Så ofte bør dyner vaskes

De fleste følger ikke anbefalingene.

- Dyner og puter bør rengjøres ofte. Selv om man bruker dynetrekk og skifter dette jevnlig, trekker svette, hudfett og så videre seg gjennom og lager gode vilkår for midd, ifølge ekspertene. Foto: Colourbox
- Dyner og puter bør rengjøres ofte. Selv om man bruker dynetrekk og skifter dette jevnlig, trekker svette, hudfett og så videre seg gjennom og lager gode vilkår for midd, ifølge ekspertene. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten halvparten av alle nordmenn vasker dynen sjeldnere enn en gang i året. Hver fjerde nordmann vasker aldri dynen sin, viser en undersøkelse utført av butikkjeden Jysk.

Les mer: En av fire har aldri vasket dynen

Ifølge undersøkelsen er det mange som trenger en påminnelse om at vask og lufting av dyne og puter er viktig.

- Der er kun én måte å drepe husstøvmiddene på, og det er ved å vaske dynen. Dynen tar opp fuktighet fra kroppen, og derfor bør den også luftes og tørkes ute innimellom. På denne måten unngår man at dunene i dynen klapper sammen, sier Søren Nissen, dyneinnkjøper i Jysk, i en pressemelding tidligere i år.

Det er viktig å vaske og lufte dynen ofte, spesielt for å unngå at husstøvmidden får boltre seg rundt.

Sjekk om du vasker sengetøyet ofte nok

Hjelper ikke å skifte sengetøy ofte

Dyneløfting

Hvor ofte vasker du dynen din? (Avsluttet)
Det har jeg aldri gjort(51%) 1274
Jeg vasker ikke, jeg kjøper ny(15%) 373
Årlig(14%) 339
Hvert halvår(13%) 336
Hvert tredje år(4%) 94
Annet hvert år(3%) 79
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ifølge Hilde Løkås ved Allrens bør puter og dyner rengjøres ofte.

- Selv om man bruker dynetrekk og skifter dette jevnlig, trekker svette, hudfett og så videre seg gjennom og lager gode vilkår for midd. De som reagerer allergisk på midd blir faktisk anbefalt å vaske dette månedlig, men for de fleste holder det å vaske dette hver sjette måned. Dette gjelder også overmadrasser, sier hun.

Les også: Er overmadrassen din en bakteriebombe?

Hos Jysk anbefaler man å vaske dynen en gang i året, og helst oftere, i tillegg til å lufte dynen jevnlig. For allergikere med støvmiddallergi, anbefaler Jysk at man vasker dynen minimum hver 3. måned.

Videre anbefaler de:

  • Husk på bruke et spesielt enzymfritt dunvaskemiddel til dun- og fjærdyner.
  • Det er viktig å tørke dynen i tørketrommelen sammen med tre tennisballer. Dette hjelper til med å fordele dunene tilbake på plass i dynen.
  • Luft dynen ofte, men aldri i direkte sollys, da det kan svi av dunenes naturlige lanolinhinne og dermed ødelegge spenstigheten i dunene.
  • En pute har som regel kortere levetid enn en dyne. Puter bør sjekkes hvert tredje år. Er puten blitt flat bør den byttes!
  • En god kvalitetsdyne kan ha en levetid opptil 10 år. Men et krever godt vedlikehold, ifølge markedssjef Kristin Haug Merkesdal ved Jysk - det vil si vasking minst en gang i året, og jevnlig lufting.
- Når temperaturen faller til minus 15-20 grader er det fint å lufte dynen ute i cirka åtte timer. Bank dynen godt før den tas inn igjen. Dette dreper husstøvmidd, avslutter Haug Merkesdal.

Her er dynene ekspertene anbefaler