<strong>SJEKK DETTE NÅ:</strong> For gammel, flatt batteri, feilplassert eller for få? De vanligste røykvarslerfeilene. Foto: Securitas Direct
SJEKK DETTE NÅ: For gammel, flatt batteri, feilplassert eller for få? De vanligste røykvarslerfeilene. Foto: Securitas DirectVis mer

Røykvarslere: Her gjør vi mange feil

Selv om du ikke glemte å bytte batteri 1. desember, er det nok av andre ting som kan gå galt.

- Det er en billig livsforsikring å ha røykvarslere i boligen. Røykvarslere redder hvert år mange liv, men likevel går cirka 500.000 mennesker i Norge inn i desember uten tilstrekkelig varsling i tilfelle brann, sier avdelingsdirektør Tor Suhrke i DSB i forbindelse med Aksjon Boligbrann. Per 30. november i år har 54 mennesker omkommet i branner i Norge. 33 menn, 17 kvinner og fire barn under 16 år. Halvparten av de som omkommer i boligbrann har ikke fungerende røykvarsler installert viser tidligere tall.

Hvem skal bytte batterier?

Det er derfor ikke merkelig at brannmåneden desember innledes med røykvarslerens dag. En dag konstruert for å minne oss på at vi må bytte batteri i røykvarsleren. Det er den som bor i boligen som har ansvar for å bytte batterier og teste at røykvarsleren virker, så dersom du leier, bør du ta ansvar.

Men slurv med batteriene er ikke den eneste røykvarslerfeilen vi gjør.

Bruker du en brannfarlig vekkerklokke?

Det riktige rommet

I en landsdekkende undersøkelse utført for forsikringsselskapet Storebrand, kommer det frem at halvparten av oss plasserer røykvarsleren feil. Mens 85 prosent av respondentene i undersøkelsen oppgir at de har røykvarsler i gangen og 49 prosent har den i stuen, er det kun 44 prosent som har montert varsler på ett eller flere soverom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tom Granquist, administrerende direktør i Storebrand Skadeforsikring, mener det er viktig å ha røykvarsler på soverommet av flere grunner.

– Du er som regel våken nå du sitter i stua, befinner deg i gangen eller er på kjøkken eller bad. Når du sover er du derimot svært utsatt. I tillegg har mange både TV, mobilladere og andre elektriske artikler på soverommet, noe som øker risikoen for brann, sier han i følge Byggeindustrien.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler også røykvarsler på hvert soverom eller i gangen utenfor soverommene slik at den høres på alle soverom.

Halvparten aner ikke om de har denne viktige boksen montert hjemme. Kan redde deg fra feil og skader på elektrisk anlegg.

Høyt henger de


Røykvarslere er mest effektive om de plasseres høyt. Montér den høyt oppe på veggen til nød, men helst i taket, og da minst en halv meter fra veggen.

... og mange bør de være

Røykvarslernes overvåkningsområde bør ikke overstige 60 kvm, ifølge DSB. Dessuten bør avstanden mellom to røykvarslere ikke være større enn 12 meter.

Er den for gammel?

- Joda, jeg har røykvarsler, sier du kanskje. Men er den utgått på dato? Gjensidige anbefaler at du bytter røykvarsler hvert tiende år.

Er den god nok?

– Vi bor i et av verdens mest brannutsatte land, men beskytter oss fortsatt med de samme røykvarslerne som for 30 år siden.

Teknisk sjef Annbjørn Skårn i Securitas Direct mener at tradisjonelle røykvarslere kommer til kort på enkelte områder.

- Store fremskritt er gjort på alarmfronten, og det er på tide å ta i bruk den nye teknologien for å redde liv, har Skårn uttalt i pressemeldinger foran julehøytiden, både i år og i fjor.

Både Brannvernforeningen og forsikringsselskaper oppfordrer til kjøp av seriekoblede røykvarslere som gir hurtig varsling og økt sikkerhet. Det er også mulig å koble røykvarslere mot alarmpaneler eller alarmsentral. Slike systemer vil også merke når batteriene begynner å bli svake.

Dessuten anbefaler for eksempel Gjensidige at du har en miks av ioniske og optiske røykvarslere, siden de ulike typene reagerer ulikt avhengig av brannforløp. Optiske anbefales for eksempel ved kjøkken og bad, da den skiller mellom røyk, vanndamp og stekeos. Ioniske reagerer best ved flammebrann.

Sjekk dette også: Er pulverapparatet ditt godt nok?

Ringer på

I disse dager, mellom 7. og 9. desember, får cirka 40.000 husstander over hele landet besøk av brann- og feiervesen og lokale elektrisitetstilsyn. De kommer med tilbud om veiledning og informasjon, kombinert med en enkel kontroll av brannsikkerheten i boligen. Kontrollen er frivillig og det store flertallet takker ja, ifølge DSB. Bak kampanjen står i tillegg til DSB, også Norsk brannvernforening og forsikringsselskapet Gjensidige.