Rema 1000 og Coop trekker tilbake sparepærer

Fire sparepærer inneholder ulovlig mye kvikksølv. Nå trekkes de fra markedet.

Coop trekker tilbake sine X-tra sparepærer etter Forbrukerinspektørenes test.  Foto: Colourbox
Coop trekker tilbake sine X-tra sparepærer etter Forbrukerinspektørenes test. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRKs forbrukerprogram Forbrukerinspektørene testet denne uken sparepærer. I tillegg til å sjekke sparepærenes lysstyrke, temperatur og levetid, har de også målt kvikksølvinnholdet. Fire pærer inneholder mer enn grenseverdien på 3,5 mg av miljøgiften, og nå trekkes flere av produktene tilbake.

Anbefalt: Nesten uknuselige kvikksølvfrie sparepærer

Egne merkevarer

Kristin Paus er pressesjef i Coop Norge. Foto: Coop Norge
Kristin Paus er pressesjef i Coop Norge. Foto: Coop Norge Vis mer


De to pærene som kom desidert dårligst ut av kvikksølvtesten var Rema 1000 og Coops egne merkevarer. Coops X-tra pære inneholdt hele 27,5 mg kvikksølv, noe som er nesten åtte ganger mer enn grenseverdien. Nå trekkes disse tilbake fra markedet. Rema 1000s Landlordpære inneholdt 12,9 mg kvikksølv, noe som er nær fire ganger mer enn grenseverdien.

I tillegg hadde Philips Softone 4,47 mg kvikksølv og Megaman Ultra Compact-Classic 3,55 mg kvikksølv.

Syv myter om sparepærer

Trekker tilbake kvikksølvverstinger

Både Landlord og X-tra-pæren er nå trukket tilbake fra markedet. Men hvordan kunne dette skje?

– Vi er svært overrasket over at det i denne testen er funnet meget høye nivåer av kvikksølv i en av våre X-tra sparepærer. Dette har vært et helt ukjent problem for oss og vi tar det meget alvorlig, sier pressesjef Kristin Paus i Coop Norge.

Hun forteller DinSide at de sjekker alle leverandører i forhold til internasjonale normer og regler før de bestiller varer. I tillegg sjekker de kundelistene, og de vil helst at firmaet har kjente kunder i Europa eller USA fra før. Produktenes egenskaper presiseres deretter nøyaktig i en kontrakt.

– Vi forhåndstester alle produkter vi tar inn i anerkjente laboratorier, og i tillegg tar vi stikkprøver i alle leveranser som kommer fra leverandørene, sier Paus.

Store kvalitetsforskjeller: – Norge står i fare for å bli dumpingland for dårlige sparepærer.

Unormalt høye verdier

Likevel har det altså skjedd en glipp. Ifølge Paus vil det kunne variere noe fra produkt til produkt, men dette er unormalt høye verdier.

– De har kun testet én eneste lyspære, men det holder. Vi vet ikke om det gjelder én eller om det gjelder flere, så vi trekker alle.

Coop hadde allerede avsluttet samarbeidet med denne leverandøren, og ventet nye pærer inn i butikk over sommeren når disse solgte ut. Nå vil imidlertid X-tra-pærene tas ut av hyllene.

Summer sparepæren din? Be om å få ny!

Har du en av kvikksølvverstingene?


Har du en av disse pærene hjemme, er det viktig at du behandler den forsiktig. Kvikksølv er grunnen til at man gjerne sier at du bør forlate rommet, dersom en sparepære knuser.

Har du en X-trapære kan du ta den med til Coop og bytte til en sparepære fra miljømerket Änglamark, eller få pengene tilbake. Dette vil du nok også kunne gjøre hos de andre forhandlerne.

Dersom du velger å la pæren stå i, bør du passe på når du skal kaste den. Lyspærer skal ikke i søpla, men leveres på miljøstasjon, eller på annet egnet sted, for eksempel i butikken der du kjøpte den. Her er det mange som sluntrer unna, ifølge Renas. 9 av 10 lypærer går fortsatt i søpla, til tross for at de inneholder skadelige miljøgifter. Og forhandlerne er heller ikke flinke. Alle som selger sparepærer er pliktig å ta imot gamle pærer og bringe dem tilbake til miljøsanering.

Visste du at 98 prosent av en drill kan gjenvinnes?