Rett og slett - helt enkelt

Tidligere har vi beskrevet helsparkling av vegger, som et alternativ til å bli kvitt 80-tallets strukturtapet. Underlagsduken skal være et fullgodt alternativ til å få slette vegger, og mye mindre tidkrevende. For godt til å være sant? Vi har testet en av variantene som finnes på markedet - på to typer underlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Kjapt og greit

De mange underlagsdukene som er på markedet har seilt opp som en meget sterk konkurrent til sølete og tidskrevende helsparkling av vegger. Underlagsdukene ser ut som vanlig tapet, men er litt tykkere og skal være egnet som underlag for enten maling eller ny tapet.

Endelig strukturløs?

Vi testet underlagsrullen på to forskjellige typer underlag: Vevet glassfiberstrie (av aller enkleste sort); og en miljøstrie med litt grovere struktur.

Det finnes flere varianter av underlagsduker på markedet. Etter å ha forsøkt oss med prøver på et par av dem, endte vi opp med Rasch av Wallton.

STRUKTURELL ENDRING: (Fra venstre til høyre) malt glassfiberstrie, vegg påført spesiallim, ferdig påført underlagsrull. Foto: Elisabeth Dalseg
STRUKTURELL ENDRING: (Fra venstre til høyre) malt glassfiberstrie, vegg påført spesiallim, ferdig påført underlagsrull. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Underlagsduken festes til veggen med spesiallim (vi brukte Vegglim Special fra Casco) hvis konsistens kan minne om godt, gammeldags skolelim. Ifølge den hjelpsomme medarbeideren vi møtte hos Maxbo, er det det tykke og klissete limet som sørger for å gjøre mesteparten av utjevningsjobben.

Selve jobben med å feste underlagsduken minner om tapetsering. Limet påføres veggen med en langhåret malingsrulle, før underlagsrullen festes som tapet og glattes ut med en tapetsletter. Til slutt kutter du av overflødig duk med en tapetkniv.

Jobben er ørlite enklere enn tapetsering da underlagsrullen ikke har mønster, så du slipper å bekymre deg for vertikale forskyvninger - og søler du litt, eller blir det en ørliten glipe mellom de forskjellige lengdene, kan dette sparkles og pusses vekk før du maler eller tapetserer oppå.

Konklusjon

Underlagsduken virket den, men ikke nødvendigvis på alle typer struktur. Vi fikk prøvelapper fra vår forhandler, men disse viste seg å være for små, og fanget ikke opp de største strukturforskjellene. Vi anbefaler derfor å spørre om en stor prøvelapp, slik at du kan være sikker på at underlagsduken dekker over ditt tapet.

  • Trykk her for å se forberedelser og grunnarbeid.
  • Slik finner du ut hvor mange ruller du trenger.
  • Huskelisten. Trykk her for å se hva du trenger til jobben.
  • Slik gjør du det.
  • Se bildene av underlagsrullen.