Så mye koster latskapen

Elektriske apprater på standby står for fem prosent av strømregningen.

Fjernkontrollen bør kun brukes til å skifte kanaler. Når du er ferdig med å se på TV bør du komme deg opp av sofaen og skru av TV-en manuelt. Foto: Colourbox.com
Fjernkontrollen bør kun brukes til å skifte kanaler. Når du er ferdig med å se på TV bør du komme deg opp av sofaen og skru av TV-en manuelt. Foto: Colourbox.comVis mer

Aldri før har det vært viktigere å spare på strømmen. Strømprisene har skutt i været, og gjennomsnittlig pris per kWh er nå drøye 66 øre, men spotprisen på strøm har vært oppe i over 11 kroner per kWh - og det uten nettleie og avgifter.

Betaler du for mye for strømmen?

Finn billigste strømleverandør med DinSide

Kutt utgiftene

Annet enn å bytte til den strømleverandøren som er billigst for deg og ditt forbruk, er det lite du kan gjøre for å påvirke strømprisene. Men det er mye du kan gjøre for å kutte forbruket.

Ifølge SSB lå gjennomsnittlig strømforbruk per husholdning på 16.200 kWh i 2006. I perioden 1991-2001 lå strømforbruket litt høyere, rundt 18.000 kWh per husholdning, men etter dette, kanskje spesielt strømkrisen vinteren 2002/2003, har forbruket sunket noe.

Se gjennomsnittlig energiforbruk per kvadratmeter for ulike boligtyper her.

Du kaster bort 425 kroner


Tar vi en enebolig på 120 kvadratmeter, bruker denne drøye 17.000 kWh per år. Med dagens gjennomsnittlige strømpriser vil dette si årlige utgifter fra rundt 8.500 kroner. Av dette går 425 kroner til absolutt ingen ting. Det er ladere som står igjen i stikkontakten uten at du bruker dem, eller for eksempel TV-en som alltid står klar til bruk.

Norges totale standbyforbruk estimeres til ca. 392 GWh (millioner kilowattimer), som tilsvarer energiforbruket i ca. 15.700 boliger, ifølge Enova. Eller årsproduksjonen til to Alta-kraftverk.

Så mye koster standby:
Elektrisk artikkelStandbyforbruk i WattkWh / år
Antenneforsterker15130
Klokkeradio220
Parabolantenne15130
Printer15130
PC2040
Screensaver85160
Stereoanlegg12105
Transformator760
TV1270
TV-dekoder30265
Kilde: Enova


Den observante leser vil kjapt se at det ikke er beregnet like mye standbytid per år for de ulike strømslukerne. For eksempel trekker en PC 20 watt men bruker 40 kWh i året, mens screensaveren på PCen trekker 85 watt, men bruker bare 60 kWh i året. Dette fordi screensaveren slås av og PCen går i hvilemodus etter en gitt periode. Enovas tall er snitt-tall basert på en rekke ulike modeller og et standard brukermønster.

Les også: Hjemmets største strømslukere

Produsentene har et ansvar

I tillegg til at vi må bli flinkere til å skru av eller trekke ut kontakten på elektriske artikler som ikke er i bruk, mener Forbrukerrådet at også produsentene bør tenke mer miljø.

- For bare 20-30 kroner kan produsentene sette bedre elektronikk i de aller fleste apparater, har Per Daniel Pedersen i Forbrukerrådet tidligere sagt til Forbrukerrapporten. - Her har de som har utformet produktene ikke tenkt forbruk i det hele tatt.

Strømslukerne

En annen gunstig måte å redusere strømregningen på er å se hvilke strømslukere du har i huset. For eksempel kan spillkonsoller og datamaskiner på standby sluke store mengder strøm, helt uten at du aktivt bruker produktene.

Store elektriske apparater som oppvaskmaskiner, komfyrer og vaskemaskiner trekker ikke overraskende store mengder strøm, og er blant de største utgiftspostene på strømregnskapet ditt.

Enova har regnet ut hvor mye strøm forskjellige husholdningsapparater bruker i huset ditt. Enova har regnet ut fra et totalforbruk på 25.000 kroner i året.

Så mye strøm bruker de:
Sted:El.utstyr:Forbruk (kWh/år)(kr/år)
Kjøkken:Komfyr800
 Kjøkkenvifte10
 Kaffetrakter270
 Oppvaskmaskin730
 Kjøleskap470
 Fryseboks640
 Brødrister10
Bad:Vaskemaskin520
 Tørketrommel470
 Hårtørker40
 Barbermaskin~0
Stue:TV110
 Stereoanlegg40
 Støvsuger50
Hele boligen:Oppvarming14.400
 Vannoppvarming3.600
 Belysning2.800
Totalt forbruk 25.000
** Dette er bare hva det koster å ha viften på. Husk at kjøkkenviften kan trekke ut betydelige mengder varme fra rommet! Det koster å erstatte den, også. Kilde: Enova


Hvor mye strøm bruker TV-en din?

Varme?

Vi er selvfølgelig klar over at man vil kunne tjene inn noe på oppvarmingskostnader, fordi apprater i standby vil gi fra seg varme. Dette gjelder imidlertid bare den delen av året du faktisk har behov for oppvarming, og det finnes også langt mer lønnsomme oppvarmingsmetoder. Så ikke glem det, neste gang du bruker den unnskyldningen fordi du ikke gidder å trekke laderen ut av stikkontakten.