Rottefellen som sender e-post når den tar en rotte

En ny og smart rottefelle sender sms eller e-post hver gang den har tatt en rotte.

Slik ser den ut, den smarte fellen. I videoene lengst ned i artikkelen, kan du se hvordan den monteres og virker - og (om du har hjerte til det) hvordan den er i bruk.  Foto: Produsenten
Slik ser den ut, den smarte fellen. I videoene lengst ned i artikkelen, kan du se hvordan den monteres og virker - og (om du har hjerte til det) hvordan den er i bruk. Foto: Produsenten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den danske rottefellen WiseTrap gir nye myligheter for effektiv skadedyrbekjempelse. Rottefellen monteres i en kum i kloakken, og ved hjelp av sensorer gjenkjenner den rottenes temperatur og bevegelser. Når en rotte passerer under fellen, smeller et stempel hardt ned og slår rotten flat.

– Rottene dør momentant og blir skylt vekk med neste runde med kloakkvann, sier Eilif Lundberg, teknisk sjef i Anticimex.

Anticimex har enerett på salg av disse fellene i Norge.

Rottene bor i kloakken: - Har sett rotter komme opp av toalettet

Smarte funksjoner

Ser det slik ut hjemme hos deg, bør du kontakte skadedyrkontrollen. Foto: Tryg
Ser det slik ut hjemme hos deg, bør du kontakte skadedyrkontrollen. Foto: Tryg Vis mer


Det unike med WiseTrap er at selv om du monterer den langt fra boliger, under jorden i en kum, så kan du følge med den. Den gir beskjed hver gang den tar en rotte, og du kan velge om du vil motta statusmeldinger på sms eller e-post.

– Den sier også fra når batterinivået er lavt eller vannstanden er for høy. Dataene legger seg på en nettside der historikken for hver felle er tilgjengelig for servicefolk og abonnenter, sier Lundberg.

Abonnenter er et nøkkelord. For du kjøper ikke en slik felle, du leier den for 14.000 kroner i året.

– Dette inkluderer kontroller, service, batteriskift, et cetera, sier Lundberg til DinSide. Det koster ikke noe ekstra å installere fellen, men dersom en ønsker å flytte på den eller reinstallere, koster dette 1.500 kroner.

Anticimex ser for seg at fellene vil være mest aktuell for kommuner, butikker og større bedrifter. Det er heller ikke alle situasjoner den vil fungere i.

– Vi vil anbefale den til dem som har et rotteproblem knyttet til kloakksystemet.

Lundberg forteller at det er flere typer rotteproblemer. Noen sliter med at rottene kommer seg i hus gjennom kloakkrør, mens andre rotter bor ute, over jorden, og kommer seg inn i boligen på andre måter. Da vil et slikt system være overflødig.

– Vi vil uansett foreta en inspeksjon og se problemet an før vi eventuelt anbefaler denne fellen. Vi kan også tilby mer tradisjonell skadedyrbekjempning, som kan være så enkelt som å sikre bygget uvendig.

Se hvordan du kan gjøre dette: Slik holder du små og store gnangere ute


Gir oversikt over problemet

Den smarte rottefellen har vært i bruk i Sverige og Danmark en tid. Blant annet er den tatt i bruk i Malmö, en by som bruker rundt 100.000 kroner i året på rottegift. Hittil har tre norske kommuner og flere borettslag inngått rottefelleavtale med Anticimex.

– Når den plasseres i riktig kum, blir fellen en effektiv vaktpost som stopper rottene før de kommer seg videre innover i kloakknettet. Rotter kan formere seg i hurtig tempo når forholdene ligger til rette for det, sier Lundberg.

Hver WiseTrap har også GPS som forteller hvor den er.

– Skulle fellen bli stjålet eller flyttet på, oppgir den hvor befinner seg. En kommune med flere titalls feller trenger også oversikt over hvor de er og hvor mange rotter hver enkelt har tatt. Alle plottes inn i et kart, sier Lundberg.

Fellen har en lyssensor som gjør at den kobler ut automatisk hvis rørene blir gjennomsøkt av kameraer eller noen skal jobbe i kloakken.

Se illustrasjonsvideo av hvordan man monterer fellen, og hvordan den virker:

Har du hatt rotteproblemer? Det er nå de vil inn i hus igjen

Og har du mage til det, kan du se denne videoen der en rotte går i fellen: