Foto: Tor Henning Støldal/Ifi
Foto: Tor Henning Støldal/IfiVis mer

Så mye koster hyttesommeren deg

Trodde du en uke på hytten er det samme som billig ferie?

Finanskrisen har ennå ikke forårsaket de største økonomiske konsekvensene for de fleste nordmenn. Snarere tvert imot. Rekordlave renter har gitt de fleste mer å rutte med.

Likevel henger dystre spådommer om arbeidsledighet over oss, og det er nok en del som tenker at de skal spare inn på feriebudsjettet i år, i tilfelle dette skulle ramme dem. Og når vi skal ha en billig ferie, da drar vi på hytten.

Men vet du egentlig hvor mye det koster deg å ha hytte?

Billig hyttesommer

Med vår hyttekalkulator kan du regne ut nøyaktig hvor mye det koster deg å ha hytte - hvert år. Dette er den rene kostnaden ved bare å eie hytten. I tillegg kommer kommunale avgifter, og en rekke kommuner krever også inn eiendomsskatt på fritidsboliger.

Strandlinjen som koster ekstra mye: Kommunene med hytteskatt

La oss ta eksempelfamilien på fire. De bor i Akershus, og har arvet en hytte på Sørlandet. Den ganske beskjedne hytten med strandlinje ligger idyllisk til ytterst i skjærgården, med strandlinje og nøst. Og har en verditakst på rundt 3 millioner kroner. Årlige vedlikeholdskostnader beregnes til rundt 20.000 kroner.

Dette gir en årlig kostnad på 74.624 kroner. Du kan reise ganske langt, mye - eller eksklusivt - for dette beløpet. Dersom familien tilbringer fire uker, eller 28 dager på stedet hvert år gir det en døgnpris på 2.665 kroner. Dette er bare prisen for å bo. Og på en hytte som allerede er nedbetalt. Har familien lån, må en også plusse på renter og avdrag.

I tillegg skal familien komme seg til hytten, og leve mens de er der: kjøpe mat på den lokale butikken, eventuelt spise på de lokale stedene, som ikke akkurat skrur ned prisene i sommersesongen når alle badegjestene inntar den ellers rolige lille bygden. Disse utgiftene ville vært begydelig redusert dersom en hadde lagt ferien til et rimelig ferieland, der råvarene er rimelige, restaurantprisene lave.

Hvor mye koster det deg å være på hytten?

Med vår kalkulator kan du regne ut hvor mye din hytte koster deg, per år - og per døgn du bruker den. Fyll inn hyttens markedsverdi, likningsverdi, om du eventuelt har egen formue, hvor mye du bruker på vedlikehold, og til slutt hvor mange døgn du tilbringer på hytten hvert år.

Kalkulator: Dette koster det egentlig å være på hytten

Usikker på hvor mye hytten din er verdt? Finn ut med vår hyttetakstkalkulator

Ikke bare kostnader

Selv om døgnprisen på enkelte nedarvete hytteparadis kan tilsvarer femstjernershotell i Thailand og matprisene er dyrere enn i de fleste andre ferieland, er det viktig å huske på at det ikke bare er kostnader forbundet med å eie en fritidsbolig. Selv med enkelte kommuners eiendomsskatt, er bolig - og derfor også fritidsbolig - en meget gunstig spareform skattemessig. For mens du må skatte av ulike typer formue (minus fribeløp) gjemmes store deler av fritidsboligers verdi i ligningstaksten som er langt lavere enn selve verdien på hytten.

Vi brukte fire ukers fellesferie i vårt eksempel over. Har du en fritidsbolig som kan brukes hele året, eller ligger den så langt unna at du kun drar dit et par uker i året? Dette er også verdt å ta med i kostnadsberegningene. For jo mer du bruker hytten, jo lavere blir døgnprisen.

En skal heller ikke glemme den ikke-økonomiske verdien i å ha et landsted. Et sted familie og venner, gjerne i generasjoner, kan komme tilbake til i generasjoner. Et sted minner skapes. Minner gjenleves. Og et sted du vet hva du får. Du slipper ubehagelige overraskelser over standarden på hotellet eller huset du leier. Fulle briter i baren. Sleske kelnere, og innpåslitne gateselgere.

Hva mener du? Er kostnadene ved en hytte verdt hyggen ved å bruke den? Diskuter