Røykvarsleren som sender SMS

Den smarteste løsningen vi har sett hittil.

Bortsett fra SIM-kort-logoen på toppen ser den ut som en vanlig røykvarsler. Foto: Produsent
Bortsett fra SIM-kort-logoen på toppen ser den ut som en vanlig røykvarsler. Foto: Produsent Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å bli varslet av røykvarsleren kan redde livet ditt hvis du er hjemme når det brenner. Men når det gjelder å redde boligen og eiendelene dine, hjelper det lite om røykvarsleren uler når du ikke er hjemme. Da er det i så fall bare flaks om brannvesenet kommer fram i tide.

Mange har allerede boligalarm med brannvarsling, og lar dermed vaktfirmaet ta varslingsjobben. Men heldigvis finnes det alternativer også for de uten en løpende alarmavtale med et vekterselskap.

Redd for innbrudd? Du er 25 ganger tryggere med alarm

Røykvarslerne som varsler deg på mobilen

Firtext er den smarteste løsningen vi har sett hittil. Her er nemlig røykvarsleren utstyrt med et eget GSM SIM-kort, slik at den sender en tekstmelding direkte når røykvarsleren utløses.

Varslingen går til fire mottakere samtidig, krever ingen ekstra ledninger eller tilkopling til strømnettet, og går på et vanlig 9-volts batteri. I tillegg trenger du selvsagt et tvillingkort fra din mobiloperatør for montering i varsleren.

Se hvor enkelt røykvarsleren settes opp her:

Ved vanlig bruk bør batteriet byttes hvert andre år. Merk deg dog at batteriet bli langt raskere oppbrukt om du er flink og sjekker jevnlig om alt fungerer, Firetext sier selv røykvarsleren skal klare å sende 36 varslinger før batteriet går tomt. Det ideelle hadde selvsagt vært om du også fikk en SMS når det er på tide å bytte, men det får du foreløpig ikke.

SIM-kortet må på plass. Foto: Produsent
Og så er det bare å hekte den på plass i taket. Foto: Produsent
Bortsett fra SIM-kort-logoen på toppen ser den ut som en vanlig røykvarsler. Foto: Produsent


Pris

I følge selskapets informasjonssider skal røykvarsleren også fungere i Norge, og prisen i nettbutikken er 90 pund. Det tilsvarer rundt 820 norske kroner (men frakt på 120 kroner, samt moms og tollbehandlingskostnader kommer i tillegg).

Andre alternativer

Vi har ikke funnet noen direkte konkurrenter til Firetext, men AlertBrick og Numa kan være et alternativ.

Numa tilbyr et boligalarmsystem som varsler deg direkte via SMS. Her er det altså du som er din egen vekter, og fordelen er altså at du slipper å betale en månedlig avgift til et vaktselskap. Her betaler du altså kun for selve utstyret.

Selv om du her får flere funksjoner, er ulempen med Numa at du først må kjøpe selve boligalarmen med GPS-enheten innebygget, og så en trådløs røykvarsler i tillegg. Det er altså snakk om minst to enheter, og startprisen blir derfor langt høyere. Startpakke-prisen for Boligalarmen med røykdetektor og varsling ligger på 4.990 kroner.

Er det innbrudd, eller bare katten? Sjekk med et godt overvåkningssystem. Vi har testet løsninger fra d-link og fra Logitech.

AlertBrick er litt i samme bane. Også her får du SMS-varsling til mobilen ved brann, og innbrudd. Det er også flere bruksområder tilgjengelig.

Fordelen her er at du kan klare deg med en hovedenhet, som koster fra 1995 til 2995 kroner i innkjøp avhengig av hvor lenge du binder deg.

AlertBrick skiller seg likevel fra de andre ved at det kommer løpende utgifter i tillegg etter en viss periode. Den første perioden (ett eller tre år avhengig av hva du betalte ved kjøpsinngåelsen) er gratis, men etter dette må du abonnere på løsningen i tillegg. Månedsprisen er da 69 kroner.

Har du tips til andre alternativer? Del det med oss i debatten lenger ned.