- Renta styrer ikke prisene

Skal vi tror ekspertene, er det ikke renta som har størst effekt på boligprisene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange nordmenn går rundt og håper på et rentekutt eller flere i løpet av vinteren. De aller fleste landene vi samarbeider med har rentenivå som ligger langt under det norske.

Stillstand i økonomien etter terroren mot USA, kan gi flere grunner til rentekutt. I USA har de allerede kuttet renten flere ganger etter tragedien.

Er det renta som styrer boligkjøpene våre?
Er det renta som styrer boligkjøpene våre? Vis mer

Her leser du mer om hvorfor Norge har et av de høyeste rentenivåene i verden.

Statens makt

Internasjonal økonomi er én ting, men det norske statsbudsjettet har også mye å si for renteutviklinga her til lands. Etter at Arbeiderpartiet la frem sitt budsjettforslag, har flere økonomer fortsatt vært åpne for at det kan komme rentekutt i løpet av vinteren.

Her leser du mer om de økonomiske følgene av Arbeiderpartiets statsbudsjett.

Kjøligere tider

Etter terrorangrepene mot USA, var det mange som spådde bratt nedoverbakke i verdensøkonomien. Bildet har til nå vist seg å bli mer variert. Fra det norske boligmarkedet meldes det om rolige visningsrunder. Til nå er det ikke meldt om noen merkbar nedgang i prisene, men de endelige statistikkene for høsten er naturlig nok ikke lagt frem ennå.

Ekspertene mener uansett at det rolige markedet snart vil få et oppsving igjen. De spår rundt 5-6 prosent årlig økning i prisene i årene fremover. Klikk her for å lese mer om ekspertenes spådommer: - Nedkjølinga blir kortvarig.

Psykologiens makt

Spørsmålet er om et rentekutt kan sette mer fart i boligmarkedet.

- Boligmarkedet er ikke bare bestemt av renten. Senkes renten med et halvt prosentpoeng, vil det normalt sett ikke gi så store utslag, sier sjeføkonom i Fokus Bank, Frank Jullum til DinSide.

Han fremhever at psykologien ute blant kjøperne kan ha mer å si enn selve rentekuttet.

- Tror kjøperne i markedet at rentekuttet er det første i en rekke av kutt, vil de skynde seg å kjøpe fordi de tror prisene vil stige. I motsetning til før, stiger eller synker renten nå med musesteg, derfor blir ikke effekten så stor, sier Jullum.

Arbeid til folket

Jullum mener det er arbeidsledigheten som påvirker boligprisene mest. Han tror ikke Norge vil få noen nevneverdig økning i arbeidsledigheten, og han mener derfor at boligprisene vil stige jevnt og trutt.

Utredningssjef i Huseiernes Landsforbund, Dag Refling, er enig i at arbeidsledigheten er den viktigste faktoren.

- Mange har en overdreven tro på rentas betydning, men det er arbeidsledigheten som betyr mest, sier Refling.

Elsker rentenedgang

- Jeg tror ikke boligmarkedet vil skyte voldsomt fart hvis renta går ned med for eksempel et halvt prosentpoeng, sier Eivind Rodem som er pressetalsmann i Notar eiendom.

Han understreker at Notar ikke har merket noen nedgang i omsetningene etter 11. september.

- Prisene er gunstige, og vi selger like mange eller flere boliger enn før, sier Rodem.

Leder ved Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye, mener derimot at renteutviklinga kan få stor betydning for boligprisene.

- Våre prognoser er en årlig vekst i boligprisene på 5 til 6 prosent de neste to årene. Går renta ned, kan bildet bli annerledes. Boligmarkedet elsker rentenedgang, sa Øye til DinSide for to uker siden.