forstyrrelser på radio og liknende.

Dersom naboen din har investert i en robotgressklipper som avgir mye elektromagnetisk støy, vil du risikere å kunne oppleve forstyrrelser som følge av naboens utstyr.

- Ja, men feltene avtar sterkt med avstanden fra strålingskilden, sier Nyrud til Dinside.

LED-lystavlen med 13.000 lamper på Rockemuseet Rockheim i Trondheim forstyrret sambandsfrekvensen til flytrafikken som passerte over Rockheim, og lampene måtte slukkes til de fikk løst problemet.

Vi har også skrevet om mindre alvorlige, men like fullt irriterende resultater av elektromagnetisk støy, der Rune Seppola opplevde at LED-lampene på badet slo ut radioen han hadde der.

LES OGSÅ: Her er den beste robotgressklipperen

Det er grenser for forstyrrelser

Det finnes standarder som sier noe om grenseverdier av elektromagnetisk støy i produkter. Det vil altså være en grense for hvor mye slik støy produkter skal avgi.

Men et produkt som er innenfor grenseverdiene, kan likevel ha innvirkning på andre produkter i nærheten. Og selv om ett produkt er innenfor grenseverdien, kan ti produkter til sammen gjøre at man kommer utenfor grenseverdiene.

Her er salgsforbudene:

Meec, modell 721-296 (Jula): Stopper salget i Norge og Sverige, mens utredningen pågår. Foto: ELSÂKERHETSVERKET
Meec, modell 721-296 (Jula): Stopper salget i Norge og Sverige, mens utredningen pågår. Foto: ELSÂKERHETSVERKET Vis mer

Meec, modell 721-296 (selges av Jula):


Ifølge Elsäkerhetsverket ligger målte forstyrrelser på 38,6 dB over grenseverdiene for forstyrrelser på det meste, og dette er forstyrrelser som kan påvirke funksjonen på annet utstyr som er i nærheten av der gressklipperen brukes. Elsäkerhetsverket har besluttet å ilegge salgsforbud, og krever at Jula skal slutte å selge disse produktene. (Du kan lese hele forbudet her, hos Elsäkerhetsverket)

STOPPES: Gardenas modell R50Li er én av robotgressklipperne som stoppes for salg i Sverige, fordi Elsäkerhetsverket har funnet for høye verdier av elektromagnetisk støy. Men Husqvarna sier vedtaket er feil og bestrider avgjørelsen. Foto: ELSÂKERHETSVERKET
STOPPES: Gardenas modell R50Li er én av robotgressklipperne som stoppes for salg i Sverige, fordi Elsäkerhetsverket har funnet for høye verdier av elektromagnetisk støy. Men Husqvarna sier vedtaket er feil og bestrider avgjørelsen. Foto: ELSÂKERHETSVERKET Vis mer

Gardena, modell R50Li:


Ifølge Elsäkerhetsverket ligger målte forstyrrelser på 20,9 dB over grenseverdiene for forstyrrelser på det meste, og dette er forstyrrelser som kan påvirke funksjonen på annet utstyr som er i nærheten av der gressklipperen brukes. Elsäkerhetsverket har besluttet å ilegge salgsforbud, og krever at Husqvarna skal slutte å selge disse produktene. (Du kan lese hele forbudet her, hos Elsäkerhetsverket.)

Worx Landroid, modell WG790E: Salgsstopp, men den norske forhandleren sier problemet er med fjorårets modeller, som de ikke har solgt i Norge. Foto: ELSÂKERHETSVERKET
Worx Landroid, modell WG790E: Salgsstopp, men den norske forhandleren sier problemet er med fjorårets modeller, som de ikke har solgt i Norge. Foto: ELSÂKERHETSVERKET Vis mer

Worx Landroid, modell WG790E:


Ifølge Elsäkerhetsverket ligger målte forstyrrelser på 19,0 dB over grenseverdiene for forstyrrelser på det meste, og dette er forstyrrelser som kan påvirke funksjonen på annet utstyr som er i nærheten av der gressklipperen brukes. Elsäkerhetsverket har besluttet å ilegge salgsforbud, og krever at importøren skal slutte å selve produktene. (Du kan lese hele forbudet her, hos Elsäkerhetsverket.)

LES OGSÅ: Dinsides test av billige robotgressklippere, blant annet Worx og Meec

DINSIDE HAR TESTET BILLIGE ROBOTGRESSKLIPPERE: Dinside har testet et knippe billige robotgressklippere, blant annet fra Worx og Meec. Foto: RUNE M. NESHEIM
DINSIDE HAR TESTET BILLIGE ROBOTGRESSKLIPPERE: Dinside har testet et knippe billige robotgressklippere, blant annet fra Worx og Meec. Foto: RUNE M. NESHEIM Vis mer


Følger spesielt med på nabolandene

Bjørn Nyrud i DSB sier til Dinside at de både i Sverige og i Norge har ulike reaksjonsmidler når det kommer til salgsforbud og tilbakekallinger. I dette tilfellet med robotgressklipperne, er det i første omgang snakk om et salgsforbud fra importør til forhandler, og ikke til konsument.

