Så "hot" kan radiatoren være

Kan fungere som møbel og blikkfang.

Dette er faktisk en radiator. Foto: Arbonia
Dette er faktisk en radiator. Foto: ArboniaVis mer

Varmes boligen din opp av gode gammeldagse radiatorer? Da er du blant flertallet.

Radiatorer fulle av varmtvann er fortsatt den mest vanlige måten å varme opp norske boliger med vannbåren varme på. I tillegg til å være utbredt i eldre boliger og bygårder med sentralfyring, velges vannbåren varme i dag til 45 prosent av nye eneboliger i Norge. Dette ifølge Vannbårenvarme.no.

Fordelene med radiatorer fremfor elektriske panelovner skal være at de gir jevnere temperatur og mindre støvutvikling. Dessuten kan du selv velge energikilden - strøm, oljefyr, fjernvarme, pellets eller en kombinasjon av flere.

Dette fyrer vi med: En av fire avhengig av strøm

Har du en eldre bolig med radiatorer, er det sannsynlig at du enten har gamle støpejernsradiatorer eller radiatorer av stålplater. De er så å si alltid plassert under vinduene. Dette er som du sikkert vet for å hindre kulderas og trekk fra vinduene.

Hvis boligen din har nye og tette vinduer, trenger du strengt tatt ikke ha radiatorene plassert under dem. Og dersom du synes at vindusradiatorene ikke gir tilstrekkelig jevn varme i boligen, så husk på at det går an å plassere radiatorer andre steder, med kyndig hjelp fra en rørlegger.

Men tilbake til dine gamle radiatorer. Synes du støpejernsradiatorene er vanskelige å holde rene? At stålplateradiatorene er direkte stygge? Eller er det rett og slett slik at radiatorene dine er så gamle at det er behov for utskifting?

Slik pusser du opp dine gamle radiatorer

Da kan du velge og vrake i kreative løsninger. Det finnes selvsagt også oppgraderte versjoner av de klassiske radiatorene, men mer spenstig blir det med en såkalt designradiator. Stilrent, fargerikt, skrått - mulighetene er uendelige.

I bildespesialen under ser du eksempler på moderne radiatorer:

Stilrent og diskret. Foto: Kermi
Creatherm fra Arbonia gir mer spillerom i fargevalg og form. Foto: Arbonia
En radiator kan fint fungere som et gangmøbel. Her et av typen Optotherm med speil og henger til skjerf etc. Foto: Kermi
En litt annen vri på radiator med speil. Denne modellen heter Crealux. Foto: Arbonia
Kanskje litt spesielt, men det går an å få tak i radiatorer som er et blikkfang seg selv. Foto: Arbonia
Slå to fluer i ett smekk med et radiatorrekkverk. Foto: Arbonia
Radiatoren kan også fungere som en romdeler, om det er ønskelig. Foto: Arbonia
Karotherm med sine ruter for den som liker skarp design. Foto: Arbonia
Environ fra Carisa er en utsmykking i seg selv. Foto: Carisa
Kremlin har et stramt design og er ganske diskret. Foto: CarisaSe også radiatoren som ser ut som en hjort her.

- Folk er opptatt av design og form og farge på radiatorer, men vi selger veldig mange vanlige typer radiatorer, forteller Linn Haug i Variant VVS, som leverer radiatorer til rørleggere over hele landet.

- Mange vil skifte ut gamle radiatorer med mange rør. De store og klumpete radiatorene fra 1900-tallet vil folk gjerne bytte ut. Dagens vanlige radiatorer er mer slette og flate og lettere å vedlikeholde. I hovedsak vil folk ha designradiatorer på baderom, for eksempel i form av håndkletørkere.

- I tillegg til radiatorer har vi også rørprofileringslister som kan skjule røropplegget. Det er det mange som vil ha.

- Hvor omfattende er det å skulle skifte radiatorer i boligen?

- Det kommer helt an på hvordan det eksisterende rørsystemet er, om det er snakk om flytte radiatorer til nye steder i boligen, hvilke størrelser man er ute etter og så videre. Man må kontakte en rørlegger for en vurdering.


Ifølge rørleggerkjeden Comfort på Lillestrøm er det å skifte ut gamle radiatorer med nye, uten å legge om noe rørsystem, en dagsjobb. Merk deg at systemet må tappes for vann, noe som vil gå utover alle i oppgangen dersom du bor i leilighet. Derfor er det gunstigst å skifte ut radiatorer om sommeren, når de ikke er i bruk.

Det er vanskelig å få konkrete svar på hva de forskjellige radiatorene koster. Comfort-rørleggeren mente nye radiatorer koster fra 2.000 til 6.000 kroner. I tillegg kommer kostnader for installering.

Når det gjelder designradiatorer er disse dyrere, og du kan fort legge en null til prisene over. For å få et prisoverslag bør du kontakte din lokale rørlegger.