Roligere boligmarked

Ekspertene spår fremdeles prisstigninger i boligmarkedet neste år, men med en noe lavere vekstrate enn i 2004.

Nyttig fra DinSide:
  1. Hva er boligen verdt?


Noen svingninger til tross, boligmarkedets eksperter er enige om at boligprisene vil stige neste år. Imidlertid er alle også enige om at prisstigningen vil bli noe lavere enn hva den har vært i 2004. I år har nemlig prisene gått opp med om lag 12 prosent - til og med november.

TRYKK HER FOR Å SE HVOR MYE BOLIGEN DIN ER VERDT NÅ.

Blokk stiger mest

- For landet som helhet tror vi på 5-10 prosents prisoppgang, sier rådgiver i NBBL, Dag Rune Arntsen.

Han forventer at boligblokkene vil være den boligtypen hvor prispresset er størst. Slik har det også vært i en årrekke.

Prisvekst, også i 2005. Og spesielt på blokkleiligheter.
Prisvekst, også i 2005. Og spesielt på blokkleiligheter. Vis mer

- Geografisk venter vi at områder som Bergen og Trondheim vil oppleve den største veksten. Oslo vil nok ha en noe lavere vekstrate, sier Arntsen.


Ifølge rådgiveren i NBBL er det en fortsatt lav rente, optimisme i boligmarkedet, og at folk er villige til å betale prisen for å komme inn på boligmarkedet, som er grunnlaget for å tro på en 5-10 prosents vekstrate neste år.

Roer seg ned

- Vi tror at tingene roer seg noe ned, og forventer 5-7 prosents prisoppgang for landet som helhet. Dette under forutsetning av at renten ikke går opp før til høsten 2005, sier Bjørn Erik Øye, administrerende direktør i Prognosesenteret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Øye forventer at det er leilighetene som vil øke mest i pris, på tross av at svingningene mellom boligtyper ikke vil være markant.

- Geografisk er det fremdeles de store byene som vil ha størst prisvekst. Men det vil nok roe seg noe i både Oslo og Trondheim. Tilbudssiden i Oslo begynner nemlig å ta seg opp, i og med at det er igangsatt så mange nye bygg. Men i Bergen vil det nok fremdeles være rom for større prisvekst, sier Øye.

5-6 prosent i Oslo

Ifølge Åge Pettersen, informasjonsjef i OBOS, vil boligprisene i hovedstaden øke 5-6 prosent neste år.

- Det er fremdeles en kraftig økning, selv om vi jo nok er blitt vant til enda høyere prisvekst. De siste 12 månedene har OBOS-leilighetene nemlig økt med om lag 14 prosent, sier informasjonssjefen.

Ifølge Pettersen er det sannsynligvis leiligheter i sentrale strøk som vil merke den største prisoppgangen, spesielt i Oslo sentrum.

- Grunnen til at prisveksten nok avtar noe er at det er veldig mange nye boligprosjekter i gang, noe som altså øker tilbudet, avslutter Åge Pettersen.

OBOS opererer utelukkende i Osloområdet, og uttaler seg derfor kun om prisene i dette distriktet.