Røykvarslere ute av kontroll

Godkjenning av røykvarslere kan bli historie dersom dagens praksis fortsetter.

Brannalarmer blir ikke kontrollert med mindre vi gjør det selv. Foto: Colourbox
Brannalarmer blir ikke kontrollert med mindre vi gjør det selv. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken er at den særnorske godkjenningen av røykvarslere forsvant i august, skriver Aftenposten. Da overok en europeisk standard og røykvarslere fikk status som «byggvare».

Det er nå derfor Statens bygningstekniske etat (BE) som har ansvaret for å kontrollere de obligatoriske røykvarslerne som skal finnes i alle norske hjem. Men hittil har ingen kontroller blitt foretatt siden de overtok ansvaret i august.

Les også: 1 av 4 hytter uten røykvarsler

- Kjenner ikke reglene

Direktør i BE, Olav Ø. Berge, bekrefter situasjonen til Aftenposten. Han skylder på for få ressurser. Han kan fortelle at de ikke har noen aktiv kontroll av røykvarslere og at etaten er helt avhengig av henvendelser fra publikum for å avdekke røykvarslere som ikke er godkjente.

Men det kan være vanskelig for ufaglærete å forstå om en røykvarsler er godkjent etter de europeiske standardene, eller ikke.

Daglig leder René Depuis i firmaet Trygg og Sikker AS, påpeker at det er ofte at ikke en gang de som selger røykvarslerne kjenner til reglene for godkjenning.

Slik skal en godkjent røykvarsler se ut på baksiden. Foto: Aftenposten
Slik skal en godkjent røykvarsler se ut på baksiden. Foto: Aftenposten Vis mer


Godkjente røykvarslere er CE-merket med et sertifikatnummer. Under et nasjonalt godkjenningsmerke (hjertet) skal det henvises til NS-EN 14604. Da er den europeiske standarden fulgt.

Kjent nettbutikk fulgte ikke reglene

En av de som i følge Norges Brannteknologiske laboratorium (SINTEF NBL) har solgt røykvarslere som ikke er godkjente, er nettbutikken Netonnet.com. De selger ikke-godkjente røykvarslere til 39 kroner.

–Dette er et kroneksempel på et produkt som omsettes i dag, men som ikke hadde blitt tillatt solgt for et halvt år siden, sier forsker ved SINTEF NBL, Øyvin Brandt, til Aftenposten.

Etter at Aftenposten tok kontakt med Netonnet.com, bestemte nettbutikken seg for å stoppe salget av røykvarsleren.

Etaten som i dag har ansvaret for å kontrollere om vi bruker godkjente røykvarslere, håper på å trappe opp kontrollen fremover. De påpeker allikevel at det avhenger av de tilgjengelige ressursene de har, og innrømmer til Aftenposten at det kanskje hadde vært bedre om ordningen gikk tilbake til slik den var tidligere.