Risikofri utleie av bolig

Ny forsikring trygger deg hvis du får leietakeren fra helvete.

Leier du ut boligen til en vilt fremmed? Foto: Colourbox
Leier du ut boligen til en vilt fremmed? Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du leie ut bolig? Da er skrekkscenariet at du får en leieboer som ødelegger leiligheten din, ikke betaler, nekter å flytte ut, eller kanskje alle tre på én gang.

Det er vanskelig å vite om det hyggelig paret som kom på visning faktisk vil betale leien i tide, og holde leiligheten din i orden. Selv ikke om du leier ut til de søteste studiner kan du være trygg på at alt er på stell.

Denne journalisten fikk nylig høre en skrekkhistorie der utleier hadde kommet på uanmeldt besøk, og ble møtt av en svinesti. På kjøkkenet fløt oppvask som var opptil tre uker gammel, og kjøkkenvasken var potte tett av gamle matrester. De tre jentene i begynnelsen av 20-årene hadde tydeligvis ikke lært noe om hushold hjemme. Han så ingen annen løsning enn å gi dem to måneder på å komme seg ut.

Sjekk opp leieboeren: Slik unngår du leieboeren fra helvete

Hasj-gartneri og kloakkbad

Du vil helst ikke at leietakeren skal ha det slik på kjøkkenet. Foto: Colourbox
Du vil helst ikke at leietakeren skal ha det slik på kjøkkenet. Foto: Colourbox Vis mer


Dette var en mild variant av skrekkhistoriene som har blitt servert i mediene. Stadig flere leietakere kastes ut, og de etterlater seg det utroligste. De siste ukene har vi blant annet kunne lese om utleiere som oppdaget at leiligheten ble brukt som hasj-gartneri, og han som oppdaget at leiligheten var totalrasert etter at kloakkrørene tettet seg. Og den britiske husverten som trodde han leide ut den eksklusive eiendommen til en stivsnippet fest, fikk sjokk da klokken slo midnatt og alle de stivpyntede menneskene strippet ned til lærbukser, korsetter og hofteholdere.

- Som utleier har du et ansvar for å følge opp og følge med hva som skjer i huset eller leiligheten du leier ut. Dette er jo en stor verdi du overlater til en ganske så fremmed. Det er viktig å gjøre et skikkelig forarbeide. Du må innhente referanser og kontakte dem. Spør hvor leietakeren har bodd før. Vil han ikke ikke oppgi det, er det antagelig en grunn til det, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If til DinSide.

Lønner det seg å kjøpe for å leie ut?


Ny utleieforsikring

Nå kan du imidlertid sikre deg ganske bra mot slike ting. Forsikringsselskapet If har nemlig lansert en utleieforsikring slik at alle som leier ut boliger privat kan sove trygt om natten.

- Denne forsikringen dekker hullene som ikke dekkes av en vanlig boligforsikring, og er ment å gi utleier større økonomisk trygghet, forklarer Rune Smådal i If.

- Så hvis parketten er blitt stygg og ripete etter et leieforhold, kan jeg da få dekket ny parkett med denne forsikringen?

- Nei, hvis skadene på parketten kan anses som slitasje er dette en utgift som må dekkes inn via husleien. Dersom ødeleggelsene er mer enn slitasje og anses som skadeverk vil depositumet kunne benyttes. Utleieforsikringen gir økonomisk trygghet for skader som overgår størrelsen på et tre måneders depositum, og er oppad begrenset til 500.000 kr

- Denne forsikringen hjelper utleier å regulere leieforholdet skikkelig. Du får en mal til leiekontrakt som er laget av Huseiernes Landsforbund. Denne krever et depositum på tre måneders husleie. Dette vil dekke småplukk som må fikses i leiligheten.

- Hvis du tegner forsikring ved inngåelse av leiekontrakt, da er du i hovedsak dekket mot all økonomisk risiko leietaker kan påføre deg, om det så er hærverk, rasering, manglende husleie eller kostnader i forbindelse med utkasting.

Skal du leie ut? Ti gode råd ved utleie

- Hva er prisen?

- Det varierer i forhold til hvor stor boligen er og hvor den ligger. Men i gjennomsnitt koster denne forsikringen rundt en tusenlapp i året. De som er totalkunder hos If får den for halve prisen, sier Smådal til DinSide.

Utleieforsikringen til If retter seg mot private som leier ut. Hvis du har en hel haug med leiligheter du leier ut og driver med det som næring, kan du ikke skaffe deg denne forsikringen.

- Hvis jeg har to leiligheter som jeg leier ut, da?

- Ja, da kan du kjøpe denne forsikringen.

- Hvor stor er interessen for denne forsikringen?

- Det er vanskelig å si, for vi har akkurat lansert den. Vi er spente på mottakelsen. Det er kanskje ikke så ofte man blir rammet av en vanskelig leieboer, men det er en tragedie for den som blir utsatt for det. Jeg mener at dette gir utleiere en god trygghet for en rimelig penge, sier Smådal.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!