Hvordan bygge urtehage

Så enkelt dyrker du din egen urtehage

Hvor digg er det ikke med friske urter til middagen? Dyrk dem selv, da vel! Gartnertipsene får du her.

FRISKT UTVALG: Vil du dyrke urter hjemme, har du mange muligheter. Og det beste av alt - det er slett ikke så vanskelig. Foto: Wiig Gartneri AS.
FRISKT UTVALG: Vil du dyrke urter hjemme, har du mange muligheter. Og det beste av alt - det er slett ikke så vanskelig. Foto: Wiig Gartneri AS. Vis mer
Publisert

Ikke bare er det en delikat tanke, det har også blitt supertrendy å dyrke urter i egen hage.

Det kan Anne Wiig ved Wiig Gartneri AS fortelle.

– Det er stadig flere som ønsker seg en egen urtehage. En minihage hjemme eller på hytta med urter og salat kan være både til nytte og hygge, sier Wiig.

Det er ikke så vanskelig å bli sin egen urte-gartner, men det krever en del forberedelser, samt noe tilegnet kunnskap før du går i gang med prosjektet.

Så hvordan skal du starte? Her får du eksperttipsene.

Plassering av urtene

GOD PLAN: - Start med å lage en plan og skisse over området du vil dyrke urtene, råder Mona Barthel Sveen ved Barthel Hagedesign. Foto: Dorte Finstad .
GOD PLAN: - Start med å lage en plan og skisse over området du vil dyrke urtene, råder Mona Barthel Sveen ved Barthel Hagedesign. Foto: Dorte Finstad . Vis mer

Oppskriften på egen urtehage er relativt enkel. Det første du må gjøre, er å planlegge hvor du vil plassere urtene ute, ifølge Mona Barthel Sveen ved Barthel Hagedesign:

– Hvor skal du ha urtehagen? Hvordan er solforholdene? Hvor stor plass har du?

– Start med å lage en plan og en skisse over området. Så kan du begynne med å velge ut de urtene som passer til jord- og solforholdene, og ikke minst urter du liker å bruke i matlagingen, tipser Barthel Sveen.

Det er også greit å vite:

 • I godt drenert jord, der det er mye sol, trives for eksempel salvie, timian, oregano og rosmarin godt. Rosmarin er ikke hardfør nok til å tåle vinteren i Norge. Men, kryddersalvie, timian og oregano går fint mange steder i landet, og kommer tilbake år etter år.
 • Lavendel, anisisop og isop er urter som også benyttes som stauder, og har stor prydverdi i bedet med sine fiolette og blå blomster. De trives også på en solrik og godt drenert plass.
 • Gressløk, persille, sitronmelisse, hvitløk og mynte liker seg også i sol, men liker ikke å tørke ut.

Gode urte-tips

 • Velg urter som du liker. De blir da mer brukt. Det flotte med urter er at det ikke skal så mange plantene til før en har rikelig med smakstilsetting i matlagingen.
 • Så å si alle urter klarer seg ute om sommeren. Mange kan overvintre i kystnære strøk, og enkelte også i innlandet. Basilikum er den som tåler minst.
 • Ikke la plantene bli for topptunge. Klipp over urtene med saks, men la det alltid være igjen minst ett blad på stengelen, da bryter det ett nytt skudd fra hvert bladfeste på stilken. Mange urter går etter hvert i blomst og slutter da å vokse med nye blader. Kruspersille og sitronmelisse overvintrer, men går i blomst det andre året.
 • Mynte og sitronmelisse er to av de urtene som er lettest å få til. Men de brer seg, så du kan gjerne ha de i en egen potte.
 • Husk alltid at urtene får nok plass, god drenering og hull i bunnen av potta slik at overflødig vann renne ut.
 • Et lag med lecakuler nederst i potta forbedrer dreneringen ytterligere.

(Tips fra Anne Wiig ved Wiig Gartneri AS)

– Glem butikk-urter

Når du har en tanke om hvilke urter du liker best, og som du ønsker å plante i hagen din, er det lurt å spørre om råd hos en gartner. Gartneren kan veilede deg når det gjelder plassering av de ulike urtene, hvilken behandling og oppfølging urtene krever, og hvilke urter som tåler mest og minst.

Styr for all del styre unna butikk-urtene, mener Wiig.

– Jorden som følger med butikk-urtene er næringsfattig og tørker fort ut. Det er dessuten vanligvis altfor mye planter i forhold til mengden jord, hevder hun.

Ifølge Wiig er urtene som selges i dagligvarebutikker først og fremst laget for å konsumeres med én gang, det er ikke meningen de skal vokse videre hjemme hos deg.

