<B>FØRST UTE:</B> Du slipper å møte opp i valglokalet for å velge kanaler fra RiksTVs sortiment.
FØRST UTE: Du slipper å møte opp i valglokalet for å velge kanaler fra RiksTVs sortiment.Vis mer

RiksTV lar deg velge kanal

Den landsomfattende TV-distributøren blir først i Norge med å la kundene styre unna de ferdige programpakkene.

Frie kanalvalg er kanskje ikke helt der oppe med Stortingsvalg og folkeavstemninger om EU-medlemsskap når det kommer til viktighet, men det er utvilsomt et spørsmål som engasjerer det TV-tittende publikum.

Tidligere i år ble det blant annet dannet et arbeidsutvalg som skal utrede hvordan framtidas TV-tilbud vil se ut i Norge, inkludert muligheten for et åpent nett hvor kunder kan velge og vrake fritt mellom TV-kanaler.

Nå kommer derimot TV-distributøren RiksTV deler av utvalgets mandat i forkjøpet. Fra og med mandag 2. november kan nemlig abonnenter hos den landsdekkende leverandøren fritt velge hvilke kanaler de vil motta, og, ikke minst, hvor mange.

Les også:Skal bestemme om du får velge kanaler selv

Velg favorittene

Tilbudet har fått navnet "Fritt valg", og gjør altså at abonnentene kan velge bort kanaler de aldri benytter seg av - eller eventuelt velge noen ytterst få som de ser mye på.

- Ønsker man bare NRK og TV 2, vil RiksTV i dag være den rimeligste tilbyderen på markedet, skriver administrerende direktør i RiksTV, Espen Thorsby, i en pressemelding.

NRK er allerede gratis i RiksTVs nett, og vil forbli gratis. For seere som er glade i TV 2 blir derimot TV-virkeligheten betraktelig dyrere fra og med 1. januar neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye dyrere med TV 2

Ifølge E24 må du som RiksTV-kunde ut med et grunnbeløp på 120 kroner per måned uansett hvor mange kanaler du velger.

LAR DEG VELGE SELV: Direktør i RiksTV, Espen Thorsby.
LAR DEG VELGE SELV: Direktør i RiksTV, Espen Thorsby. Vis mer


Ettersom prisen per måned for TV 2 ligger på 20 kroner per måned første året vil abonnenter som kun ønsker å motta NRK og TV 2 likevel måtte betale 140 kroner i måneden. Det er snaue 140 kroner mindre per måned enn prisen for den store RiksPakken, som til sammen inneholder 20 kanaler - inkludert TV 2 og NRK.

Etter at det første året er over, stiger prisen for TV 2med 20 kroner til 40 kroner, og altså en samlet pris på 160 kroner i måneden.

Les også: Fire av ti vil gjerne betale for å få velge TV-kanalene selv

Spesialisering

Prisene per kanal vil ellers variere mellom 20 og 40 kroner, og det skal med andre ord ikke mange kanalene til før du nærmer deg RiksTVs største pakken. Dermed er det de svært kresne, og spesialiserte, TV-seerne som har mest å tjene på "Fritt Valg"-tilbudet.

- Vi vet at mange tv-seere ønsker et begrenset antall tv-kanaler, og at de ønsker å bestemme selv hvilke tv-kanaler dette skal være. Vi har lyttet til markedet, og utviklet et fleksibelt produkt for de som ønsker det. Ønsker man derimot alle de norske og de største internasjonale tv-kanalene, vil det fortsatt lønne seg med RiksPakken, skriver Espen Thorsby i pressemeldingen.

RiksTV har i dag 425 000 kunder, hvorav 220 000 ifølge E24 ikke betaler noe for tilbudet fordi de bare har tilgang til NRK og TV 2. Når sistnevnte blir betalingskanal fra og med neste år blir det med andre ord mange som må vurdere om de vil betale nesten 2000 kroner i året for å beholde TV 2.