Så senga di knirker?

Av lyder på soverommet er knirking den nest verste

Den verste lyden på soverommet er snorking, men knirking i senga kommer som en god nummer to. Spesielt når den du deler seng med alltid skifter stilling akkurat i det du holder på å sovne og det høres ut som om senga spjæres...

Dessuten foregår det iblant andre øvelser i senger, som gjerne innvolverer tildels heftige bevegelser hos aktørene. Dette kan få knirkingen til å nå slike høyder at det blir et punkt på dagsorden i borettslaget hvis man er riktig uheldig, eller svært aktiv. Eller begge deler. (En løsning er å ikke gi seg før senga bryter sammen, da er problemet ikke bare løst, men eliminert.)

Hvor vár man er på lyder er både individuelt og situasjonsbetinget. Noen sovner uansett tid og sted bare de får anledning, andre må gjennom ritualer som ikke tåler avvik. Og knirking er ikke med på lista over søvnutløsende faktorer.

Så hva kan du gjøre for å ikke få en seng som knirker?

Sjekk disse sengene!

Hva skyldes knirking?

Knirking kommer av at to (eller flere) deler ikke sitter så fast sammen som de skal, slik konstruksjonen er tenkt. Når konstruksjonen belastes gnir flatene mot hverandre og begge eller den ene delen settes i vibrasjoner. Denne kan være i form av gnissing, men når kontakten mellom flatene slipper og tar tak igjen med relativt høy frekvens får vi det vi kaller knirking, som altså kan ses på som en slags pulserende gnissing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Knirking kan være mellom metallgjenstander (gammel sykehusseng), mellom tre og metall (beslag, spiker og skruer mot treverk) eller tre mot tre.

Når du skal velge seng

Vil du ha en seng som også skal kunne sittes i og i tillegg være lagringsplass med skuffer under? Da ser du gjerne etter en sengebenk og disse er laget i tre. Og vi snakker om mye treverk.

Her står du overfor et enormt knirkepotensial!

Illustrasjonsfoto Foto: Ikea
Illustrasjonsfoto Foto: Ikea Vis mer


På en slik konstruksjon er det mange og store flater mot hverandre, og om den ikke allerede knirker så snart den er montert, så er det bare et tidsspørsmål.

Mer klassiske sengevarianter med både hodegjerde og fotgjerde stiller nesten i samme liga. Her er det også ganske store flater som er skrudd sammen og utsettes for belastninger. Knirking bør heller ikke her komme som noen overraskelse.

Det knirkemessig beste alternativet er en rammemadrass av god kvalitet. Den består, som navnet mer enn antyder, av en solid treramme som omslutter selve madrassen med fjærer og det hele. Madrassen kan ikke tas ut, den har ingen sider, fordi det er rammen som er sidene. Derav navnet.

Det eneste du gjør for å få en seng ut av rammemadrassen er å skru på bein i ønsket høyde og utførelse.

I motsetning til en seng kommer rammemadrassen ferdig montert. Den er både skrudd og limt og gjerne frest i hjørnene, derfor skal det svært mye til for at den begynner å knirke. Hvis den begynner med dette er det faktisk et tegn på at den er i ferd med å falle fra hverandre og trenger reparasjon.

Les også: Supersmart sengeløsning

Hva kan du gjøre med en seng som knirker?

Knirking forutsetter altså at noe beveger seg og at dette ikke skjer uten en viss motstand. Det første man da må gjøre er å sørge for at alt sitter så godt sammen som mulig. Det er bare å hente det som trengs av sekskantnøkler, skrutrekkere og tenger og dra til.

Hvis konstruksjonen er god kan dette være tilstrekkelig, og da er du heldig.

Illustrasjonsfoto Foto: Ikea
Illustrasjonsfoto Foto: Ikea Vis mer


Hvis dette ikke nytter er det to forskjellige måter å angripe problemet på. Den ene går ut på å stoppe bevegelsene, den andre på å unngå at det blir høy friksjon mellom flatene.

Hvis du ikke regner med at du kommer til å måtte demontere senga kan du rett og slett lime den sammen. Du løsner skruene, bruker vanlig hvitt snekkerlim, legger inn gode doser alle steder der flater møtes og skrur sammen. Limet som tyter ut tørker du av med en våt fille eller svamp med det samme. Venter du med dette får du merker, så sørg for å fjerne alt før det begynner å tørke. Rødsprit kan brukes hvis du oppdager limrester senere. Limet tørker relativt raskt, men gi det et døgn på å herde.

Alternativet til liming er å sørge for at friksjonen blir minimal mellom flatene. Et godt materiale er filt, dette brukes blant annet i pianomekanikk og gjør at flater som er i kontakt glir lett og lydløst mot hverandre. Det fine med filt er at dette også fungerer i press.

Få tak i filt i et par millimeters tykkelse og en farge som passer. Den klippes i biter som passer akkurat mellom delene som skal skrus sammen. Der hvor skruene skal være skjærer du bare en strek som skruen går gjennom. Så trekker du godt til.

Sengebunn kan også knirke, men hvis du limer filtremser på listene i sidene der den ligger mot og legger den på så blir det stille.

Dette kan gi deg en knirkefri seng, men det er ingen garanti. Vi forsøkte dette på vår sengebenk som i sin tid sto på gjesterommet. Det ble langt bedre, men det viste seg at vi hadde måttet slå fra hverandre alt og lime det sammen igjen hvis vi skulle få fjernet all knirking. Det knirket nemlig ikke bare der vi skrudde sammen de enkelte delene, men også inne i de enkelte delene. Sengebenken fikk derfor terminert sin sengestatus og gjenoppsto som ved.

Slik sover du godt om natten

Hva med metallseng?

Senger av metall er et kapittel for seg. De lar seg ikke lime, og filt er heller ikke noen god løsning her.

Det første man gjør er (som med tresenger) å sjekke at alt er skrudd godt sammen. Hvis det likevel knirker kan det være flere grunner. Det er enten sengedelene som knirker ved kontakt med hverandre, eller det er skruene som knirker i gjenger eller gjennomføringer.

Illustrasjonsfoto Foto: Ikea
Illustrasjonsfoto Foto: Ikea Vis mer


Løsningen er å sette inn alle skruer og gjennomføringer med fett som tåler trykk uten å miste smøreevnen. Du kan bruke symaskinolje eller universalspray (CRC 5-56, WD-40), men det renner dit det ikke skal og varer ikke så lenge.

Det som fungerer best er litiumfett som finnes i mange forskjellige varianter og farger, og fås der du kjøper midler til bil og annet motorisert. Det er som alt annet fett noe griseri, men ved forsiktig påføring og nøye avtørking går det bra.

Siste utvei

Hvis ingen ting hjelper legger du madrassen på gulvet. Vi håper at det ikke viser seg at det er det som knirker...

Som alltid, tips deler du med oss og andre lesere i vårt forum!