– Kjøper du krydderurter i hagesenteret, får du sannsynligvis planter av bedre kvalitet, hevder hun.

Hvis du i tillegg planter disse over i større krukker, og lar dem stå ute, kan du høste urter hele sommeren, ifølge Wiig.

– Du kan for eksempel plante to forskjellige sorter i hver krukke, det er både dekorativt og praktisk. Jeg har plantet gressløk sammen med oregano, og timian sammen med persille, sier hun.

Nøkkeltips

Når urte-planen din er klar, råder Wiig følgende:

 1. Start med å kjøpe urtene i et hagesenter, ikke en matbutikk.
 2. Plant urtene over i større potter eller et bed. I potter er det lettere å holde urtene vekke fra snegler, men de må vannes hyppigere.
 3. Plasser gjerne urtene på et solrikt sted, men halvskygge går også bra.
 4. Vær klar over at basilikum ikke trives ute før temperaturen er over cirka 8 grader om natta.

Når det gjelder temperatur og vær, tipser Barthel Sveen:

– Hvis man bor i de kaldeste delene av landet, herdighetssone H7 - H8, så kan disse urtene være aktuelle: kvann, russisk estragon, karve, gressløk, løpstikke, oregano, bergmynte eller peppermynte. Sistnevnte sprer seg veldig, så jeg anbefaler å plante den i egen potte, sier hun.

URTEKASSER: – Det er enkelt å plante urter i selvsnekrede kasser eller pallekarmer. Da fyller man kassene med ugressfri kompostjord, og man har et godt utgangspunkt for å holde ugresset borte og det er lett å stelle urtene, tipser Barthel Sveen. Foto: Mona Barthel Sveen
URTEKASSER: – Det er enkelt å plante urter i selvsnekrede kasser eller pallekarmer. Da fyller man kassene med ugressfri kompostjord, og man har et godt utgangspunkt for å holde ugresset borte og det er lett å stelle urtene, tipser Barthel Sveen. Foto: Mona Barthel Sveen Vis mer

Urtekasse, drivhus eller bed?

Så må du bestemme deg for hva som passer deg best. Vil du plante urtene i urtekasse, pallekarmer, bed eller i et drivhus?

DEKORATIVT OG SMAKFULLT: Sitrontimian smaker ikke bare godt, det pynter også opp hagen. Foto: Mona Barthel Sveen.
DEKORATIVT OG SMAKFULLT: Sitrontimian smaker ikke bare godt, det pynter også opp hagen. Foto: Mona Barthel Sveen. Vis mer

– Det er enkelt å plante urter i selvsnekrede kasser eller pallekarmer. Da fyller man kassene med ugressfri kompostjord, og man har et godt utgangspunkt for å holde ugresset borte og det er lett å stelle urtene, tipser Barthel Sveen.

Wiig mener at det ikke er så avgjørende hva slags metode du velger å bruke for å dyrke urtene.

– Det viktigste er egentlig at plantene har tilgang på vann og næring, og ikke angripes av snegler og andre skadedyr, sier hun.

Begge planteekspertene gir deg en liten pekepinn på hvordan de ulike metodene vil fungere:

 • Urtekasse: Å kjøpe økologisk dyrkede småplanter for å plante ut i urtekassene er en fin måte å starte urtedyrkingen på. Mange av urtene kan også sås fra frø, men det tar da litt lengre tid før man kan begynne å høste fra urtene. Sitronmelisse og mynte er blir ”ugress” om de får stå i bed, så disse kan gjerne holdes i kasser.
 • Potter eller pallekarmer: Det går veldig bra om du klarer å vanne nesten daglig i fint vær. Store potter er en fordel med hensyn til vanning. Men vær obs: alle potter må ha drenering så ikke røttene drukner!
 • Bed: Urter som står i bed trenger du ikke vanne så hyppig når planten har rotet seg, men ugress og snegler er gjerne mer innpåslitne.
 • Minidrivhus: Har du et minidrivhus vil det være enda enklere å dyrke urter. Salater, agurk, paprika og tomater trives ekstra godt i et lite veksthus, og det holder med én plante per familie om du får det godt til. Basilikum er varmekrevende og trives best skjermet for vind og regn. Plant den gjerne sammen med tomatplantene. Basilikum er også lett å så fra frø i en liten potte på kjøkkenbenken.

– Uansett hvordan du ønsker å dyrke urtene, må du alltid huske på å gjødsle jevnlig med kompost eller fullgjødsel, sier Wiig.

Hun mener at det er viktig å prøve seg frem.

– Det som er sikkert, er at alle planter trenger er jord, vann, lys, luft, næring og kjærlighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer