Fra nyttår får du ikke lenger leid ut en del av en tomannsbolig som er større enn den du bor i selv uten å skatte av inntekten. Men er enhetene like store, som her, kan du puste trygt ut.  Foto: Colourbox.com
Fra nyttår får du ikke lenger leid ut en del av en tomannsbolig som er større enn den du bor i selv uten å skatte av inntekten. Men er enhetene like store, som her, kan du puste trygt ut. Foto: Colourbox.comVis mer

Regjeringen endrer skatteregel for utleie av tomansboliger

For deg som leier ut størsteparten av en tomannsbolig.

Årets statsbudsjett inneholdt svært få store overraskelser for norske boligeiere. Et av forslagene kan imidlertid få store konsekvenser for en gruppe boligeiere: Endring av reglene for utleie av tomannsboliger.

    «Eiere av tomannsboliger kan med dagens regler leie ut mer enn halvparten av tomannsboligen skattefritt. Regjeringen foreslår å endre reglene slik at tomannsboliger likebehandles med andre boliger. Det vil si at bare inntil halvparten av hele tomannsboligen vil kunne leies ut skattefritt.

    Den vanlige tomannsboligen vil ikke bli berørt av regelendringene, ifølge Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen
    Den vanlige tomannsboligen vil ikke bli berørt av regelendringene, ifølge Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen Vis mer

    Det foreslås at endringen trer i kraft med virkning fra og med inntektsåret 2012,» heter det i regjeringens forslag til statsbudsjettet 2012.


Hittil har nemlig reglene vært gunstigere for utleie av tomannsboliger enn eneboliger.

Gode nyheter i statsbudsjettet for deg på boligjakt: Flytt på landet, få 600.000

Savner overgangsregler

Ifølge Gry Nilsen, advokat og fagsjef i skattefaglig avdeling i Skattebetalerforeningen, er det ikke en drastisk endring regjeringen har foreslått, snarere tvert imot. Hun reagerer imidlertid på fravær av overgangsregler i forslaget.

– Det er veldig kort tid på å tilpasse seg, med tanke på at her er det leiekontrakter man må forholde seg til, sier Nilsen til DinSide. – Dersom man ikke får tilpasset seg innen fristen vil det medføre at man må skatte, og da er det straks et helt annet regnestykke for dem det gjelder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fristen er fra 2012, og det innebærer at man har mindre enn tre måneder på å omstille seg. Nilsen er imidlertid avventende optimistisk på vegne av dem denne endringen måtte gjelde.

– Nå er jo ikke statsbudsjettet vedtatt ennå, det skal først behandles, og det kan hende det kommer overgangsregler, selv om ikke regjeringen har lagt opp til det.

Leie eller leie ut? Ikke glem å skrive kontrakt! Du kan laste ned og printe ut DinSides huslekontrakt helt gratis her.

Glem arealet, det er verdien som gjelder

La oss aller først rydde opp i en liten misforståelse: Det er ikke arealet regjeringen mener når de skriver at "halvparten av hele tomannsboligen". Her er det pengene, nærmere bestemt utleieverdien på boligen.

– Reglene sier at du kan leie ut inntil halvparten av utleieverdien. Dette vil si at du selv må bebo minst halvparten av verdien av utleie.

Det vil altså ikke ha noen ting å si for dem som bor i en tomannsbolig der anslått husleie på de to delene antas å være lik. Men skulle den ene delen av to like fremstå som ekstremt mye mer attraktivt, for eksempel når det gjelder lysforhold eller at den er nevneverdig mer modernisert eller oppgradert, kan det nå lønne seg å bebo denne selv.

– Hovedbudskapet er at det fortsatt er gode muligheter til å få skattefri inntekt fra egen bolig, og dette er noe folk burde benytte seg av. Det er viktig å tenke på den muligheten til å få betalt ned gjeld, presiserer Nilsen.