Kan man innløse tomten? Og til hvilken pris? Partene i tomtefestestriden blir ikke enige.  Foto: All Over Press
Kan man innløse tomten? Og til hvilken pris? Partene i tomtefestestriden blir ikke enige. Foto: All Over PressVis mer

Regjeringen anker tomtefestedommen

– Dette blir bare mer advokatmat, sier Arne Olbergsveen i Tomtefesterforbundet.

Hvem skal få verdistigningen på festetomt ved eventuell innløsning? 12. juni i år avsa Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) en dom i den såkalte tomtefestesaken som fastslo nettopp dette. Nå vil Regjeringen anke.

– Regjeringen går inn for at den gjeldende forlengelsesretten videreføres i en begrenset periode gjennom en midlertidig lov, og vil om kort tid fremme forslag om dette for Stortinget, skriver Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding.

Senterpartiet har reservert seg mot beslutningen om å anke, men støtter forslaget om en midlertidig lov.

Hvor mye er boligen din verdt? Finn ut med vår boligverdikalkulator

Dette blir advokatmat


Arne Olbergsveen i Tomtefesterforbundet synes anken er uheldig.

–Vi hadde håpet at Regjeringen gjør alvor av det de har lovt i flere perioder og fjernet tomtefesteloven. Det er jo vårt mål også. Tomtefesteloven er helt håpløs å benytte og forstå, sier Olbergsveen til DinSide.

– Hver gang det blir gjort endringer på den (tomtefesteloven, red.anm.) blir den mer uforståelig - og det blir advokatmat hele tiden.

Tomtefesterforbundet ønsker ikke uventet å avvikle loven. – Det er en uting at de som fester tomter ikke skal få muligheter til også å bli eier av egen tomt.

I dag har mange mulighet til å løse inn, men enkelte lovregler hindrer andre festere i å løse inn. For eksempel om en hyttetomt ligger under et gårdsbruk, kan grunneier nekte innløsning. Det er heller ikke innløsningsrett i statsallmenning og bygdeallmenning, og dette virker forvirrende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vil rydde opp i tomtefesteloven

Heller ikke grunneierne jubler

– At regjeringen anker tomtefestedommen fra Strasbourg er uheldig både for tomtefestere og bortfestere, sier bondelagsleder Nils T. Bjørke til nationen.no.

Advokat Sveinung O. Flaaten i Advokatfirmaet Hjort mener Regjeringen nå, istedenfor anke, burde tatt nødvendige grep for å rydde opp i lovverket, slik Menneskerettsdomstolen i sin dom uttaler at den forventer.

Flaaten prosederte saken for Menneskerettsdomstolen i Strasbourg på vegne av grunneierne sammen med advokat Gemetchu Hika. Han har også tidligere prosedert en av plenumssakene om tomtefestelovens §33 i 2007.

- Nå vil det kunne gå lang tid med rettslig uavklarte forhold for festetomter. Dette vil gi usikkerhet i eiendomsmarkedet og meget betydelige negative virkninger for verdiene av hus og hytter på festet grunn, påpeker Flaaten og tilføyer at Regjeringen med dette påtar seg et stort ansvar.

Tomtefesterforbundet på sin side vil ha hele tomtefesteordningen avviklet.

– Det kan ikke gjøres på et øyeblikk, men over en periode på 3-4 år, burde det være mulig. I Skotland ble det avviklet for noen år siden, på veldig gunstige måter, sier han til DinSide.