Ribber boligen før overtakelse

Mange boligselgere fjerner løsøre og tilbehør som etter vanlige regler skal følge boligen.

... og hvor ble det av bokhyllen alle bøkene skulle stå i?  Foto: iStockphoto.com
... og hvor ble det av bokhyllen alle bøkene skulle stå i? Foto: iStockphoto.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som hovedregel skal alt som er fastmontert skal følge med boligen ved salg. Det er det ikke alle som respekterer. Mange får seg en ubehagelig overraskelse den dagen de overtar sin nye bolig.

– Vi har opplevd at selger har rullet med seg vegg til vegg-tepper, skrudd ned veggfaste skap på badet og tatt med seg doble vinduer. Sånt er frustrerende for en ny eier, sier fagansvarlig Magne Blindheim i Eie Eiendomsmegling til Newswire.

Les mer om hva som skal følge med boligen

Tok 19 panelovner

En oversikt fra Norwegian Claims Link AS, som behandler klagesaker der det er tegnet eierskifteforsikring, bekrefter at løsøre og tilbehør skaper konflikter.


– De fleste saker avgjøres før de kommer til oss, men vi behandler 150 til 300 saker i året. Antallet har gått noe ned de siste årene, trolig på grunn av klarere regler og bedre informasjon fra meglerne, sier leder for skadeavdelingen i Norwegian Claims Link, Bård Sæther.

Han bekrefter at selgere av og til fjerner de utroligste ting før overtakelse.

– I ett tilfelle skrudde selger ned 19 panelovner og nektet å gi dem tilbake. En annen fjernet et fastmontert speil som han mente var personlig. Å demontere parabolantennen er det også noen som forsøker seg på, sier Sæther.

Disse boligklagene fikk medhold

Gråsoner

Lamper, bokhyller og skap har vist seg å være vanskelige gråsoner.

– Hovedregelen er at fastmontert belysning og de fleste typer garderobeskap og kjøkkeninnredning skal være på plass ved overtakelse, sier Blindheim.

Utendørs har mange huseiere vanskelig for å la potter og spesielle rosebusker bli værende når de flytter.

– Her er det nok et visst rom for skjønn, men hovedregelen er at planter og busker skal bli stående. Det samme gjelder flaggstang, postkasse, søppelkasse og fastmonterte tørkestativ, selv om noen selgere gjerne vil ha med slike ting også, sier Magne Blindheim.

Les alt om å kjøpe bolig på DinSide

Avtal på forhånd

Kjøper og selger har i utgangspunktet full avtalefrihet om hva slags løsøre som omfattes av salget.

– Men hvis selger vil unnta tilbehør som vanligvis følger boligen og som var synlig ved visning, må det tas klare forbehold, sier Magne Blindheim i Eie Eiendomsmegling.

Reglene for hva som følger boligen varierer fra land til land.

– I Italia tar selger med seg kjøkkeninnredningen. Det samme gjelder Brasil. Der er det i tillegg uvanlig at baderomsinnredningen medfølger. Slike forskjeller gjør det særlig viktig å klargjøre reglene hvis kjøpers eller selgers tidligere erfaring med eiendomshandel knytter seg til andre land enn Norge, sier Blindheim.

Kilde: Newswire

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!