Så mye får du for 600.000 kroner

Vi har vindusshoppet med Helse Førdes møbelbudsjett. Se hvor mye vi fikk for 600.000 kroner.


Forrige uke lot store deler av landet seg forarge over Helse Førde-sjefens innkjøp av rådyre designmøbler til sykehusets administrasjon. Svimlende 590.000 kroner brukte administrerende direktør Jon Bolstad på å utstyre kontor og møterom med lekkerbiskener signert Walter Knoll, ifølge Dagbladet.no.

Dagbladet.no kan vi lese at han blant annet hadde kjøpt følgende:

 • Walter Knolls sofa Together: 58.412 kroner
 • Tilhørende salongbord: 6.195 kroner
 • 10 Walter Knoll Jason Cantilever stoler: totalt 99.760 kroner
 • Konferansebord: 10.413 kroner
 • 30 Walter Knoll Jason Lite stoler: totalt 226.882 kroner
 • Totalt: 401.662 kroner*

Et lite eksperiment

At enkelte har lyst til å betale store summer for designklassikere, er vi i grunnen ganske glade for. Men at et sykehus med økonomiske problemer drar på storhandel har vi så mange motforestillinger om at vi ikke kommer med dem her, fordi det vil spore av hele øvelsen. Vi har rett og slett lett litt rundt for å se hva vi kunne fått ut av Helse Førdes budsjett - og hvilken sum et tilsvarende utvalg møbler ville fått hos tre av Norges største møbelkjeder; IKEA, Skeidar og Bohus. Vi tok kontakt med dem, og spurte etter følgende:

 • Skinnsofa til venterom
 • Salongbord
 • Stoler til møterom
 • Sjefsstoler
 • Konferansebord

Skeidar: - Penisforlenger for dårlige sjefer

Vi ringer Siw Grindaker, informasjonsansvarlig i Skeidar, som allerede har laget en smørbrødliste fra møbelhuset, inspirert av Bolstads valg av designermøbler. Prislappen er en helt annen.

- Jeg har gått igjennom våre produkter og funnet alternativer som ser ganske identiske ut med den stormannsgale karens valgte møbler blant våre designermøbler, sier Grindaker. Hun understreker at en selvfølgelig kan få billigere møbler hos Skeidar, men at hun her har plukket ut designmøbler de fører.

Her er listen:

 • 1 BoConcept hjørnesofa: 34.270 kroner
 • Et designbord i glass og krom: 1.740 kroner
 • 30 Vega stoler i skinn og stålrør à 2.529 kroner: 75.872 kroner
 • Sjefsbord (2,63 meter): 6.443 kroner
 • 10 Wing sjefsstoler à 6.889 kroner: 68.890 kroner
 • Totalsum: 187.215 kroner
 • Differanse: 223.447 kroner
- Handler en for en sum i denne størrelsesordenen hos oss får en 20 prosent rabatt, sier Grindaker. - Dette vil si at totalsummen hos oss ville ha blitt 149.795 kroner mot de over 400.000 de brukte, som gir en prisdifferanse på over 250.000 kroner. Det kunne blitt noen sykehussenger av det, sier hun.

Men rent bortsett fra at hun sikkert helst skulle sett at Helse Førde valgte Skeidar-møbler, hva synes hun om møbelvalget? For eksempel sjefsstolen?

- En penisforlenger for dårlige sjefer! Jo dyrere stol, jo dårligere sjef, ler hun. - Her kunne man både fått mer for pengene, og bedre stoler. Ta for eksempel sjefsstolen vi har plukket ut, Wing. God og behagelig, og du får til og med en puff med på kjøpet.

Om vi hadde brukt hele budsjettet på Vegastoler fra Skeidar... hadde vi hatt råd til å kjøpe mer enn tre ganger så mange som dem du kan se her! Foto: Skeidar Vis mer

Skroll ned for mer

Bohus: Komplett kontor for 5.000 kroner

- 7.500 kroner for en stol! 750 kroner mener du vel, ler Per-Ivar Ekeberg i Bohus. - Hos oss kan du få et komplett kontor til 5.000 kroner. Vi tar en titt på nettsidene og finner et kjapt og greit utvalg som passer til vår liste, siden vi ikke er på utkikk etter hjemmekontoret denne gangen:

 • Canberra hjørnesofa hud: 15.995 kroner
 • Joy sofabord i glass og krom: 1.995 kroner
 • 30 Avina stoler i stålrør og plast à 795 kroner: 23.850 kroner
 • Spisebord City: 6.295 kroner
 • 10 Cato kontorstoler à 995 kroner: 9.995 kroner
 • Totalsum: 58.130 kroner
 • Differanse: 343.532 kroner.
Vi spør Ekeberg om slitestyrke på møbler som er beregnet på privat bruk kontra offentlig miljø. - Det er jo et minimumskrav etter norsk lov hvor mye slitasje møbler skal tåle, sier han. - Alle møblene våre oppfyller disse kravene, men tåler ofte mer, nesten uansett produkt.

