Redskapet grillmesteren ikke klarer seg uten

Med et digitalt steketermometer får du perfekt resultat, hver gang.

<b>STEKETERMOMETER:</b> Det finnes mange å velge mellom, og de brukes på litt forskjellig måte, ifølge Nykvist. Foto: ANDERS S. FOUGNER
STEKETERMOMETER: Det finnes mange å velge mellom, og de brukes på litt forskjellig måte, ifølge Nykvist. Foto: ANDERS S. FOUGNERVis mer

- For å få et perfekt resultat på grillen, vil jeg at du skal bruke steketermometer, uansett om du griller kjøtt eller fisk, sier Jan Ivar Nykvist, norgesmester i grilling.

Hvilket termometer du velger er opp til deg, men Nykvist har ett kriterie:

- Det viktigste er at du bruker et digitalt steketermometer som gjør at du får nøyaktig temperatur, og et likt resultat hver gang.

I videoen over viser han et par ulike varianter av steketermometer.

Dinside har testet iGrill - steketermometeret som snakker med iPhone og iPad.

Slik bruker du steketermometeret

STEKETERMOMETER: Det finnes mange å velge mellom, og de brukes på litt forskjellig måte, ifølge Nykvist. Foto: ANDERS S. FOUGNER
STEKETERMOMETER: Det finnes mange å velge mellom, og de brukes på litt forskjellig måte, ifølge Nykvist. Foto: ANDERS S. FOUGNER Vis mer


Steketermometeret skal brukes for å måle kjernetemperaturen, altså hvor varmt kjøttet eller fisken er innerst - i midten.

Men hvor er midten på en fugl? Eller en fisk?

Du kommer langt med litt sunn fornuft, men her er et par pekepinner på hvordan du tar tempen på maten:

  • Stikk termometeret inn der stykket er på sitt tykkeste.
  • Stikk inn fra kortenden, ikke fra toppen, så er sjansen mindre for å treffe stekeplaten
  • Må du stikke fra toppen? Pass på at du ikke stikker for langt inn, slik at steketermometeret kommer borti stekeplaten eller -formen.
  • Steker du kjøtt på beinet, stikk inn i nærheten av beinet, da dette er det siste som blir stekt, men pass på at det ikke berører beinet, da avlesningen ikke vil bli riktig.
Siemens' nye komfyrserie IQ700 har et innebygget steketermometer med tre målepunkt, nettopp for å sørge for at du treffer. Temperaturen som vises vil alltid være den laveste.

Hvor varmt skal det være?

PÅ DET TYKKESTE: Det kan være vanskelig å treffe når du bruker steketermometer på for eksempel kyllinger. Er du i tvil: Sjekk gjerne flere steder. Foto: IMAGE SOURCE / NTB
PÅ DET TYKKESTE: Det kan være vanskelig å treffe når du bruker steketermometer på for eksempel kyllinger. Er du i tvil: Sjekk gjerne flere steder. Foto: IMAGE SOURCE / NTB Vis mer


Det er i hovedsak to ting du bør ta hensyn til når du måler kjernetemperaturen på kjøtt og fisk: Hvordan vil du at det skal smake? Og hvor trygg er du på råvaren?

Én ting er smak, og her er det bare å følge mesterkokkenes råd.

Med tallene 45, 54, 56 og 60 kommer du langt, har Nykvist tidligere sagt til Dagbladet.no.

Han griller tynne fiskefileter til de holder 45 grader, laksestykker til 54 grader, rødt kjøtt til 56 grader og kyllingfileten til 60 grader.

Dette er det han synes smaker best, det kan godt hende du liker maten litt mer - eller litt mindre - stekt. Og med et nøyaktig digitalt termometer kan du enkelt eksperimentere deg frem til du kommer frem til de tallene som passer for deg.

Dette dersom du er trygg på at du har sunne, gode råvarer, som tåler å tilberedes til lave temperaturer.

Blant annet kylling og kalkun har fått gjennomgå, etter funn av antibiotikaresistente bakterier i en urovekkende stor andel av kylling og kalkun som selges.

Er du usikker på hvor det kjøttet eller fisken du har kjøpt kommer fra, har blitt fôret, eller hvordan det er fanget, anbefaler vi å følge rådene fra Mattilsynet og helsemyndigheter.

Les mer om mathygiene: Så varmt må kjøttet være

Bli en grillmester i sommer

I tillegg til å være fire ganger norgesmester i grilling, har kokken Jan Ivar Nykvist ett sølv i EM- og ett sølv i VM i grilling. Han er lagleder for grillaget Team BarbieQ og er nok mest kjent for sin deltagelse i Norges Grillmester i fjor sommer, der han kom på andre plass..

Nå deler han sine beste grilltips i en videoserie produsert i samarbeid med Se.no.

Tidligere har han vist hvordan han: