<strong>IKKE DIN VANLIGE VUGGE:</strong> Det er ikke bare utseendet som skiller denne babysenga fra andre. Den kan også vugge babyen for deg. Foto: Happiest Baby
IKKE DIN VANLIGE VUGGE: Det er ikke bare utseendet som skiller denne babysenga fra andre. Den kan også vugge babyen for deg. Foto: Happiest Baby Vis mer

Snoo - smartsenga som vugger babyen i søvn

Redningen for stuptrøtte foreldre?

Lekker og dyr, men kanskje ikke nødvendig.

Publisert

Å få et spedbarn til å sove er lettere sagt enn gjort. Det kan sikkert alle nybakte foreldre skrive under på.

For noen kan timesvis med vugging rundt omkring i heimen være eneste løsning, noe som gjerne medfører lite søvn for en selv - og kanskje partneren også. Og mye frustrasjon for både store og små.

Den nye smartsenga Snoo tar sikte på å løse disse problemene. Kort fortalt er det en seng som kan vugge babyen i søvn for deg.

Bare du er villig til å legge 10.000 kroner på bordet, da.

<strong>INNEBYGDE SENSORER:</strong> Ved hjelp av tre mikrofoner kan Snoo fange opp hvor mye barnet gråter, og så prøve å berolige det med både lyd og bevegelse. Foto: Happiest Baby
INNEBYGDE SENSORER: Ved hjelp av tre mikrofoner kan Snoo fange opp hvor mye barnet gråter, og så prøve å berolige det med både lyd og bevegelse. Foto: Happiest Baby Vis mer

«Kjendisfavoritt»

Bak vugga står barnelege og forfatter av boken «The Happiest Baby on the Block», Harvey Karp, som har utviklet en metode for å roe ned gråtende og urolige spedbarn.

De fem S-ene:

Snoo er basert på Harvey Karps metode, som kalles for «the five S's», som skal gjenskape barnets tilværelse i livmoren, og på den måten få han/henne til å slappe av og sove.

De fem S-ene står for 1) swaddle, 2) side/stomach position, 3) shush, 4) swing, 5) suck.

På norsk kan vi oversette det til svøping, side/mageposisjon, hysjing, vugging og suging.

Les mer om metoden hos Babyverden.

Med seg har han fått en gruppe ingeniører fra MIT Media Lab og designeren Yves Béhar (kjent for å la laget den stilige bærbare høyttaleren Jawbone Jambox), og i fem år skal de ha jobbet med idéen, som nå har blitt en realitet.

Kjente skuespillere som Jessica Biel, Scarlet Johansson og Zoey Zaldana sverger visstnok allerede til den, ifølge Parents.com.

Det kan det dog hende de får betalt for å gjøre, som kjendiser jo gjerne gjør.

Slik fungerer den

Formålet med smartvugga er ikke å være en erstatning for mor eller far, men den er ment å være et hjelpemiddel i å forstå barnets behov bedre.

Med innebygde mikrofoner kan senga fange opp intensiteten på barnets gråt, og så prøve å roe det ned med både lyd og bevegelse, fra langsom svaing til raskere vugging.

Lyden den spiller av er såkalt hvit støy, altså jevn bakgrunnsstøy, som ifølge noen undersøkelser har vist seg å være søvnfremmende, skriver KK Mamma.

Engadget, som har fått demonstrert vugga, beskriver lyden som hjerteslagene man hører på en ultralyd.

<strong>TIL SLUTT MÅ DU STEPPE INN:</strong> Gråter barnet for lenge, så må du selv trå til. Foto: Happiest Baby
TIL SLUTT MÅ DU STEPPE INN: Gråter barnet for lenge, så må du selv trå til. Foto: Happiest Baby Vis mer

Dersom spedbarnet gråter i mer enn tre minutter, skrur imidlertid Snoo seg av, og du er nødt til å overta. På den måten skal foreldrene lære seg om babyen gråter fordi den trenger å bli beroliget eller om den er sulten/trenger å skiftes på.

Og barnet vil forhåpentligvis få innarbeidet bedre søvnvaner.

Følg med via app

Det følger også med et spesiallagd svøpeteppe, som kan festes til sidene og sørger derfor for at barnet ligger i en trygg stilling på ryggen hele natten gjennom.

<strong>SVØPETEPPE:</strong> Snoo kommer med et eget svøpeteppe til barnet. Dette skal gi en følelse av hvordan det var i livmoren, og er trygt og godt. Foto: Happiest Baby
SVØPETEPPE: Snoo kommer med et eget svøpeteppe til barnet. Dette skal gi en følelse av hvordan det var i livmoren, og er trygt og godt. Foto: Happiest Baby Vis mer

Det nettingbaserte stoffet som omgir krybben skal sørge for god luftsirkulasjon.

Med en tilhørende iPhone-app skal foreldre kunne følge med på hvilket av de fem nivåene som er aktivert. Det skal også være mulig å justere både vuggehastighet og lydnivå.

Snoo vil koste 1.160 dollar, drøye 9.400 kroner, når den kommer i salg. Ikke akkurat billig, og da er ikke frakt og moms med i beregningen.

Hvorvidt noen norske butikker vil ta den inn, gjenstår selvsagt å se.

– Ikke nødvendig

Pedagog og daglig leder i Foreldrekompetanse.no, Hans Holter Solhjell, er godt kjent med Harvey Karp og hans søvnmetoder, men mener man ikke trenger en seng for å ta de i bruk.

<strong>KROPPSKONTAKT:</strong> Er barnet urolig, kan det være bra med bare kroppskontakt, sier pedagog Hans Holter Solhjell. Foto: DeymosHR / Shutterstock / NTB Scanpix
KROPPSKONTAKT: Er barnet urolig, kan det være bra med bare kroppskontakt, sier pedagog Hans Holter Solhjell. Foto: DeymosHR / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

– Jeg vil heller anbefale foreldre å gjøre dette selv. Når man først lærer teknikkene ordentlig, er de relativt enkle å få til, så lenge barnet er friskt, sier Solhjell til Dinside.

Ifølge Solhjell finnes det mange måter å bruke prinsippene denne sengen er basert på, og som gir mer nærhet til barnet.

– Først og fremst er det viktig at foreldre lærer å utføre metoden selv, og da sammen med godt samspill med barnet. Så kan man i tillegg kan bruke enkle hjelpemidler som enten er gratis eller langt billigere, for å gjøre det enklere for seg selv.

<strong>ELEKTRISK VIPPESTOL:</strong> Noen foreldre bruker vippestol til å roe ned barnet. Denne er elektrisk, og kan både svinge, vibrere og spille musikk. Foto: Brightstart
ELEKTRISK VIPPESTOL: Noen foreldre bruker vippestol til å roe ned barnet. Denne er elektrisk, og kan både svinge, vibrere og spille musikk. Foto: Brightstart Vis mer

Ifølge pedagogen finnes det mange apper som kan lage hvit støy. Man kan også kjøpe CD-er. Et svøpeteppe koster et par hundre kroner. Eller så kan man bruke noe man har fra før.

– Men i de tilfellene hvor man har et barn med intens kolikk som gråter mange timer i strekk, og barnet trenger hjelp til å roe seg over veldig lang tid, kan det bli slitsomt i lengden for foreldrene. Og da kan det være aktuelt med en slik seng, eller rimeligere alternativer, avslutter pedagogen.

LES OGSÅ:
Luna - madrassen som tenker selv
Sense lover å gi deg bedre søvn
Sliter du med å sove eller å konsentrere deg?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer