Rik, men ikke kredittverdig

Finansfolket må ha penger i hånden for å få kjøpt bolig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansfolket har problemer på boligmarkedet, melder storavisa New York Times.

Meklere av alle slag anses ikke lenger som sikre og gode betalere. Og kommer de trekkende med at de får store bonuser, hjelper heller ikke det når de vil kjøpe seg inn i borettslag hvor de må styregodkjennes før kjøp: det er like stor sjanse for at det ikke blir noen bonus, som det er sjanse for at bonusen blir stor.

Boligene i USA blir ikke billigere, kjøp nå

Denne gruppen boligkjøpere utgjør så mange som 25 til 30 prosent av kjøperne.

Før finanskrisen og resesesjonen var et faktum kunne denne gruppen av boligkjøpere på Manhattan låne fra 90 til 100 prosent av boligens verdi basert på potensielle bonuser opptil fire ganger regulær inntekt, skriver New York Times. Men nå lider finansinstitusjonene og bonusene faller fra. Dermed får ikke finansfolket handle bolig i like stor grad som før.

Kan vi få resesjon her?

Boligutvikleren Core Development anbefaler nå boligkjøperne å ikke bruke bonuser som grunnlag for sikkerhet. Der anbefales kjøpere å ha 25 prosent av kjøpesummen i hånden og kunne dokumentere stabil økonomisk solvens for fremtiden også.

Sikrer amerikanske storbanker

Også i Norge har bankenes utlånsbetingelser endret seg. Bankene har ifølge Norges banks utlånsrapport skjerpet kravet til egenkapital og avdragsfrihet for husholdningene. Samtidig går det av rapporten frem at etterspørselen har sunket i 2008.

Verken Sparebank 1 og Dnb Nor har skjerpet sine sikkerhetskrav, men Dnb NOR sier til DinSide at faste inntekter alltid har blitt mer vektlagt enn variable inntekter.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!