Rekordmange vannskader i fjor

Har du sikret deg mot vannskader i påsken?

Innbrudd er kjedelig, ekkelt og dyrt, men sjansen er mye større for at du vil oppleve vannskader. Foto: Colourbox.com
Innbrudd er kjedelig, ekkelt og dyrt, men sjansen er mye større for at du vil oppleve vannskader. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du reise bort er det vanlig å ta et par forholdsregler for å sikre hjemmet mot ubudne gjester. Avbestille eller omadressere avis. Stoppe post. Sette timer på lamper, og kanskje til og med radio? Alt for å slippe ubudne gjester. Men ferske tall viser at du bør være langt mer bekymret for noe så enkelt som vann.

- Det er mer sannsynlig å få en vannskade enn å bli utsatt for et innbrudd. Våre beregninger viser at det oppstår en vannskade i hus, leiligheter eller hytter hvert tiende minutt, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) i en pressemelding.

Hvordan står det til med VVS-anlegget hos deg? Gi boligen en vannsjekk

Flere og dyrere skader

Vi nordmenn pusser opp som aldri før, men det ser ikke ut som om det har ført til bedre standard på VVS i heimen. Snarere tvert imot. Forsikringsselskapene rapporterte i fjor om rekordstore erstatninger etter vannskader i norske hjem, og det ble utbetalt erstatninger for mer enn 1,7 milliarder kroner, viser tall fra FNO.

- Dette er en økning på 20 prosent på to år. Utviklingen bekymrer oss, sier Neverdal.

Nettopp fordi vi utbedrer boligene våre, blir også vannskadene mer omfattende og dyrere å reparere. Hvis en ser på forsikringsselskapenes utbetalinger på boligområdet, gir bare brann høyere utbetalinger enn vannskader. Siden 2005 har vannskadeerstatningene økt med over 50 prosent.

Les også: Nye bad er fuktfeller.

Ny skaderekord i år?

I 2009 ble det registrert til sammen 50.585 vannskader hos private husholdninger, og det er liten grunn til å tro at 2010 blir særlig mye bedre. Den lange kuldeperioden i vinter har allerede ført til svært mange skader, på tross av gjentatte advarsler.

- I enkelte av disse sakene har frostskadene ført til utbedringer i millionklassen, forteller Neverdal.

Slår alarm: Rørleggere advarer mot vegghengte toaletter.

Slik unngår du vannskader

Et av de enkleste grepene du kan ta for å unngå vannskader, er å huske å skru av hovedkranen når du drar på ferie. Skulle det oppstå en lekkasje når du er borte, vil det minimere skadeomfanget. En undersøkelse utført av Norstat på vegne av If Skadeforsikring, viser at hele fire av fem glemmer å stenge stoppekranen når de drar på ferie.

Selv om den verste kuldeperioden er over flere steder i landet, er det fortsatt viktig å ta forholdsregler. For å unngå frostskader er det viktig at innetemperaturen ikke blir for lav, mange har i vinter erfart at kulda har sneket seg inn i huset og ført til frosne rør og skader. Skal du reise bort, er det viktig å huske på å ha litt varme på. Dette er du faktisk pålagt, ifølge de fleste husforsikringene.

Les også: Slik unngår du frosne vannrør.

Ved oppussing av bad bør dessuten fagfolk sjekke gamle vann- og avløpsrør. Det er mye som bør byttes ut, for rørene holder ikke evig. Mange vannskader skyldes gamle rør og slitasje, men også produktfeil og håndverkerfeil er viktige årsaker.

Når du kommer hjem

Det er kanskje ikke det du har mest lyst til å gjøre når du kommer hjem fra ferien, men før du tar deg en dusj etter ferien kan det være smart å renske opp i sluket.

– Sluk som ikke renses jevnlig fylles gradvis opp med hår, smuss og fett. Særlig i perioder uten vanntilførsel kan denne materien stivne og tette deler av slukets utløp, har Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk tidligere sagt til DinSide.

Sjekk også: Steng hovedkranen med et enkelt tastetrykk

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!