- Hvilken reaksjon man velger i et vedtak, avhenger av hvilken fare utstyret utgjør, sier Nyrud til Dinside.

Det er imidlertid ikke slik at alle meldinger om salgsstans og tilbaketrekninger i andre land, automatisk fører til at disse produktene får samme behandling i Norge.

- For at et omsetningsforbud skal ha juridisk effekt, må det gjøres et vedtak nasjonalt. DSB følger med på nabolandenes vedtak og følger opp omsetningen. Kjedene som opererer på nordisk basis, som Jula, Clas Ohlson, Biltema og andre, er generelt flinke til å effektuere tiltak på tvers av landegrensene når et av landene gjør et vedtak. Noe som betyr at de i praksis oftest trekker produktet fra hele det nordiske markedet, sier Nyrud til Dinside.

Han sier videre at de forsøker å følge med på hva som trekkes tilbake av farlige produkter spesielt, om disse finnes i omsetning i Norge - og at de tar kontakt med importører eller andre aktører.

- Om nødvendig gjør vi nasjonale vedtak. Vi har et spesielt fokus på våre naboland. Vi forsøker også å legge ut produkt meldt fra utlandet på sikkerhverdag.no, sier Nyrud.


Jula stopper salget

Vi har vært i kontakt med importørene eller forhandlerne av disse produktene i Norge, for å høre hva som skjer med disse produktene i Norge.

Per Jacobsen, administrerende direktør i Jula Norge AS, sier til Dinside at de har valgt å stoppe salget:

- Det er det svenske Elsäkerhetsverket som har satt salgsforbud på robotgressklipperen. Jula har av den grunn valgt å stoppe salget av robotklipperen på markedene i både Sverige og Norge mens utredning pågår, uttaler Jacobsen til Dinside.

- Vedtaket er feil

Tobias Norrby, kundesjef hos Husqvarna som produserer Gardena-klipperen, sier til Dinside at de har bestrider Elsäkerhetsverkets beslutning.

- Vi anser at Elsäkerhetsverkets vedtak er feil og har derfor klaget på beslutningen, sier Norrby.

Han understreker at alle deres robotgressklippere som finnes på markedet er testet og godkjente av SP - Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, og at de er overbevist om at deres produkter oppfyller sikkerhetskravene.

- Det finnes ingen spesiell standard for elektromagnetisk kompatibilitet for robotgressklippere, som denne saken gjelder. Som produsent kan man derfor velge mellom flere ulike standarder. Husqvarna Group har valgt den standarden som anbefales av SP, mens Elsäkerhetsverket uten forklaring har testet produkter ut ifra en annen standard, sier Norrby til Dinside, og sier videre at Elsäkerhetsverket er tilsynsmyndighet for det svenske markedet - og at vedtaket således gjelder i Sverige og ikke i Norge.

Han understreker at dette vedtaket ikke medfører tilbakekallinger.

- Nei, det er ingen produkter som behøver å tilbakekalles. Forbudet gjelder Husqvarna Groups salg til våre forhandlere, det vil si at det ikke finnes noe forbud for at en forhandler skal kunne selge de omtalte Gardena-produktene til en konsument, sier Norrby til Dinside.

Dinside har også vært i kontakt med Roboteksperten som selger Worx-robotgressklippere i Norge. De uttaler at problemet med høye verdier for elektromagnetisk støy gjelder for 2015-modellen og at dette ikke er noe problem på 2016-modellen, som er den modellen de nå selger i Norge.

- Avventer dom

Dinside har konfrontert Elsäkerhetsverket med Husqvarnas påstander om at de har benyttet feil standarder i testene.

Martin Gustafsson, inspektør i Elsäkerhetsverket, sier til Dinside at vedtaket gjelder i Sverige og at det i dette tilfellet innebærer at Husqvarna ikke får selge modellen lenger, men at dette ikke påvirker salget forøvrig, som for eksempel fra en forhandler som har denne på lager og vil selge den videre til en forbruker.

Han understreker også at det ikke er slik at det er noen modeller som må tilbakekalles.

- Det finnes flere standarder som kan være korrekte å bruke. Vi har ved tester valgt én og Husqvarna har valgt en annen. I dette tilfellet er det Nemko som har utført våre tester og valgt standard. Vedtaket er overklaget og vi avventer dom fra Forvaltningsdomstolen, uttaler Gustafsson til Dinside.

Elsäkerhetsverket har testet til sammen fire robotgressklippere, og det er sendt ut salgsforbud på alle disse fire. Alle vedtakene er overklaget.

LES SAKEN OG SE VIDEO: Sjekk ut den feteste gressklipperen vi noensinne har sett, med 23 hestekrefter og fjernstyring!

DEN KULESTE GRESSKLIPPEREN VI HAR SETT: Med med 23 hestekrefter og fjernstyring! Foto: PER ERVLAND
DEN KULESTE GRESSKLIPPEREN VI HAR SETT: Med med 23 hestekrefter og fjernstyring! Foto: PER ERVLAND Vis mer


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!