Rekkehus, tomannsbolig eller enebolig i kjede?

Meglerne kan kalle det hva de vil.

<B>TVIL:</B> Boligen på Gamle Stovner/Tangerudbakken i Oslo kalles både tomannsbolig og kjedet enebolig i annonsen. Det går også fram at den er en andel i et borettslag, mens grunnboka beskriver den som kjede/atriumshus. Foto: DNB EIENDOM/INVISO
TVIL: Boligen på Gamle Stovner/Tangerudbakken i Oslo kalles både tomannsbolig og kjedet enebolig i annonsen. Det går også fram at den er en andel i et borettslag, mens grunnboka beskriver den som kjede/atriumshus. Foto: DNB EIENDOM/INVISO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du er på boligjakt, og har sett deg ut et trivelig lite hus i et barnevennlig og landlig strøk som passer perfekt for deg og familien.

I annonsen står det «kjedet enebolig». Men når du kommer på visningen, ser du at dette etter alle solemerker er et rekkehus.

Eller er det en to- eller flermannsbolig?

Samme hus ble flere ting

Forskjellene ser ikke ut til å være klare og åpenbare for alle meglere.

Tirsdag ble en bolig på gamle på Stovner i Oslo annonsert av DNB Eiendom på Finn.no som en enebolig i kjede.

Annonsen er senere endret, etter at en av våre lesere og senere Dinside tok kontakt med megleren.

Her er kopi av den opprinnelige overskriften:

image: Rekkehus, tomannsbolig eller enebolig i kjede?


Nå har altså huset blitt til en tomannsbolig, selv om det lenger ned i annonsen fortsatt heter:

«Her bor du skjermet og meget behagelig i en «running» av hyggelige eneboliger i kjede.» (vår utheving).

ANNONSEN NÅ: Kjede-eneboligen ble tomannsbolig etter at vi kontaktet megleren. Foto: FINN.NO/DNB EIENDOM
ANNONSEN NÅ: Kjede-eneboligen ble tomannsbolig etter at vi kontaktet megleren. Foto: FINN.NO/DNB EIENDOM Vis mer


Enda lenger ned, under «Diverse», får vi vite at boligen er en andel i Tangerudgrenda borettslag med en fellesgjeld på 56.000 og månedlige fellesutgifter på 2.699. Det er derfor fristende å rett og slett kalle «eneboligen» en borettslagsleilighet.

I grunnboka står eiendommen derimot oppført som kjede/atriumhus.

Selgere som ønsker det slik

- Spør du meg, så er det feil å framstille et hus med felles vegg mot naboen som noe annet enn et rekkehus. Men siden det ikke er noen lovmessig definisjon av boligtypen, ligger det jo et spillerom for meglerne her, sier fagsjef Norleiv Pedersen i DNB Eiendom til Dinside.


Han tror det ofte er eieren som ønsker en bestemt betegnelse på boligen, og at forventninger om at for eksempel en enebolig i kjede vil oppnå høyere pris enn et rekkehus kan ha betydning.

- Dette er et samspill mellom megleren og selgeren. Jeg vil ikke kalle det press, men det kan ofte ha noe med hvordan boligen ble markedsført tidligere.

INGEN GEVINST: Folk er ikke opptatt av hva boligen kalles, mener Carsten Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: NEF
INGEN GEVINST: Folk er ikke opptatt av hva boligen kalles, mener Carsten Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: NEF Vis mer


Pedersen tror likevel ikke at «feil» boligtype vil ha betydning for det endelige salget.

- Det er jo ikke slik at man kjøper på grunnlag av markedsføringen. Avgjørelsen tas etter egen befaring. Kjøperen vil jo korrigere inntrykket av boligen på visningen, sier Pedersen.

Forbrukerrådgiver Carsten Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund mener at feil betegnelse av bolig i salgsannonser ikke er noe stort problem.

- Jeg tok et søk på Finn.no, og det så ikke så galt ut. Men det kan nok forekomme at det kan ha gått litt fort og at det dermed blir feil.

Heller ikke Pihl tror at prisen nødvendigvis blir høyere om boligen blir kalt en enebolig, og ikke et rekkehus som den faktisk er.

- Folk er mer opptatt av strøk, beliggenhet og selve boligen slik den ser ut. Navnet er mindre viktig.

BOLIGTYPE: Huset har ikke felles vegg mot naboen, og er derfor etter manges mening kjedet enebolig. Andre vil mene at det dreier seg om rekkehus.  Foto: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX
BOLIGTYPE: Huset har ikke felles vegg mot naboen, og er derfor etter manges mening kjedet enebolig. Andre vil mene at det dreier seg om rekkehus. Foto: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX Vis mer


Dette sier forbrukermyndighetene

Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig hos Forbrukerrådet, er klar på at du ikke kan forvente å få pengene tilbake dersom du har kjøpt et rekkehus som du trodde var en enebolig i kjede.

- Det finne ingen juridiske begreper som kan hjelpe her. Og som forbruker har du ikke anledning til å reklamere dersom du for eksempel har kjøpt et rekkehus som ble markedsført som en enebolig i kjede. En overfladisk besiktigelse vil jo vise hva det faktisk er, og da kjøper du det sånn som det er. Det skal godt gjøres å sannsynliggjøre at du taper noe på feilinformasjonen.

Bartholdsen oppfordrer likevel meglerbransjen til å gi et så sannferdig bilde som mulig av boligen som er til salgs.

INGEN ANGRERETT: Dersom du har kjøpt et rekkehus som megleren kalte enebolig i kjede, må du leve med det, sier forbrukerombud Gry Nergård. Foto: FORBRUKEROMBUDET
INGEN ANGRERETT: Dersom du har kjøpt et rekkehus som megleren kalte enebolig i kjede, må du leve med det, sier forbrukerombud Gry Nergård. Foto: FORBRUKEROMBUDET Vis mer


- Vi oppfordrer meglerbransjen til å bruke betegnelser folk kjenner seg igjen i og som gir mening. Det bør være samsvar mellom de forventningene annonsen skaper og det du møter når du dukker opp på visningen. Bolighandel er jo stressende, og og forbrukerne blir irriterte dersom de føler de kaster bort tid på noe som uansett ikke er aktuelt for dem å kjøpe.

Forbrukerombud Gry Nergård påpeker at villedende annonser rammes av Markedsføringsloven.

- Når du markedsfører noe, er det forbudt å gjøre det på en villedende måte. Det er viktig at man bruker begrepene som folk kjenner, slik at alle umiddelbart skjønner hvilken type bolig det er snakk om.

Men heller ikke Nergård kan gi noe håp til folk som trodde de kjøpte en enebolig i kjede, men som endte opp med et rekkehus.

- Dette er ikke noe reklamasjonsgrunnlag. Men det kan jo være et irritasjonsmoment for de som har preferanser på forhånd, sier Gry Nergård.

Mer om bolighandel:
Meglernes beste visningstips
Nei, megleren kan ikke kontakte deg på SMS
Hva kan du gjøre med støy i etterkant av boligkjøp?
Kjøpe bolig? - Se etter den «skjulte» informasjonen
Lurer du på hva boligen du vil kjøpe er verdt?