Data fra film og TV-serien Star Trek.
Data fra film og TV-serien Star Trek. Vis mer

Robothushjelp

Roboter som man kan leke med og lære enkle triks er allerede på plass. Men i 2010 kommer forhåpentligvis ungkarenes redning: Da skal nemlig robotene som både rydder av bordet og vasker opp lanseres.

Tokyo (NTB-DPA): Syns du det er et ork å vaske opp? Nå har smarte japanere utviklet en ny maskin som ikke bare tar oppvasken, men som også rydder av bordet først, skriver den japanske finansavisen Nihon Keizai Shimbun.

Husarbeid

Elektronikkonsernet Matsuhita Electric har lenge forsket på mulighetene for å lage roboter som kan ta seg av husarbeid. Matsuhita tilbyr allerede en slik robot som kan løfte og bære tunge ting som skal flyttes rundt i huset.

Noe for deg?

(Avsluttet)
Ja - gleder meg til dette kommer(70%) 183
Vet ikke, kommer an på prisen(22%) 58
Nei - helt bortkastet(8%) 21
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Nå er turen altså kommet til oppvasken. Den nye robottypen skal sortere tallerkener og bestikk, spyle av matrester under rennende vann, sette de avspylte gjenstandene pent på plass i oppvaskmaskinen og til slutt starte denne, het det i Nihon Keizai Shimbun.

Industrien baner vei

De tekniske løsningene bygger på metoder som allerede er i bruk i industriroboter. Men Matsuhitas forskere og ingeniører er ifølge avisen opptatt av å lage løsninger som kan gjøre dagliglivet lettere for folk flest.

Slike løsninger er ønskelige ikke minst i Japan, der gjennomsnittsalderen i befolkningen stiger og stadig flere eldre trenger hjelp i dagliglivet. Roboten som rydder av bordet og vasker opp, skal etter planen være tilgjengelig på det japanske markedet innen år 2010.

Kilde: ©NTB