Rett dass på rett plass

Utedo, snurredo eller vakuumdo? Få tema fordrer så stor interesse som toalettløsninger for familiens andre hjem. Her er alternativene.

Publisert
Sist oppdatert


Vi stiller stadig større krav til fritidsboligene våre. Der det å bære vann, hogge ved, fyre i peisen og tømme utedo før var synonymt med ferie og et brudd på hverdagslige rutiner, ønsker flere og flere å heve standarden når vi først skal ta en av våre etterlengtede ferieuker. For hvorfor skal vi måtte leve med en dårligere standard når vi skal slappe av og hvile enn når vi er hjemme?

Og mens vi kan sette pris på å få ut frustrasjoner når vi hogger ved, eller sette pris på et mer stillegående tempo og like bonderomantikken i det å måtte vaske håret i baljer, er det ett aspekt ved hytteferien de fleste ønsker å kvitte seg med: Kummerlige toalett-kår.

Alternativene

Men hvilke alternativer finnes? Og hvilke passer for din hytte? - Og ikke minst: Hvor mye koster det?

Det finnes atskillige varianter på markedet, og vi har delt de vanligste variantene grovt inn i følgende kategorier:

(Trykk på lenkene over for å lese mer om de forskjellige løsningene.)

Avgjørende faktorer

Når en skal investere i et ny toalettløsning vil nok prisen spille en stor rolle for de fleste. Her er det også viktig å se på den helhetlige prisen: Hvor mye koster selve toalettet, hvor mye koster det eventuelt å installere - og hvor mye vil det koste i drift?

I tillegg er toalettets kapasitet avgjørende: Hvor mange bruker hytten? Og hvor mange dager i året? Når en skal tenke på dette, er det også viktig å tenke et godt stykke frem i tid. Er det mulig at familien vil øke - ikke bare det nærmeste året, men de nærmeste 10-20 årene?

En annen ting er selve hyttens beliggenhet: Er det mulig å knytte seg til eksisterende kloakksystem? Har kommunen kapasitet til å tømme - og gir de tillatelse til å bygge - private septiktanker?

Fallhøyden er også viktig å ta med i beregningen. En del av løsningene krever en viss loddrett avstand mellom toalett og tank. De aller mest grunnleggende faktorene er nok imidlertid: Er det innlagt vann på hytten - og hva med innlagt strøm?

Trykk på lenkene under for å finne ut hvilken do som passer for deg:

Smarte lenker:
 • Toalettlenker fra hytte.no
 • Les hele hyttetoalettundersøkelsen fra Norges Hytteforbund og hytte.no.
 • Hyttetorget.no
 • Hvilken toalettløsning har du valgt for din hytte? Har du gode eller dårlige erfaringer med noen av produktene i artikkelen - eller med noen vi har utelatt? Del gjerne med andre lesere i debatten under.

  Bildene i artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Hyttetorget.no.

  (Denne artikkelen er tidligere publisert på DinSide.)

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer