Røykvarslere:

Røykvarsleren går ut på dato

Slik finner du ut om det er på tide å bytte dine røykvarslere.

GAMMEL RØYKVARSLER? Det holder ikke å bare sjekke om batteriet er gammelt. Også selve røykvarsleren bør byttes ut etter en viss fartstid. Foto: Berit B. Njarga
GAMMEL RØYKVARSLER? Det holder ikke å bare sjekke om batteriet er gammelt. Også selve røykvarsleren bør byttes ut etter en viss fartstid. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For økt brannsikkerhet i hjemmet er det krav om at man skal ha minst en røykvarsler i hver etasje. Men er du klar over at det ikke bare er batteriene som må byttes, men at røykvarsleren faktisk «går ut på dato»?

Røykvarsleren har en best før-dato

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at man bytter til nye røykvarslere hvert 8-10 år. De er nemlig ikke laget for å vare evig.

Dessuten opplyser de om at røykvarslere som blir utsatt for støv og skitt kan bli ustabile på grunn av sensoren som skal varsle deg om brann, er skitten - noe som også kan kutte levetiden til røykvarsleren.

Er du usikker på om du bør bytte røykvarsler, bør du ta en kikk på undersiden av varsleren.

Sjekk datomerkingen

- Under røykvarsleren skal det stå når den er produsert. Mange produsenter opplyser også når den skal kastes og erstattes med ny. Da står også det under røykvarsleren, forteller avdelingsleder Anders Leonhard Blakseth i DSB til Dinside.

Også Brannvernforeningen oppfordrer om å forholde seg til produsentens anbefalingen om når røykvarsleren bør skiftes ut. Dersom det ikke står oppgitt, viser de til rådet om å bytte etter 8-10 år.

På den tilfeldig valgte røykvarsleren vi har sjekket, står det slik DSB opplyser både når røykvarsleren ble produsert, og anslått levetid, i dette tilfellet 10 år.

DATO PÅ UNDERSIDEN: Vi fant både produksjonsdato og forventet levetid på vår tilfeldig valgte røykvarsler. Foto: Berit B. Njarga
DATO PÅ UNDERSIDEN: Vi fant både produksjonsdato og forventet levetid på vår tilfeldig valgte røykvarsler. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Mange slurver med røykvarsleren

I Sintef-rapporten Røykvarslere for bruk i bolig fra 2012, viser det til en amerikansk undersøkelse om levetiden på røykvarslere etter 10 år.

Av totalt 601 røykvarslere fungerte ikke 30 prosent av røykvarslerne. Selv om hovedvekten av disse ikke fungerte fordi de hadde dødt batteri eller manglet batteri, var 27 prosent ødelagte på grunn av manglende deler eller støvansamling.

Når det gjelder norske forhold viser rapporten kartlegging av bruk av røykvarslere i boliger fra 2015, gjennomført av SP Fire Research AS, viser de til en tidligere studie som slår fast at det i én av ti boenheter var minst én røykvarsler som ikke fungerte. Samtidig viser de til Brannvernforeningens anbefaling om å støvsuge og rengjøre røykvarsleren jevnlig, noe kun 36 prosent av de spurte sier de gjør minst én gang i året, mens over halvparten svarer at de ikke gjør det.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!