Foto: Faksimile: Hybel.no
Foto: Faksimile: Hybel.noVis mer

Romkamerat søkes

Hvordan finner man den perfekte romkamerat?

- Jeg, Therese, skal dessverre flytte, og leter nå etter en person verdig min fantastiske samboer Synne, som vil flytte inn på et stort og lyst rom, hvor bad og kjøkken deles med henne. Rommet har plass til dobbeltseng, stuedel, og (faktisk) spisebord med fire stoler! Leiligheten ligger sentralt, rett ved Oslo Spektrum og Oslo S med trikk (stopp Brugata) og t-bane i treminutters omkrets, skriver Therese L. på Facebook.

Hvordan finner man ny leieboer når den ene parten vil flytte?

Vi vil helst unngå fyllefanter og nachspieldronninger med betalingsvegring. Vi er heller ikke interessert i å bli bedre kjent med noens dårlige hygiene, skitne truser og møkkete oppvask. Så: What to do?

Den snille, tålmodige, renslige, hyggelige, sosiale personen vi søker er kanskje ikke lett å finne. Derfor har vi, for nåværende romkamerat Therese er naturligvis med på prosessen, brukt tre forskjellige metoder for å finne den gode romkameraten.

Les også: En flom av utleieboliger

Første forsøk: Finne noen på nettet.

Første stopp Finn.no, Leiemarkedet-Ønskes leid. Noen som passer?

Rørlegger med familie? Par trenger pen og sentral 2-roms FORT? Koselig familie på 3 søker husvære fra nyåret? Pendler eller gjestearbeider som aldri er hjemme? Ingenting for oss.

Les også: Ikke la deg lure av Marcus!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er alltid kriterier som ikke passer, og på 'Ønskes leid' er det mange. Vi føler oss litt mangelfulle fordi leiligheten ikke har balkong, stort oppholdsrom eller oppvaskmaskin.

Enten vil de bo alene, eller så er de for gamle, for alternative, for pripne (vi mistenker noen løgner) eller så har de reptiler.

Hybel.no passer bedre for vår målgruppe, men heller ikke her er det mennesker som passer gjennom nåløyet. Mange vil bo alene, og de som passer svarer ikke på mail.

Konklusjon: Hvis du leier ut leilighet der du ikke skal bo selv, er dette supert! Her kan du finne alt fra fruer i femtiårene, til koselige studentpar og blide venninnegjenger.

Kalkulator: Bør du leie eller eie?

Andre forsøk: Lage gruppe på Facebook.

Vil du bo med verdens beste roommate? Nåværende samboer lager Facebook-gruppe, og jeg føler meg med ett som en veldedighetssak.

Poenget med gruppa er å tiltrekke oss kjente og venner av venner som søker husly. Ryktespredning tar åpenbart tid. Gruppemedlemmene er i hovedsak gode venner med kjøpt leilighet, eller venner med samboer eller venner som studerer i andre kanter av landet.

Vi beskriver leiligheten kort og tabloid, pris, størrelse, beliggenhet og kontaktinformasjon.

Flere titalls Facebook-grupper har skaffet grunnleggerne oppmerksomhet og tusenvis av medlemmer. Vi øyner et håp om at det skal skje med vår gruppe også, men foreløpig er det 28 medlemmer og interne wallposter.

Om ikke annet, gruppa får oss til å trekke på smilebåndet. Ironiske wallposter: "Haha, ja selvsagt. jeg flytter ut fra min egen leilighet NÅ!" Og mer oppmuntrende meldinger: "Synne har så mange gode kvaliteter at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne. Eller avslutte. Dermed holder jeg meg til denne: Synne er tøff."

Les også: 300 stykker møtte opp på visning

Konklusjon: Et oppmuntrende tiltak, selv om det føles litt desperat. Hvis du ikke har veldig god tid til å spre jungelordet, lag annonse!

Tredje forsøk: Legge ut annonse.

Vi innser at annonse er neste steg, og får hjelp av Utleiemegleren, ved Magnus Wennberg, daglig leder Utleiemegleren på Grønland.

Hvordan tiltrekker vi oss kremen av husløse?

- Bilder er absolutt viktigst. Ta bilder av alle rom, og prøv å ta så gode bilder som mulig. Spesielt bør du fokusere på bad og kjøkken. Det er mange som mangler bilder, det er ikke bra.

Ingen av oss er fotografer, men vi knipser i vei. Stemning er viktig, litt stearinlys og koselig lyssetting.

- Folk vil vite hvor stort areal leiligheten har. Fortell dessuten om standarden, er det parkett/laminat? Er det fliser på badet?

- Området rundt er viktig å fortelle om. Fasiliteter og landemerker, dessuten restauranter og butikker, sier Wennberg.

- Hvordan finner man frem til leiligheten? Hvor finnes offentlig kommunikasjon?

Les også: Nå er det nesten ingen som kjøper

Det er ikke alle som kjenner byen så godt. Kommer leietakeren langveisfra for å studere er det lurt å skrive at trikken til Blindern går utenfor døra, hvis den gjør det.

Man bør prøve å skille seg ut, og skrive en selgende tekst. Wennberg har ikke sagt det, men vi sier det: Dropp de overdådige usanne beskrivelsene, bruk stavekontroll og unngå flere enn et utropstegn på rad. Wennberg anbefaler dessuten folk som skal skrive annonse å sjekke ut eiendomsmeglernes annonser, for de indikerer hvilke opplysninger som bør være med, og hvordan annonsen bør utformes.

- Hvis det allerede bor folk i leiligheten kan man prøve å beskrive fellesarealet, og oppholdsrommene. Er det internett inkludert?

- Hvordan er menneskene som bor i leiligheten fra før? Fortell om dem.

Vi har beskrevet meg etter beste evne, og i tilegg beskrevet hvilke personlighetstrekk vi setter høyt: gode kvaliteter, en viss renslig sans og herlig humør. Gode kvaliteter kan tolkes i det vide og brede, men vi antar at gode kvaliteter automatisk utelukker griser og nachspieldronninger.

Her er resultatet: Rom ledig i bofellesskap Oslo sentrum

Konklusjon: Det tar mer enn fem minutter å skrive annonse, men det lønner seg i lengden. Finn.no koster penger, men Hybel.no er gratis. Vi publiserte annonsen forrige tirsdag, og fått syv henvendelser på mail. En interessert leste antageligvis annonsen litt fort, og kunne ikke passet dårligere. En interessert kunne ikke møte opp til visning, og kunne bare leie i tre måneder. De siste fem er fremdeles aktuelle, første to skal på intervju/visning i kveld. Ønsk oss lykke til!