Sagen du trygt kan røre

SawStop stopper når den kommer i kontakt med hud.

Han var ganske håpløs, faren til Albert Åberg. Men på ett punkt hadde han ganske rett: Ikke rør sagen. Man bør i hvert fall være forsiktig. Spesielt motordrevne sager er årsak til en rekke små og store ulykker hvert år.

Med SawStop kan dette være historie. Sagen, som er konstruert av amerikanske Steve Gass, er innrettet med en smart funksjon som gjenkjenner materialer som leder strøm, deriblant kroppen vår.

Når sagbladet treffer materiale som leder strøm vil det automatisk stoppe opp, og bladet utløses, slik at skaden på hud - eller annet strømførende materiale - skal bli minimal.

Dette skal skje i løpet av fem millisekund, ifølge produsenten.

Pølsetest

Mannen bak SawStop, Steve Gass, demonstrerer gjerne oppfinnelsen, og ofte med et materiale, ikke helt ulikt fingre: Pølser. Og det er helt utrolig: Pølseskinnet synes nesten urørt, etter kontakt med den kraftige sagen.

TV-kanalen Discovery har laget et program om SawStop i sin TimeWarp-serie, der du kan se prosessen i sakte film. Både pølsetesten, og oppfinnerens egen finger, er vist:


SawStop er flittig diskutert på en rekke snekker- og verktøysforum, og et tilbakevendende argument er at det er dyrt å bytte blad dersom sagen løser seg ut. Dette koster 60 dollar, eller rundt 400 kroner. Noe vi våger å hevde er en liten pris for en finger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor får du kjøpt?

Sagen er foreløpig ikke CE-godkjent, og kan derfor ikke selges i EU, men merk at CE-godkjennelse er en prosess firmaet selv må sørge for - og betale. Det er imidlertid ingen ting som stopper deg i å handle en slik sag fra utlandet.

Forhandlerliste finner du på produsentens nettsider.

Og selv om den har automatisk fingerstopp, vil vi likevel ikke oppfordre noen til å prøve.