Rettighetshavere fra helvete

FORKJØPSRETT: Gjør din plikt og krev din rett, er i enkelte kretser et viktig prinsipp. I borettslag later det til at det er motsatt: Krev din rett og krev din rett. I hvert fall når det er jeg som sitter uten Obos-medlemsskap.

Rettighetshavere fra helvete


For to uker siden fikk jeg tilslaget på en lekker leilighet. I en uke var jeg mor i lekkert kjøkken med høyglanset kjøkkeninnredning, og jeg dro for å se på stoler som kunne matche. Jeg handlet inn champagne og vodka til innflyttingspunsjen og så for meg hvordan jeg skulle sitte i vinterhagen og jobbe med laptop i fanget, mens barna løp i hvite flekkfrie klær på gressplenen nedenfor. Nesten som en avansert utgave av en Blenda-reklame.

Fredag ringte jeg megleren for å booke kontraktsmøte.

- Desverre, det var noen som benyttet seg av forkjøpsretten, sa hun på sin striglede Narvik-dialekt med østlanske pronomen. - Men jeg ønsker deg lykke til videre.

30 prosent av Obos' boliger blir tatt på forkjøpsrett, og det er, ifølge Obos, ikke noe å gjøre med. Denne praktboligen var en av dem.

- Den av våre medlemmer med lengst ansiennitet kan gå inn i tilslagsbudet, sier Åge Pettersen, informasjonssjef i Obos. - Man kan konkurrere ut medlemmene våre på pris. Men er den med forkjøpsrett virkelig interessert vil han gå inn i budet uansett. Men husk at når våre medlemmer har gått inn i siste bud, kan man ikke komme med høyere bud.

- Men det er jo blodig urettferdig. Hva om selgeren gjerne vil ha det ekstra budet...?

- Det er ikke urettferdig. Det er et prinsipp.

Obos har 197.000 medlemmer, og i 2004 gikk ble forkjøpsretten benyttet 1.280 ganger. Det lettet litt på sorgen å vite at det var flere enn meg som ble tynt av rettighetshavere med et Obos-medlemsskap de antakelig fikk i konfirmasjonsgave i 1955. Hos USBL som forvalter 14.000 boliger i østlandsområdet føres det ikke statistikk på bruk av forkjøpsrett.

Mange typer forkjøprett

Kjøkkenfryden tok fort slutt, for DinSides boligblogger.
Kjøkkenfryden tok fort slutt, for DinSides boligblogger. Vis mer


Ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund gjelder prinsippet om forkjøpsrett ikke bare i borettslagsleiligheter og aksjeleiligheter. Også for selveide boliger i sameier har den enkelte sameier forkjøpsrett ved salg. Ved salg av for eksempel av tomannsboliger som ikke er seksjonert, kan det også være forkjøpsrett. Forkjøpsrett foreligger også hvor flere arvinger selger en eiendom. Man skiller mellom avtalefestet forkjøpsrett og forkjøpsrett ved markedspris, hvorav sistnevnte er den vanligste formen. Ifølge forbundet kan forkjøpsrett virke prisdempende ved salg.

- Forkjøpsrett er en heftelse ved boligen. Men ved salg av bolig i borettslag har ikke forkjøpsretten prisdempende effekt. Her har man alltid hatt det, og det vet folk, sier Øivind Andreas Tandberg, formann i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Tandberg sier også at forkjøpsrett kan høyne pris. - For en spesiell bolig det er særlig rift om, kan folk strekke seg lenger i budrunden for å unngå å miste den til rettighetshavere.

Overdagelse av rettighet

Jeg er nokså trist når jeg ringer til mor og sier at den fine og pene leiligheten ikke var min likevel.

- Men jeg har jo Obos-medlemskap fra 1965, sier moren min. - Det kan du arve.

For Obos-medlemsskap kan overføres. - Ikke bare i opp- og nedstigende linje, men også mellom søsken mot et gebyr på 500 kroner.

Selv om det nå er sent og jeg fortsatt har gråtetoker over spilt melk, høyglanset kjøkkeninnreding og vinterhage, skal nå jeg ut og vinne budrundene med ansiennitet like lang som livet mitt. Noen fordeler skal vi jo ha, vi Oslo-folk med forkjøpsrett.

>>> BLOGG 1: Jeg, en halvmillionær
>>> BLOGG 2: Pynt på prisen
>>> BLOGG 3: Før og etter styling
>>> BLOGG 4: Solgt over takst
>>> BLOGG 5: JUG: Hva adjektivene egentlig betyr
>>> Tilbake til innledningen