Ekeberg legger til at det er forskjell i slitestyrken på stoff. Hardbruksstoff koster ofte noe mer, og velger en det aller mest slitesterke stoffet vil en sofa koste mer. For ordens skyld bytter vi ut sofaen vi fant med en fra Stordal han anbefaler. Denne koster 30.000 kroner, noe som hever totalsummen til 72.135 kroner. Dette gir likevel en differanse på 329.527 kroner.

Billigst på IKEA

På IKEA finner vi, kanskje ikke uventet, de aller billigste møblene. Vi fant ingen hjørnesofa i skinn, men improviserte med to 3-setere istedenfor.

 • 2 Kramfors 3-seter i skinn à 5.750 kroner: 11.500
 • Dalfors salongbord: 249 kroner
 • 30 Alexander konferansestoler à 495 kroner: 14.850 kroner.
 • 10 Bonny kontorstoler à 895 kroner: 8.950 kroner
 • Galant konferansebord: 2.590 kroner
 • Totalsum: 38.139 kroner
 • Differanse: 363.523 kroner
Desidert billigst fra den svenske møbelgiganten, med andre ord.

Vi har tillatt oss å leke litt med tallene. For eksempel: Hadde Helse Førde handlet på IKEA kunne de ha ganget alle tallene med ti, og kjøpt 10x2 tresetere, 10 salongbord, 300 konferansestoler, 100 kontorstoler og 10 konferansebord. Eller de kunne ha kjøpt 811 konferansestoler for det beløpet de brukte på de ovennevnte møblene.

For å lese mer om hvor mye møbler de kunne ha fått ulike steder for totalsummen på nesten 600.000 kroner kan du trykke her.

Møbelrådet: Det lukter provinsialisme

Ifølge Knut Skoe, direktør i Møbelrådet, er ikke prislappen på møblene helt på jordet, selv om han mener det absolutt er mulig å finne like gode og billigere alternativer. - Spørsmålet om et sykehus burde bruke så mye penger på å kjøpe denne typen designmøbler kan jo også diskuteres, men det er en annen avveining, sier Skoe. Han synes imidlertid det er flott at også en sykehusadministrasjon satser på designmøbler, men at dette selvfølgelig bør være en avveining i forhold til sykehusets økonomiske situasjon, og spør retorisk:

- Om det skulle være penger til å satse på designmøbler: Hvorfor har de ikke valgt norsk?

600.000 kroner

Hvor ville du kjøpt møbler om du hadde et slikt beløp til rådighet? (Avsluttet)
Bohus(26%) 183
IKEA(25%) 173
Jeg ville brukt en lokal norsk møbelprodusent, for eksempel LK Hjelle(21%) 149
Jeg synes Helse Førde gjorde et godt møbelkjøp!(18%) 127
Skeidar(10%) 70
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi lurer på om en må regne med å betale slike summer for å få gode, slitesterke møbler.

- Nå vet ikke jeg om Helse Førde har kjøpt møbler som er spesiallaget for offentlige miljøer, sier Skoe (mens sofaen er beregnet både på offentlig og privat miljø, er for eksempel Walter Knolls Jason-serie faktisk ikke beregnet på offentlige men private miljøer, ifølge Walter Knolls nettsider, red. anm.)

- Går en på de absolutt dyreste og beste norskproduserte vil en fort komme opp i lik pris. Men en kan også komme ut langt rimeligere, ved å velge norsk design. Jeg skjønner virkelig ikke vitsen med at han har dratt til Tyskland for å finne møbler - det er jo mange fine produsenter i fylket der han holder til selv!

Ifølge Skoe får en for eksempel kjøpt gode norske kvalitetssofaer fra for eksempel LK Hjelle, Slettvoll eller Hødnebø til rundt halvparten av prisen. Da får man både kvalitet og godt, norsk design. - For eksempel Komma sofa fra Slettvoll i skinn.

Skoe peker på Møbelfakta-ordningen, som tester hvor mye slitasje ulike møbler tåler. Møbler som passerer de hardeste testene her skal være egnet for bruk i offentlige miljøer. - For eksempel Hjellegjerde, Fora Form og Ekornes tester alt - og benytter møbelfaktamerkingen for å vise at møblene skal tåle hard medfart.

Skoe ville imidlertid ikke kjøpt møbler til slik bruk på IKEA. - For å si det sånn: Du kommer deg til Stockholm om du kjører Lada også!

Eksterne lenker:
Skeidar
Bohus
IKEA
Møbelrådet
Walter Knoll
Møbelfakta

NB! Vi har så langt det var mulig funnet tilsvarende møbler, men har måttet improvisere litt enkelte steder. Møblene vil avvike noe i form og uttrykk. DinSide gjør også oppmerksomme på at dette ikke er en sammenligning av utseende eller kvalitet, men et eksperiment for å se hvor mye vi kan få for ett beløp i fire forskjellige butikker.

*Tall for salongbord pluss konferansebord er supplert av Grindaker fra Skeidar.