Redskapsbod - byggesett eller bygge selv?

Best eller billigst, hva er hva?

JABO Combibod basert på elementer. Foto: Jabo
JABO Combibod basert på elementer. Foto: Jabo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En redskapsbod er kjekt å ha, når man har hage og har anskaffet redskaper som trenger en trygg og praktisk plass når de ikke er i bruk.

Men skal man kjøpe et byggesett eller bygge den selv? Svaret avhenger av mange ting, egne ferdigheter, tilgjengelig tid, penger og ikke minst tilpasning til eksisterende bygninger.

Og selv om de kalles for redskapsboder kan de jo brukes til mye annet. De kan være lekestue, gjestehytte, hobbyverksted, furtebu eller - hvis du lydisolerer - øverom!

Les også: Bygg anneks uten byggemelding

Hvilken konstruksjon skal jeg velge?

Det finnes flere byggesett av redskapsboder å få kjøpt. Disse kommer enten som ferdige elementer, laftede eller med reisverk.

Boder av elementer

Det enkleste å montere er en bod som består av ferdige elementer. Vegger og tak er ferdige, enten hele eller i håndterbare deler, og det er bare å få satt dem sammen.

Denne type boder er som regel de minste, mellom 2 og 7 kvadratmeter og er naturlig nok de enkleste å sette opp.

Enkel bod basert på ferdige elementer. Foto: Produsenten
Enkel bod basert på ferdige elementer. Foto: Produsenten Vis mer
Siden det er et rent byggesett er det svært få muligheter til å tilpasse eller endre på konstruksjonen, da må du selv fram med saga.

Veggtykkelsen (panelet) varierer fra 16 mm for de minste til 21 mm for de største bodene.

Laftede boder

Lafting er en gammel byggemetode hvor man hugget ut et hakk et stykke ned i tømmeret nær enden av stokkene. Så la man stokkene i hverandre i vinkel hakk mot hakk slik at de låste hverandre og ga en solid konstruksjon. Sprekkene mellom stokkene ble tettet med mose, leire, halm og det som var for hånden.

Tilsvarende kan man gjøre med dagens materialer, laftede boder leveres med panelbord som er klare til å settes sammen ved å tre endene i hverandre i alle hjørnene. Åpninger til dør og vinduer er også ferdig kappet.

Fordelen med lafting er at boden er svært lett å bygge. I stedet for tunge elementer som kan være vriene å håndtere er bordene lette å bære og sette på plass.

Enkel bod med laftekonstruksjon Foto: Produsenten
Enkel bod med laftekonstruksjon Foto: Produsenten Vis mer


Det som er svakheten med denne formen for lafting med bordender som stikker ut er at endeveden blir stående udekket samtidig som selve laftingen har lett for å samle opp fuktighet. Dermed kan man få problemer med råte hvis man ikke sørger for å behandle treverket så snart det er bygget.

Les også: Bygg bod uten byggemelding

Bod med reisverk

Bygger du med reisverk får du både den mest solide og mest fleksible løsningen. Da står du nesten helt fritt med hensyn til hva slags kledning du vil ha, samt plassering av dører og vinduer.

Et reisverk står støtt av seg selv, og du kan derfor velge forskjellige materialer utvendig og innvendig. Du kan ha stående panel utvendig og liggende innvendig om du ønsker, eller sette opp veggplater for å gjøre det enkelt.

Peter - avansert bod/hytte bygget med reisverk Foto: Sommerbutikken.no
Peter - avansert bod/hytte bygget med reisverk Foto: Sommerbutikken.no Vis mer


Isolasjon er også langt enklere å få til i et reisverk, alt er i grunnen klart, det er bare å dytte inn isolasjon, sette opp vindsperre og panel.

Men konstruksjonen krever en god del mer arbeide, mer verktøy og også større ferdigheter. Men er interessen til stede er det gjerne lett å tilegne seg en god del av disse ferdighetene underveis. Og en bod basert på reisverk er en god skole hvis du har ambisjoner om å gå på andre oppussings- eller byggeprosjekter.

Les også: Test: Bosch PCM 7s kapp- og gjæringssag

Bygge selv eller byggesett?

Det store spørsmålet er om du skal velge en ferdig konstruksjon eller lage din egen konstruksjon. Ut fra rent praktiske og økonomiske vurderinger er det som regel ikke mye, om noe, å spare på å kjøpe materialer og bygge selv.

Du sparer først og fremst mye tid på å velge en ferdig løsning, og ferdighetsterskelen er lavere.

Det finnes også en mengde design og størrelser å velge mellom og de fleste vil finne et alternativ som passer.

Men har du eksisterende bygninger, gjerne arkitekttegnet, som gjør at en ferdig bod vil se helt malplassert ut, da kan det være en bedre løsning å bygge noe selv i samme stil. Spesielt gjelder dette takvinkler og panel, som med fordel kan harmonere i bygninger som ligger nær hverandre.

Skal du bygge selv fra bunn av kreves det også kunnskap om bygningskonstruksjon, spesielt takkonstruksjon og materialvalg er svært viktig.

Byggmax annekspakke er et utmerket utgangspunkt for tilpasning til eksisterende bygninger. Foto: Byggmax
Byggmax annekspakke er et utmerket utgangspunkt for tilpasning til eksisterende bygninger. Foto: Byggmax Vis mer


En god mellomting er å ta utgangspunkt i en bod basert på reisverk, som ligner det du egentlig ønsker. Så kan du endre takvinkel og velge samme kledning som på de eksisterende bygningene.