Ekspertenes tips:

Så lett holder du kjøkkenet ryddig når du lager mat

Gode kokketips: Unngå rotekjøkken under matlagingen.

RYDDIG OG RENT: For å unngå søl og griseri, gjør alt klart i forveien, det gjelder alt av råvarer, verktøy og klut for rengjøring. Da får du bedre kontroll underveis. FOTO: Linn M. Rognø.
RYDDIG OG RENT: For å unngå søl og griseri, gjør alt klart i forveien, det gjelder alt av råvarer, verktøy og klut for rengjøring. Da får du bedre kontroll underveis. FOTO: Linn M. Rognø. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jo flere kokker, jo mer søl, sier du? Vel, strengt tatt kan én kokk være nok til å bombe et kjøkken med rot og griseri under matlaging.

Og er du, som mange andre, en av dem som kaver fælt når du lager middag, skal du vite at du med enkle grep kan holde kjøkkenet plettfritt mens du kokkelerer.

Og best av alt: Du slipper å rydde etterpå!

Uappetittlig med rotekjøkken

PLAN OG SYSTEM: Michael Yip, kjøkkensjef hos Bølgen & Moi i Stavanger, mener at det viktigste før du går i gang med matlagingen er å ha en plan over hva du skal gjøre først og sist, samt et godt system for alt utstyret ditt. (Foto: PRIVAT)
PLAN OG SYSTEM: Michael Yip, kjøkkensjef hos Bølgen & Moi i Stavanger, mener at det viktigste før du går i gang med matlagingen er å ha en plan over hva du skal gjøre først og sist, samt et godt system for alt utstyret ditt. (Foto: PRIVAT) Vis mer
UNNGÅ SNARVEIER: Jakin Sætre Høie, som er sentral kjøkkensjef hos Graffi Grill i Trondheim, understreker at du ikke bør ta noen snarveier under matlagingen. Det vil resultere i dårlig mat, rett og slett. (Foto: PRIVAT)
UNNGÅ SNARVEIER: Jakin Sætre Høie, som er sentral kjøkkensjef hos Graffi Grill i Trondheim, understreker at du ikke bør ta noen snarveier under matlagingen. Det vil resultere i dårlig mat, rett og slett. (Foto: PRIVAT) Vis mer
SUR FILLE: Legg den langt vekk! Når du lager mat skal du bruke en helt ren, fuktig klut som du skyller underveis (Foto: LINN M. ROGNØ)
SUR FILLE: Legg den langt vekk! Når du lager mat skal du bruke en helt ren, fuktig klut som du skyller underveis (Foto: LINN M. ROGNØ) Vis mer

– Noe av det første man lærer under kokke-utdannelsen er viktigheten av hygiene, holde kjøkkenet rent og ryddig, og ha et system. Da får man oversikt over alt man trenger under matlagingen.

Det forteller Michael Yip, kjøkkensjef hos Bølgen & Moi i Stavanger.

Dette kan også Jakin Sætre Høie, som er sentral kjøkkensjef hos Graffi Grill i Trondheim, bekrefte.

– Man er veldig nøye på dette under utdannelsen. Når man jobber på et servicekjøkken, bør dette sitte, det blir helt kaos om man ikke har kontroll på stasjonene sine, sier Høie.

Dessuten mener han at et skittent kjøkken er et stressa kjøkken, noe som igjen kan gjøre at du lager dårlig mat.

– Et rotete kjøkken er som regel et skittent kjøkken, slurver du på én ting, så er det lett at du slurver på andre områder også. Dessuten er dette uappetittlig, det gjelder for så vidt om kokken er skitten også, mener Høie.

Tips for rent og ryddig kjøkken

For at du skal unngå et rottereir av et kjøkken mens du lager mat, er både Yip og Høie skjønt enige om at det aller viktigste er å ha en plan før du går i gang på kjøkkenet.

Her er de to kokkenes beste tips for et rent og ryddig kjøkken:

1. Ha et system og en oversikt over hvor alt redskapet du trenger og råvarene dine er. Finn frem oppskriften om du trenger den.

2. Planlegg godt det du skal lage, se for deg i hodet hvordan du skal fullføre oppgavene. Dårlig planlegging gir dårlig resultat og rot rundt der du lager mat.

3. Ha alltid ren skjærefjøl og en ren, fuktig fille til tørking rundt der du arbeider. Bytt eller vask alltid fjøl og utstyr mellom hver oppgave, du vil jo ikke forflytte bakterier fra mat til mat. Her er det ikke greit med en sliten kjøkkenklut på utstyret, du må bruke rennende, varmt vann.

4. Sett frem en søppelbøtte for matavfall ved siden av deg slik at du kan kaste restavfall oppi med én gang underveis mens du skreller og renser maten.

5. Stykk opp oppgavene slik at du vasker og skreller grønnsaker først. Så rensker du fisk, kjøtt eller kylling før du begynner å kutte alle råvarene.

6. Når du har startet på en oppgave, for eksempel å kutte fisk, så må du gjøre deg ferdig med det før du starter med et nytt prosjekt.

7. Håndvask er svært viktig. Hendene må vaskes grundig før du starter med matlagingen, og hver gang du starter på nye oppgaver.

8. Oppvask underveis er viktig under matlaging. Sett inn i oppvaskmaskinen etter hvert som du er ferdig å bruke utstyr, det vil også holde kjøkkenet rent, ryddig og oversiktlig, og du slipper å rydde alt på én gang når du er ferdig å lage maten.

Maten blir dårlig

Ikke bare er det slitsomt og umotiverende å måtte rydde opp alt av tallerkener og matrester etter at du har spist.

For om kjøkkenet er rotete og skittent mens du lager maten, kan du risikere at den smaker vondt fordi du har mistet oversikten underveis og for eksempel glemt ingredienser, overkokt grønnsaker eller tørrstekt kyllingen.

Dessuten kan maten i verste fall bli rå og ekkel.

– De dummeste tabbene du kan gjøre er å servere rå og smakløs mat, noe som kan skje om du ikke har kontroll på ting underveis, mener Yip.

Han syns dog at noe av det mest uappetittlige du kan gjøre mens du lager maten er å bruke samme skjeen til smaking av maten, eller putte fingeren ned i maten for å smake.

Høye mener at det er utrolig mange tabber folk begår på kjøkkenet mens de lager mat, det gjelder særlig snarveier for å bli raskest mulig ferdig med matlagingen.

– For eksempel hvis du skal lage potetmos fra bunnen av og koker potetene så lenge i vann at de smuldrer opp av seg selv, slik at du skal slippe å mose de så lenge. Det vil bare bli ei blaut suppe, sier han.

Men det verste eksemplet han har hørt om, er følgende:

– Å sjokktine kyllingen i oppvaskmaskinen!

LES OGSÅ:
Bytt ut smør med avocado
Tre sunne og gode matpakkebrød