<b>FLATFLETT ER BILLIGST:</b> – Rundflett er tradisjonelt dyrere enn flatflett, sier Ingeborg Bigum Borgen. Det er vanskeligere å få rundflett pent. Her ser du eksempel på rundflett til venstre og flatflett til høyre. Dette gjenspeiles også i prisen. En hel sofagruppe i flatflett, som den avbildede sofagruppen Hankø, koster 5.990 kroner for hele gruppen - inkludert bord. Bare stolen i rundflett som avbildet til venstre, Hvaler stol, koster 2.395 kroner. Foto: Skeidar
FLATFLETT ER BILLIGST: – Rundflett er tradisjonelt dyrere enn flatflett, sier Ingeborg Bigum Borgen. Det er vanskeligere å få rundflett pent. Her ser du eksempel på rundflett til venstre og flatflett til høyre. Dette gjenspeiles også i prisen. En hel sofagruppe i flatflett, som den avbildede sofagruppen Hankø, koster 5.990 kroner for hele gruppen - inkludert bord. Bare stolen i rundflett som avbildet til venstre, Hvaler stol, koster 2.395 kroner. Foto: SkeidarVis mer

Rundflett er dyrere

Så er rundfletten superbillig, bør du kanskje undersøke litt nærmere.

– Rundflett er tradisjonelt dyrere enn flatflett, sier Ingeborg Bigum Borgen i Skeidar til DinSide.

Polyrotting, polyflett, plastrotting, kunstflett, kunstrotting - kjært barn har mange navn, og denne typen hagemøbler er etterhvert blitt veldig populært. Mer om de ulike typene flett kan du lese lenger ned i artikkelen.

Mye av polyrottingen er også etterhvert blitt ganske så naturtro.

– Det kommer mye polyflett, og mye er så bra at man nesten ikke kan se forskjell på naturflett og polyflett, sier Per Ellegaard, designer hos Skeidar.

– Også på hytta vil vi ha robuste og vedlikeholdsfrie møbler, og da er polyrotting perfekt, sier Borgen.

Dette bestemmer prisen

Kommer du over et rasende billig hagemøbelsett i rundflett, er det dermed også andre aspekter ved møblene du bør sjekke før du lar jubelen ta helt av.

– Tykkelsen på fletten har også mye å si for prisen, og selvsagt kvaliteten på plasten sier Borgen videre.

Gjennomfarget rotting er også et kvalitetstegn, som også viser seg på prisen. Får du et hakk eller en skrape i den gjennomfargede rottingen, vil det ikke vises i like stor grad som det vil dersom rottingen kun er farget utenpå: Da vil et hakk stikke seg mer frem i og med det som da kommer frem vil ha en annen farge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Borgen kan noe av forskjellen mellom de billigere rottingmøblene og de dyrere være at det er brukt resirkulert plast i de billigere gruppene.

Borgen har noen tips til hva du bør spørre etter dersom du skal kjøpe nye rottingmøbler.

– Man bør spørre om rottingen er gjennomfarget, og se på fletten. Det er også viktig at det er aluminiumsramme, og ikke stål som ruster, sier Borgen til DinSide.

Her kan du lese mer om hva du bør se etter dersom du skal kjøpe nye polyrottingmøbler

Bred flatflett/rundflett: Lodge stol i grå Hularo bred flatflett, rundflett med grå puter B:79 D:80 H:84 cm Varenr. 9855102
lodge 3 seter i grå Hularo bred flatflett, rundflett, med glassplate B:208 D:80 H:84 cm 9990,- Varenr. 9855100 lodge 2,5 seter med høyre armlene B:188 D:80 H:84 cm 9990,- Varenr. 9855101 Foto: Skeidar
Flatflett: Hankø sofagruppe vinkelsofa og bord i sort flatflettet kunstrotting med grå puter. 5.990 kroner. Foto: Skeidar
Halvrund flett: Siljan sofasett i grå, børstet, halvrund flett. Sofasett: 11.990 kroner. Foto: Skeidar
Flatflett: Huk hjørnesofa med bord i sort, flat Polyrattan og grå puter. Selges kun som sett: 8.995 kroner. Foto: Skeidar
Flatflett: Huk hjørnesofa med bord i sort, flat Polyrattan og grå puter. Selges kun som sett: 8.995 kroner. Foto: Skeidar
Flatflett: Huk hjørnesofa med bord i sort, flat Polyrattan og grå puter. Selges kun som sett: 8995 kroner Foto: Skeidar
Rundflett: Hvaler stol, 2.395 kroner. Foto: Skeidar
Rundflett: Hvaler stol, 2.395 kroner. Foto: Skeidar
Rundflett: Hvaler spisestol i grå rundflett med puter, bord 200x100 i grå rundflett med granittplate. Bord: 5.990 kroner, spisestol: 2.395 kroner. Foto: Skeidar
Rundflett/åpen flett: Drøbak stol til Drøbak sofagruppe. Sofagruppe Foto: Skeidar
Rundflett/åpen flett: Drøbak spisebord og spisestoler. Spisebord: 4.990 kroner, stol: 2.395 kroner. Foto: Skeidar
Rundflett/åpen flett: Drøbak spisestol: 2.395 kroner. Foto: Skeidar
Rundflett/åpen flett: Drøbak spisebord og spisestoler. Spisebord: 4.990 kroner, stol: 2.395 kroner. Foto: Skeidar


Flere flett-typer

Innen polyrotting finnes det imidlertid etterhvert flere flett-typer, i tillegg til flatflett og rundflett. Under er hovedforskjellene mellom de ulike typene, over kan se eksempler på de ulike flett-typene i bildeserien.

Jordslag i utetekstilene? Slik fikser du det!

Flatflett: Som vi har skrevet lenger oppe i artikkelen, er altså flatflett tradisjonelt sett billigere enn rundflett. De rimeligste gruppene på markedet har en helt slett flatflett uten særpreg. Hankø og Huk fra Skeidar er eksempler på denne fletten.

Halvrund flett: Tråden er buet på ene siden og flat på den andre, slik at den ser ut som rundflett, men er enklere å flette - og billigere enn ekte rundflett. Eksempel her er Siljan, hvor fletten også er børstet.

Rundflett: Den mest naturtro polyrottingen, men også den som krever mest kunnskap for å få et godt resultat. Her må de som fletter være nøye, så det ikke blir skjevt. Kun de mest erfarne håndverkerne slipper til på disse. Halden-serien er eksempel på rundflett.

Åpen flett: Om rundflett krever kunnskap, så krever i alle fall åpen flett ekspertise. Dette er rundflett med mønster, så her er det ekstra viktig å ikke bomme på avstander med tråden. Eksempel her er serien Drøbak.

Bred flatflett/kombi: Flett av bred flatflett kombinert med rundflett. Ifølge Skeidar er det komplisert å flette denne tråden pent, noe kun de beste klarer. Lodge fra 4 Seasons Outdoor (4SO) er eksempel på denne fletten, og denne serien har også allværsputer ("all weather cushions") som tåler å ligge ute i all slags vær. Alle 4SO-møblene er flettet med Hularo, som lages av ren og ny plast - og ikke resirkulert plast - som skal gjøre fletten veldig holdbar og motstandsdyktig mot vær og vind.