Det er fem prosent flere med inntekt over 800.000 som flikker på el-installasjoner, enn dem som tjener under 400.000 kroner i året.  Foto: Colourbox.com
Det er fem prosent flere med inntekt over 800.000 som flikker på el-installasjoner, enn dem som tjener under 400.000 kroner i året. Foto: Colourbox.comVis mer

Rike jukser mest med el-anlegget

Jo mer du tjener, jo større er sannsynligheten for at du selv fikser el-anlegget.

En undersøkelse fra TrygVesta viser at så mange som en av syv selv utfører elektrisk arbeid som de skulle brukt elektriker til. Og det er de rikeste som oftest kobler ulovlig, skriver forsikringsselskapet i en pressemelding.

Les også: Ikke kjøp dette på Clas Ohlson

- Det er underlig at de som har best forutsetning for å betale for arbeidskraften ikke gjør det, sier Espen Jensen, ansvarlig for skadeoppgjør i TrygVesta.

Og det er ikke nødvendigvis pengenød som fører til at man selv tar skrutrekker'n i egen hånd. For jo høyere inntekt, jo større er sjansen for at man selv gjør elektrisk arbeid.

Blant de spurte, var det 13 prosent av dem med inntekt under 400.000 kroner som har gjort slikt arbeid, i gruppen som tjener fra 400-799.000 kroner er det 15 prosent, mens hele 18 prosent av de som tjener over 800.000 kroner innrømmer å ha gjort ulovlig elektrisk arbeid.

– Mange er åpenbart ikke klar over risikoen ved å utføre elektriske arbeider de ikke er kvalifisert for, sier Espen Jensen.

En av tre skifter brytere selv

Norsk Brannvernforbund advarer også mot å leke elektriker. En undersøkelse fra If som ble fremlagt tidligere i høst, viser at en av tre nordmenn tror det er lov å skifte veggfaste stikkontakter og brytere selv. Tilnærmet like mange har også gjort dette selv i løpet av de siste årene, til tross for at slikt arbeid kun skal utføres av autoriserte el-installatører.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Høyrisiko, mener både Norsk brannvernforening.

Les mer: Farlig å leke elektriker

Flinkere til å bruke håndverkere

Undersøkelsen byr likevel på et lyspunkt: I fjor var det hele 21 prosent som svarte at de selv eller ufaglærte bekjente har utført elektrisk arbeid hjemme, som krever autorisasjon. I år hadde denne andelen falt til 15 prosent.

– Det er gledelig at færre enn før kobler ulovlig i det elektriske anlegget. Likevel er det fortsatt for mange. Ingen bør forsøke å koble elektrisk utstyr uten å ha kompetanse til det, sier Espen Jensen, leder for skade på bygning og eiendeler i TrygVesta. Han peker på at 1 av 5 boligbranner skyldes feil på det elektriske anlegget.

– Om kunden selv har koblet noe og gjort dette feil slik at det blir brann, vil det kunne gi avkortning i erstatningsoppgjøret, understreker Jensen.

Les også: Er el-installasjonen din ulovlig?

Forsikringsproblemer?

Gjør det selv

Har du flikket på elektriske installasjoner? (Avsluttet)
Ja, jeg fikser det meste selv(50%) 572
Ja, men kun småting, som montering av lamper, eller lysbrytere.(37%) 423
Nei, det overlater jeg til fagfolk(13%) 153
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Forsikringsselskapet sier også at dersom man gjør jobben selv, vil dette kunne føre til avkortning i erstatning fra forsikringsselskapet dersom det skulle oppstå brann som følge av feilkobling.

Dette er imidlertid en sannhet med modifikasjoner. Ifølge Ole Larmerud, teknisk direktør i NRL, bidrar ulne lovtekster og dumsnille forsikringsselskap til at folk fortsatt tør å fikse både VVS og el-installasjoner selv.

- Det er dessverre slik at flere forsikringsselskap betaler ut penger, selv om ikke installasjonen er utført av profesjonelle, sa Larmerud til DinSide et par uker tilbake.

I loven heter det at slike installasjoner bør utføres av fagkyndige. Det stilles ingen konkrete krav til kvalifikasjoner eller utdannelse.

Les mer her: Hobbyhåndverk går på helsa løs, og se hva Larmerud svarte DinSides lesere i nettmøte.