Regn ut hva hytten din er verdt

Flunkende ny DinSide-kalkulator.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide Boligs flunkende nye kalkulator, Hyttetakst-kalkulatoren, kan hjelpe deg med å finne ut hva hytten din er verdt.

>>>Sjekk hytteverdien

Slik gjør du

Når du trykker på lenken over, kommer du direkte til kalkulatoren.

Her legger du inn hyttens boligareal, hvor mange soverom det er i hytten, veinavn, om det finnes, og postnummer.

Heretter må du vurdere lysforhold, utsiktsforhold, beliggenhet og standard - på en skala fra dårlig til veldig bra.

Morsomt, og nyttig å vite: Hva er hytten din verdt? Bilde: Per Ervland.
Morsomt, og nyttig å vite: Hva er hytten din verdt? Bilde: Per Ervland. Vis mer


Avslutningsvis må du krysse av for om hytten har garasje, ligger rett ved stort alpinanlegg eller har egen strandlinje.

Trykk på beregn-knappen - og vips - du har en hytteverdi.

Nyttig og moro

Kalkulatoren kan brukes til mange nyttige ting - men det er selvsagt også lov å bruke den bare for fornøyelsens skyld. Du kan blant annet:

  • Vurdere hvor mye du kan få for din hytte ved et eventuelt salg.
  • Benytte "taksten" overfor banken, til å vise at din egenkapitalandel har økt, slik at du får bedre rente.
  • Til å vurdere om prisen på en hytte du ønsker å kjøpe, er fornuftig.
  • Bare for moro skyld...
Hyttetakst-kalkulatoren kan selvsagt ikke gi en helt eksakt pris på en gitt hytte. Prisen som beregnes, bør imidlertid gi en god pekepinn på hva hytten er verdt. Likevel ønsker vi å presisere at i noen tilfeller vil prisen ligge langt fra hva som er korrekt. Dette gjelder spesielt dersom hytten er veldig dyr, veldig eksklusiv - eller om beliggenheten er spektakulær.

Dessuten baserer kalkulatoren seg på andre hytter i nærheten som er til salgs. Er det lite omsetning i området der du ønsker å beregne verdien for en hytte, vil også dette ha innflytelse på prisen på "din" hytte.

Med andre ord: Bruk kalkulatoren som en pekepinn, men ta aldri beslutninger knyttet til kjøp og salg utelukkende basert på denne.

Sjekk hva hytten er verdt

Slik regner den

For å beregne prisen på en hytte, søker kalkulatoren i annonsebasene til Tinde og Finn etter hytter som er til salgs, eller er solgt i området de siste tre månedene. Den søker først etter hytter med samme veinavn, men om den ikke finner tilstrekkelig mange der, søker den etter hytter som har samme postnummer. Finnes det heller ikke her mange nok, tar den med hytter hvor de tre første sifrene i postnummeret er de samme.

Datagrunnlaget veies mot nærhet til hytten. Hyttene på samme vei teller mellom 1,6 og 2,0. Hyttene på samme postnummer teller 1,2. Øvrige hytter teller 1. Kalkulatoren må finne minst tre hytter for å gi et verdianslag.

Vi foretar en sjablongmessig vurdering av hvor mye det vil øke verdien av hytten om den har strandlinje, ligger rett ved større alpinanlegg eller har garasje.

Merk deg at det spesielt i de tilfellene hvor hytten ligger rett ved stort alpinanlegg, eller har egen strandlinje, kan være vanskelig å gi en korrekt pris.

Ut fra dette beregnes det en normal kvadratmeterpris for nabolaget, for hytter uten alpinanlegg, strandlinje og garasje. Deretter foretar kalkulatoren en del justeringer basert på den spesifikke hytten:

  • Det justeres for størrelse, da kvadratmeterprisen vanligvis faller med økende størrelse.
  • Det justeres for de forskjellige beliggenhets- og standardfaktorene du har angitt.
Kalkulatoren tar ikke høyde for tomtestørrelsen.

Sjekk hyttens verdi!

Vi gjør igjen oppmerksom på at hyttetakst-kalkulatoren selvsagt ikke er noe eksakt verktøy, men et verktøy som sannsynligvis kan gi en viss pekepinn på hva en hytte er verdt. Likevel tilstreber vi naturligvis at den skal være så korrekt så mulig, og derfor ber vi deg si fra om eventuelle feil eller mangler du skulle finne. Du kan enten skrive i debatten under, eller sende oss en mail på adressen: okonomi@dinside.no.

Mer om hytter: