Redd for naturskade på boligen?

Her kan du sjekke om det blir flom.

VÅREN PÅ ANMARSJ: Men den store snøsmeltingen kommer først om en måneds tid, spår NVE. Foto: Colourbox.com
VÅREN PÅ ANMARSJ: Men den store snøsmeltingen kommer først om en måneds tid, spår NVE. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen ønsker å våkne opp til kjelleren full av vann, men når snøen smelter for fullt kan dette bli en realitet for enkelte av oss. Og det er nettopp oversvømte kjellere som er den vanligste flomskaden på norske boliger.

- Vannmasser kommer inn over grunnen og trenger inn i kjelleren i boligen. Dette gir fuktskader av ulik grad, og det kan bli skader på innbo. Dessuten må kledning, gulv og isolasjon ofte skiftes ut, forteller Tonje Westby, senior kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Som oftest kan beboerne bo i husets andre etasjer mens fuktskadene utbedres og det luftes ut i kjelleren, påpeker Westby.

Oversvømte vassdrag, eller at elvekanter graves ut og danner nye elveløp, er de vanligste årsakene til flom som deretter gjør forårsaker skade i boligområder.

Denne kan gjøre stor skade på boligen

God dekning

Har man en tradisjonell boligforsikring, kan man regne med å ha dekningen av denne typen naturskader i orden. Alle bygninger og løsøre som forsikres mot brannskader blir nemlig automatisk forsikret mot naturskade gjennom naturskadeforsikringsloven.

Dette inkluderer erstatning for naturskader som følge av skred, storm, flom, stormflo, jordskjelv og vulkanutbrudd. Du kan lese mer om naturskader hos Norsk Naturskadepool.


- Vi har en svært god naturskadeordning i Norge gjennom Norsk Naturskadepool. Alle skadeforsikringsselskaper som dekker brannforsikring i Norge er medlemmer, og forsikringstaker får demed dekt naturskader uavhengig av hvor i landet man bor, sier Westby.

Jobber med nasjonalt skredvarsel

Fortsatt ingen fare for flom

Foreløpig lar våren vente på seg, og den store snøsmeltingen likeså. Så det er fortsatt ikke nødvendig å frykte flomskader på boligen.

NVEs vannføringsprognose viser faren for en eventuell flom i ditt nærområde. Foto: NVE
NVEs vannføringsprognose viser faren for en eventuell flom i ditt nærområde. Foto: NVE Vis mer

- Akkurat nå er det stort sett kaldt landet over, og snøsmeltingen har ikke startet ordentlig på fjellet. Det er nok først om en måned at den kommer skikkelig i gang, forteller vakthavende hydrolog Eirik Holmqvist ved flomvarslingstjenesten i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).


Holmqvist forteller videre at faren for flom er størst i områder der det ligger mer snø enn normalt, noe den lange, kalde vinteren har sørget for i mange områder.

- Skulle det bli kraftig varme, og regn i tillegg, kan det bli flom i slike områder, sier Holmqvist.

Unngå boligproblemer når du reiser bort

Slik sjekker du nærområdet ditt

Senorge.no kan du sjekke om det i nettopp ditt nærområde er mer snø enn det pleier å være. Jo blåere markering av kartområdet, jo større er snømengden i forhold til normalen.

En kjapp titt på oversikten over snømengde, viser at det spesielt er langs kysten av Øst-, Sør- og Nordvest-landet at snømengden er langt større enn normalen.

NVE har dessuten en egen vannføringsprognose, som daglig blir opdatert med informasjon om vannføringen for de neste fire dagene. Områder med fare for flom markeres her med rosa eller rød farge, men for tiden er det normal eller lav vannføring over hele landet, se illustrasjon til høyre.

Hjemadressen bestemmer forsikringsprisen

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!