Rekordmange frostskader

To kalde vintre gir utbetalinger på 900 millioner, og ikke bare vanlige folk rammes.

En vannskade vil ikke alltid være skjult.  Foto: TRYG
En vannskade vil ikke alltid være skjult. Foto: TRYG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To kalde vintre på rad har resultert i at antallet vannskader på grunn av frost har gått i været, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjons Vannskadestatistikk (VASK).

De rekordhøye tallene bekreftes av forsikringsselskapet Tryg.

- Sist vinter fremstår som ekstrem. Skadene kostet oss 260 millioner kroner mer enn frostskadeutbetalinger i en normalvinter, sier Kjerstin Fyllingen, landssjef for Tryg Forsikring i Norge.

Og kuriøst nok er det ikke bare selskapets kunder som rammes. En kran som sprang lekk sørget også for store vannskader i Trygs egne lokaler i Måløy. Detaljer ser du i bildene nedenfor.

- I 2010 fikk vi meldt inn mer enn dobbelt så mange frostskader på boliger, sammenlignet med snittet for de fem foregående årene, forteller Fyllingen.

Slik sikrer du boligen i vinterkulda

Rekordår for vannskader

For de ni første månedene av 2010 er det meldt inn 8.899 vannskader på privat eiendom til FNOs Vannskadestatistikk, der frosten har skylda for skadene. Tallet gjelder tilfeller som har resultert i erstatning.

Til sammenlikning lå dette tallet på 1.401 i 2009. Og fortsatt vil tallet bli høyere, ettersom det alltid vil være et visst etterslep på innmelding av skader.

- Dessuten rapporterer ikke alle selskapene til VASK, så det reelle tallet på frostskader er enda mye høyere, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i FNO.

De ni første månedene av 2010 skyldtes hele 30 prosent av de innmeldte vannskadene frost, mens dette tallet gjaldt sparsommelige 4 prosent året før.

Slik unngår du frosne rør

Vannskader for milliarder

Det var særlig villaer og hytter som fikk gjennomgå frostens herjinger i fjor, da vinteren var preget av langvarig kulde over hele landet, i lange perioder, også på steder der det vanligvis ikke pleier å være så kaldt.

- Vannskadene blir stadig mer omfattende og dyrere å utbedre. Mange boliger har langt bedre standard enn før, samtidig har vi flere tappepunkter og mer sanitærutstyr enn tidligere. Hvis en ser på forsikringsselskapenes utbetalinger på boligområdet, gir bare brann høyere utbetalinger enn vannskader, forteller Neverdal.

De omfattende frostskadene førte til at det for de ni første månedene i 2010 er utbetalt nærmere 900 millioner kroner i erstatninger. For vannskader generelt er de totale erstatningene rekordhøye 2,1 milliarder kroner i samme periode

- 2010 blir et helt spesielt rekordår både når det gjelder tallet på vannskader og erstatningsutbetalinger, og første kvartal med mange frostskader trekker definitivt opp. Som kjent var det også kaldt før jul, så det vil bli innmeldt flere frostskader, påpeker Neverdal.

Steng krana før ferien

Denne krana var skyld i vannskadene - i Trygs egne lokaler i Måløy. Foto: Tryg
Vannskaden gjorde at gulvet ble oversvømmet flere steder. Foto: Tryg
En vannskade vil ikke alltid være skjult. Foto: TRYG
Vannlekkasjen ga meget høy luftfuktighet, noe man ser resultatet av på disse bildene. Foto: Tryg
Vannskadene oppsto i dette bygget, som ironisk nok huser forsikringsselskapet Tryg i Måløy. Foto: TrygLyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!