<strong>40 PROSENT BILLIGERE:</strong> Bruk av energiprogram på oppvaskmaskinen får ned strømforbruket. Foto: Colourbox.com
40 PROSENT BILLIGERE: Bruk av energiprogram på oppvaskmaskinen får ned strømforbruket. Foto: Colourbox.com Vis mer

Så mye koster oppvasken

Og slik får du ned strømforbruket.

Publisert
Sist oppdatert

Selv om oppvaskmaskinen ikke er boligens største strømsluk, er det fort gjort for en familie å kjøre en maskin om dagen. Da vil både programmet man velger, og ikke minst oppvaskmaskinens energiforbruk, påvirke strømforbruket.

Dingsene som kutter strømregningen

Litt under krona per vask

En oppvaskmaskin i klasse A, som er den beste energimerkingen, bruker rundt 0,8 kWh per oppvask. Tar man utgangspunkt i denne ukas kilowattpris fra NorgesEnergi og nettleie fra Hafslund, vil en oppvask komme på cirka 83 øre.

Så mye koster oppvasken

Det samme regnestykket, men denne gangen for en oppvaskmaskin i klasse D som bruker 1,6 kWh per vask, koster det dobbelte, nærmere bestemt 166 øre per vask.


Er det slik at man kjører oppvaskmaskinen en gang per dag, bruker den A-merkede maskinen strøm for 302,95 kroner i året, mens maskinen med D-merke forbruker strøm for 605,90 kroner i året.

Kanskje høres dette lite ut, men husk at dette utgjør et av mange små bidrag til strømregningen, og mange bekker små gjør som kjent en solid elv tilsammen.

Blir oppvasken stående og blomstre på benken? Denne setter inn i maskinen for deg

Slik blir det billigere

Ønsker man å redusere oppvaskutgiftene, har de aller fleste oppvaskmaskiner et eget energiprogram som forbruker opptil 35-40 prosent mindre enn standardprogrammet. Dette vil variere fra maskin til maskin, og står gjerne spesifisert i bruksanvisningen.

Bruker vi samme regnestykke som i eksemplet over, blir det årlige forbruket på en klasse A-maskin kun 181,77 kroner per år når man bruker energiprogrammet. Dette er mer enn 400 kroner rimeligere enn om du bruker det vanlige programmet på en gammel, D-merket, oppvaskmaskin.

Vær likevel obs på at det ikke er alle øko-program som takler den skitneste oppvasken.

Det du derimot ikke bør gjøre for å spare strøm på oppvasken, er å vaske opp for hånd. En oppvask i maskin med energimerking i klasse A bruker cirka 10 liter vann, mens man for hånd vil bruke langt mer varmtvann for å vaske opp tilsvarende mengde oppvask.

Hvor mye koster varmtvannet ditt? Regn ut med vår varmtvannskalkulator

Eksempel:
Man fyller to ganger fem liter varmtvann i oppvaskkummen, med en temperatur på ca 55 grader. Energiforbruket er da 0,6 kWh.

I tillegg lar man det renne varmtvann (55 °C) for skylling, totalt tre liter i minuttet ganger 15 minutt, tilsvarer energiforbruk på 2,6 kWh.

Dermed bruker man totalt 3,2 kWh per vask, eller 332,8 øre.

Dette er ingen eksakt beregning av energiforbruket ved vask for hånd, men det gir likevel en pekepinn på hvor stort forbruket blir.

Kilde: Enova svarer

Slik koker du vann billigst

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer