<strong><b>MIKS OG MATCH:</strong></b> Lag din egen lampe som passer akkurat deg.  Foto: KRISTIN SØRDAL/PRODUSENTER
MIKS OG MATCH: Lag din egen lampe som passer akkurat deg. Foto: KRISTIN SØRDAL/PRODUSENTER Vis mer

Så enkelt kan du lage lampene selv

Alt du trenger er lampeoppheng og litt fantasi.

Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere nettbutikker og billigkjeder selger lampeoppheng, spennende lyspærer og utstyr som gjør det lett for deg å lage dine helt spesielle, egendesignede lamper.

Med dette utstyret og litt fantasi, er det slettes ikke vanskelig å lage egne lamper. Vi har tidligere vist deg hvordan du kan modifisere Ikea-lamper slik at de får en mer personlig touch.

LES OGSÅ: Slik lager du lampene selv

Dette trenger du

For å lage en egen lampe, trenger du lampeoppheng, alternativt en lampeskjerm dersom du ønsker det, samt en lyspære. Hva du ellers trenger, vil avhenge av hva slags lampe det er du skal lage; skal du lage en lampett, må du ha et eller annet å feste den på veggen med - mens du ikke trenger mer enn et takoppheng og eventuelt et takfeste for å få takpendelen på plass i taket.

Du kan få kjøpt alt du trenger i form av løse deler i lampe- eller interiørbutikker eller hos billigkjeder som Clas Ohlson, Biltema og liknende.

Pass bare på at du holder deg innenfor lovverket i forhold til hva du har lov til å gjøre av elektrisk arbeide.

Har du laget en lampe? Send oss gjerne et bilde på denne e-post adressen og skriv hva du har laget den av.

- Større interesse for å lage egne lamper

Ifølge Camilla Tully, kommunikasjonsrådgiver hos Clas Ohlson, er det stadig flere som får øynene opp for muligheten å lage egne lamper.

- Vi ser absolutt en større interesse for å lage egne lamper. Vi ser også en økning i kreativ «Clas-Hacking», der våre lamper får helt nytt utseende, sier Tully til Dinside.

Hun forteller videre at det er blitt mer populært å mikse og matche ledninger og skjermer og lage egne lamper. Det finnes mange muligheter for dette - du får kjøpt deler hos veldig mange nettbutikker, billigbutikker og lampe- og interiørbutikker.

- Vi ser at kundene setter stor pris på å kunne mixe & matche lampefot og skjerm. Der en før solgte en hel lampe, er det mer vanlig at kunden selv velger forskjellige deler, sier Tully.

- Ledninger med tøy i forskjellige farger har lenge vært en hit og er en storselger som gjerne kombineres sammen med globepærer og andre dekorpærer. Dekorpærer er et relativt nytt fenomen og en kategori vi tror vil vokse mye fremover, sier hun.

Det er også veldig mange butikker som selger slike interiørpærer - du kan se et utvalg i bildeseriene nedenfor.

Her kan du se hvordan Siv Endresen har modifisert Ikea-lamper og laget sine egne lampedesign. Nedenfor kan du se eksempel på hvordan du kan lage din egen designerlampe med Clas Ohson-deler og fugler fra Søstrene Grene - etter inspirasjon av designerlampen Bird lamp fra franske Challierès.

<strong><b>DESIGNERINSPIRERT:</strong></b> Her er det brukt kobberskjerm og oppheng samt pære fra Clas Ohlson, og fugler fra Søstrene Grene. Originalt koster de franske fuglelampene fra cirka 2.000 til 5.500 kroner. Hos Clas Ohlson koster oppheng 79 kroner og lampegitter 189 kroner (begge fra North Light). Foto: KAROLINE BRUBÆK
DESIGNERINSPIRERT: Her er det brukt kobberskjerm og oppheng samt pære fra Clas Ohlson, og fugler fra Søstrene Grene. Originalt koster de franske fuglelampene fra cirka 2.000 til 5.500 kroner. Hos Clas Ohlson koster oppheng 79 kroner og lampegitter 189 kroner (begge fra North Light). Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer


Lampeoppheng

Det første du trenger dersom du ønsker å lage en egen lampe, er et lampeoppheng. Det er et oppheng dersom du ønsker å lage en taklampe/pendel. Det er også mulig å lage en bordlampe eller en stålampe - og da trenger du en lampesokkel og en ledning.

Du kan få lampeoppheng i alle mulige varianter, fra de helt enkle hvite med eller uten bryter på lampeledningen - eller mer fargerike oppheng. Du kan få dem fiks ferdig med lampesokkel, ledning og støpsel - eller du kan kjøpe ledning, støpsel og sokkel hver for seg - og montere sammen. Sistnevnte krever litt mer jobb.


Belysningsoppheng

Hvorfor nøye seg med kun én lampe i taket, når du kan ha mange? Med belysningsoppheng for flere lamper kan du samle og styre flere lamper fra ett uttak.

North Light, som du kan se bilde av i bildeserien nedenfor, har for eksempel et oppheng som gir deg muligheten til å samle og styre tre eller fem lamper fra ett uttak.


Lyspærer

En lyspære trenger ikke være kun en lyspære. Det finnes mange forskjellige varianter på markedet, for eksempel store og dekorative lyspærer med spesielle mønster eller kulører - ofte også kalt dekorpærer. Passer spesielt bra til lamper der lyspæren er fremtredende, eller der lampen egentlig kun er en ledning med pære påmontert.


Har du laget en lampe? Send oss gjerne et bilde på denne e-post adressen og skriv hva du har laget den av.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer