Kjelleren er, naturlig nok, mest utsatt ved flom. Men også taket kan gi etter under kraftig regnskyll. Foto: Colourbox.com
Kjelleren er, naturlig nok, mest utsatt ved flom. Men også taket kan gi etter under kraftig regnskyll. Foto: Colourbox.com Vis mer

Redd for flomskader på boligen?

Her sjekker du om du er utsatt.

Publisert
Sist oppdatert

De siste dagenes ekstremvær i Sør-Norge har gjort store skader; og værnerdene noe å ta bilde av.

Ønsker du å ha blomster rundt huset, bør du ha dem i potter, slik som her. Selv om dette nok ikke hjelper på vannmassene om det skulle komme <i>så</i> mye vann. Foto: COLOURBOX.COM
Ønsker du å ha blomster rundt huset, bør du ha dem i potter, slik som her. Selv om dette nok ikke hjelper på vannmassene om det skulle komme mye vann. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


Som boligeier er det særlig to kritiske punkter ved store nedbørsmengder: Tak/loftsetasje og kjeller. Oversvømte kjellere er den vanligste flomskaden i norske boliger, ifølge Tonje Westby i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

- Vannmasser kommer inn over grunnen og trenger inn i kjelleren i boligen. Dette gir fuktskader av ulik grad, og det kan bli skader på innbo. Dessuten må kledning, gulv og isolasjon ofte skiftes ut, har Westby tidligere uttalt til DinSide.

Les også: Sjekk om du er sikret ved naturskader

Ikke alt dekkes

Dersom en elv skulle gå over sine bredder og finne et nytt vannløp til boligen din, vil dette kunne dekkes av forsikringen. Men at vann som naturlig samler seg i fordypninger i terrenget trenger inn i din bolig, vil det nok være vanskelig å få gehør for. Det er derfor viktig at du sørger for at boligen er godt drenert.

Dette er ikke noe du selv kan gjøre over natten; men det du kan gjøre, er å se om du burde være bekymret. For eksempel bør det ikke være blomsterbed helt tett inntil grunnmuren, da blomster og busker transporterer og lagrer fukt som igjen kan spre seg til grunnmuren og treverket. Er kjelleretasjen spesielt fuktig kan dette også være et tegn på at det ikke er ordentlig drenert.

Er du usikker, bør du tilkalle fagfolk for å høre om du burde få utbedret dreneringen rundt boligen din.

Sjekk av fukt og drenering bør være en del av boligens vårsjekk

Ikke glem taket!

Flomskader som dekkes av forsikringen

 • Oversvømmelse fra vassdrag med skade på bebyggelse.
 • Utgraving/erosjon av elvekanter som fører til skred eller dannelse av nye elveløp.
 • Når ekstraordinær, naturlig avrenning danner villbekker i skrånende terreng, og situasjonen medfører ekstraordinær skade, har man også krav på erstatning.
 • Vann som samler seg i fordypninger i terrenget etter nedbør, regnes ikke som flom.
 • Skader ved "isgang" er unntatt erstatning.

 • Selv om flom og vann som trekker inn i boligen nedenfra utgjør den største trusselen, bør man heller ikke undervurdere hva kraftige regnskyll kan gjøre med skjøre tak. Du bør sjekke taket en gang i året, og har du ikke gjort det på en stund, vil vi anbefale at du gjør det så fort som mulig.

  Det første du bør gjøre er å sjekke hvordan taket ser ut. Er det løse eller knuste takstein eller rift i belegget? Sjekk også at avløpet fungerer, at takrennene er hele, og fri for løv og barnåler.

  Er alt helt og rent, er det skjøtene du bør gå nærmere i sømmene. Rundt eventuell pipe, i hjørner, og avslutningen på belegget.

  Har du mulighet bør du også sjekke taket for fukt innenfra, gjerne etter en fuktig periode.

  Les mer: Ta taksjekken nå!

  Oppdatert 11.6.2011

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer