<strong><b>RENS NÅ:</strong></b> Mange skal likevel vaske hus og fiffe opp rundt seg. Bruk derfor en gammel oppvaskbørste på sluket mens du likevel er i gang. Foto: NEWSWIRE
RENS NÅ: Mange skal likevel vaske hus og fiffe opp rundt seg. Bruk derfor en gammel oppvaskbørste på sluket mens du likevel er i gang. Foto: NEWSWIRE Vis mer

Rens sluket: Guffent, men nødvendig

Det er gode grunner til å huske det nå. Slik gjør du det.

Publisert
Sist oppdatert

- Det er guffent å befatte seg med sluk, men nødvendig. Rens er ikke det samme som å tilføre en dose avløpsåpner. Du skal gå skikkelig til verks, løfte opp risten og gjøre rent med såpe og en gammel oppvaskbørste, sier rørleggermester Harald Sæther i Varme & Bad i en pressemelding fra selskapet.

Også tidligere har Dinside tipset om å rense sluket med gamle oppvaskbørster før du kaster dem. Enkelt og raskt.

Les også: Hvor ofte bør du skifte oppvaskkosten?

Men det viser seg at få av oss gjør det. 20 prosent renser sluket annethvert år eller sjeldnere, noen gjør det aldri, ifølge en undersøkelse YouGov har gjort for rørleggerkjeden. (Med rengjøring menes at de tar av risten og fjerner hår, fett og såperester.)

LES OGSÅ: Smart og billig lekkasjeforsikring

Vanskelig å komme til?

Hår, fett, smuss, støv og andre ting vi helst ikke har lyst til å tenke på hoper seg opp i sluket. Det er ingen delikat jobb å fjerne det, men likevel er det neppe bare ubehagelig lukt og ekkel konsistens som gjør at en del lar være.

Det kan være lett å glemme, og noen steder er det også vanskelig å komme til.

- Befinner sluket seg under badekaret, må frontpanelet på badekaret av. Andre ganger er karet bygd inn med for liten inspeksjonsluke. Vi kommer også ofte over bad der en innredning er montert over sluket i ettertid, sier rørleggermesteren fra Varme & Bad.

Derfor skal du rense sluket før ferien.

Dyrt å glemme

Går det så langt at røret tettes igjen, kan det få store og dyre konsekvenser. Tall Dinside tidligere har sitert fra SINTEF, har vist at forsikringsselskapene hver dag blir kontaktet av flere hundre husstander på grunn av lekkasjer, og at vannlekkasjer i snitt skjer hvert 7. minutt.

I snitt vil det oppstå en vannskade i boligen hvert 20. år, og eldre installasjoner er mer utsatt enn nye.

Spesielt viktig er det å rense sluket før du reiser bort for en periode. Sluk tilknyttet dusj eller dusjkabinett vil ofte ikke ha nok vanntilførsel i dagligbruk til at de blir selvrensende. Når du så tar dusjen i bruk etter ferien, risikerer du at røret har tettet seg, og at vannet flyter ut over gulvet og øker sjansen for vannskader i konstruksjonene.

Gjør det selv: Slik renser du sluket

Når uhellet er ute

Tips for å redusere faren for vannskader:

- Steng hovedstoppekran når du er bortreist.
- Kjør oppvask- og vaskemaskiner kun når det er noen hjemme.
- Frostskader ødelegger rørene; skjerm for kald trekk og frost rundt vannrørene.
- Rens slukene i huset minst én gang hvert år.


Kommer du hjem til vannskade? Da har SINTEFs vannskadekontor utarbeidet følgende huskeliste:

  1. Steng hovedstoppekranen
  2. Ring nærmeste brannstasjon eller forsikringsselskap for hjelp til å få bort vannet. Eventuelt kan du kontakte et skadebegrensningsfirma eller et rørleggerfirma.
  3. Berg verdifulle gjenstander og løsøre over i tørre rom. Tenk spesielt på viktige papirer og teknisk utstyr og annet som ikke tåler vann.
  4. Start så med å tørke opp/fjerne vannet. Ikke vent på skadehjelperne, selv om du har kontaktet dem.

Hva dekker forsikringen?

Alle hjemforsikringer dekker kostnader ved skader som følge av plutselig og uforutsett vannlekkasje fra boligens rørsystem. Det samme gjelder for skade som skyldes at avløpsvann trenger inn i bygningen.

Ofte vil også vannskadene gjøre det umulig å bo i boligen i en periode. Opplever du dette, vil forsikringsselskapet i enkelte tilfeller dekke kostnader ved opphold utenfor hjemmet.

Bytte forsikring? Her finner du billigst husforsikring

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer