En av fire vil helst ha rørleggerhjelp hjemme. Og flesteparten av disse er menn.  Foto: Kaia Means/Newswire/Varme og Bad
En av fire vil helst ha rørleggerhjelp hjemme. Og flesteparten av disse er menn. Foto: Kaia Means/Newswire/Varme og BadVis mer

Rørleggere mest populære

Dette er mannen vi helst vil ha hjelp av hjemme.

Hvis du fikk tilbud om et par timers gratis hjelp hjemme, hvilken håndverker ville du helst hatt hjelp av? I en fersk undersøkelse utført av Norstat på vegne av anbudstjenesten til Finn.no, svarte nesten en av fire at de ville valgt en rørlegger.

For selv om boligen trenger et nytt strøk maling, vinduene burde vaskes, garasjen flommer over av rot, og hagen burde lukes, er det rørleggerhjelp vi helst vil ha.

– Svarene tyder på at det står dårlig til med rørene i flere norske husstander. Denne typen tjenester er dessuten ganske kostbare. sier Tine Reuterdahl, markedsdirektør i FINN oppdrag, i en pressemelding. –I tillegg utfører rørleggere oppgaver i forbindelse med miljøvennlig oppvarming, eksempelvis varmepumper, som står høyt på ønskelisten hos mange.

Anbud eller tilbud? Slik velger du håndverker

Strengere krav til rørleggerarbeid


1. juli i fjor ble det også innført en rekke nye byggeregler i forhold til oppussing av bad. Privatpersoner har nå ikke formelt tillatelse til å gjøre en rekke arbeid i våtrom, og en må nå søke kommunen - og få tillatelse - dersom en ønsker å gjøre større endringer på badet. (Se faktaboks til høyre.)

Du har heller ikke har lov til å rive baderommet uten å søke først.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De fleste er ikke kvalifiserte til å gyve løs på slikt arbeid alene, og feilvurderinger kan få store konsekvenser i form av vannskader. Nå stilles det også strengere krav til dem som utfører våtromsarbeid i boliger. Dette er nok én av grunnene til at rørleggere er ettertraktede, sier Tirill Ilebekk Hansen i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening.

– Våtrom har gjerne en levetid på mellom tretti og førti år. I dag er vi i gang med oppussing av 70- og 80-tallsmodellene. I denne perioden ble det bygget svært mange boliger, noe som gjør at omfanget av våtrom som bør skiftes ut er noe større enn for ti år siden, for eksempel. I tillegg vet vi at en del av badene som ble bygget på slutten av 80- og 90-tallet ikke lever opp til dagens standard, sier hun.

Tretti til førti år er nok noe optimistisk i forhold til enkelte av baderomsproduktene. Se hvor lenge badet ditt bør vare.

Kvinner vil ha innredningshjelp

I gruppen som ønsker rørleggerhjelp er det flest menn, mens kvinner helst vil ha kreative innspill. Kreative innspill til planløsning, oppussing og interiør er nesten like etterspurt som rørleggerarbeid, og 23 prosent av de spurte ønsker interiørhjelp.

Deretter ønsker vi oss hjelp til snekring og maling eller sparkling.

– Kanskje det er menn som er mest bevisste på hva som er feil med rørene, og hva reparasjonen koster. Det virker som at de er styrt av fornuft i større grad enn kvinnene, siden kvinnene foretrekker rådgivning rundt oppussings- og interiørløsninger, sier Reuterdahl.

Er du enig? Ville du også helst hatt besøk av rørleggeren hvis du fikk gratis hjelp? Si din mening i debattfeltet under!

Se video: Rørleggeren viser hvordan du renser vannlåsen selv.