Rom til barna

Vi bruker mye tid og penger på å få hyggelige og trivelige hjem. Og da må vi selvsagt heller ikke glemme barnas rom.

Denne gutten har nok litt større plass enn de fleste, men det er lov å la seg inspirere av glade farger. Foto: Ikea Foto: Ikea
Denne gutten har nok litt større plass enn de fleste, men det er lov å la seg inspirere av glade farger. Foto: Ikea Foto: Ikea Vis mer


Nøytral ramme

Går du med tanker om å lage barnerom, eller kanskje pusse opp det gamle? Da er det en rekke råd, som kan være lure å ta med i tenkearbeidet - før du løper ut og kjøper møbler og maling - og svinger malerkosten.

- En grei regel er å la store flater og vegger ha en forholdsvis nøytral farge. Man må huske at man ofte skal leve med dette i noen år, hvis man altså ikke ønsker å male og pusse opp hele tiden, sier Bjørg Owren, leder for informasjonskontoret for farge og interiør (IFI), og legger til:

- Det er ikke sikkert at det er en god idé å ha en knallfarge på veggen, selv om man (eller barna) er glad i sterke farger. Det finnes mange andre gode måter å trekke inn farge på - for eksempel i møbler, tekstiler og puter.

Sjekk kule møbler og interiørting til barnerommet her.

La barna ta makten

Ifølge Bjørg Owren er det imidlertid viktig å la barna være med på å bestemme så snart de er klare til det.

- Barn blir veldig raskt klare og tydelige på hvilke farger de liker, og det er viktig at de får bestemme. Det er også viktig at de voksne forstår at dette er barnas rom, og at det ikke nødvendigvis skal passe inn i resten av huset, sier hun.

Dermed er det også smart å tenke på at de som skal bo og leke på rommet, er fysisk mindre i størrelse enn de fleste voksne.

- Hvor høyt opp henger du bilder og knagger? Og er det enkle og tilgjengelige skuffer og skap, slik at de små kan rydde opp lekene sine? De små liker faktisk ofte å ha orden rundt seg, sier lederen for IFI.

Lys og varme

Hyggelig å sitte på et teppe. Foto: www.sprell.no
Hyggelig å sitte på et teppe. Foto: www.sprell.no Vis mer


Når det gjelder gulv, må man tenke på at de små sitter mye på gulvet og leker.

- Derfor er det viktig også å ha et behagelig gulv. Det kan enten være i form av tepper, men man kan også legge kork, noe som gir varme, sier hun.

Og i forhold til lys, er det fornuftig å tenke både sikkerhet - og at det skal være behagelig.

- Mange ledninger gjemt bort, kan gi brannfare, og derfor er det smart med mange stikkontakter. Og i tillegg bør man tenke mange små lys, fremfor ett stort. Det bør være dempet lys rundt sengen, og mindre lys der man ellers trenger det. Mange små i stedet for ett stort er også mye hyggeligere, avslutter hun.

Farlige farger

Rosa til piker, blått til gutter. Tove Steinbo, for anledningen kledt i en oransje nyanse - som symboliserer fest og glede. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
Rosa til piker, blått til gutter. Tove Steinbo, for anledningen kledt i en oransje nyanse - som symboliserer fest og glede. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


- Barn må og skal ha farger. Men for mange og for sterke farger, kan slå ihjel både søvnen og konsentrasjonen, sier forfatter og fargeekspert, Tove Steinbo.

Steinbo har blant annet gitt ut boken Fargene forteller.

- Man bør ha nøytrale farger, for eksempel blå eller lilla pasteller, på veggene. Også gjerne andre lyse og nøytrale farger, men ikke hvitt, for det kan også bli for sterkt. Dessuten er gul en dårlig farge, som faktisk kan gi hodepine. Og sterk rød og oransje kan gi barn for mye fargestimulans, noe som kan gjøre dem urolige, sier Steinbo, og legger til:

- Velger man veldig nøytrale farger på veggen, er det en god idé å lage fargeklatter i form av puter, bilder og andre interiørting.

Rosa og lysblå

Smart til jentene? Foto: www.miniposh.no.
Smart til jentene? Foto: www.miniposh.no. Vis merAvslutningsvis en liten kuriositet: For Tove Steinbo hevder i boken sin at det faktisk er en grunn til at små jenter skal ha rosa farger rundt seg, og guttene lysblå.

- Rosa er for oss voksne en "rolig" farge, men små jenter oppfatter den annerledes - den gir dem faktisk et kick. Derimot er lysblå en rolig farge som beroliger barn. Ofte er guttebarn mer urolige enn jentebarn - og rosa er dermed faktisk en farge som kan gi jentene stimulans, mens lysblå er smart for guttene som kanskje trenger å være litt mer rolige, avslutter hun.

Finn inspirasjon til barnerommet her.

Nyttig på nett:
www.ifi.no.

Forhandlere og produsenter:
www.jippijippi.no, www.miniposh.no, www.pid.se, www.barnerommet.no, www.bamse.no, www.oppoglek.no, www.mobelringen.no, www.youngpeople.no, www.sprell.no, www.bobles.dk