Rått løft gir loft

Veien fra råloft til stilig loftsleilighet er kostbar og kronglete. Skyhøye priser på loftskrypinn gjør det likevel mulig å tjene penger på råloftet. Men du bør være venn med hammeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Drømmen om en loftsleilighet er levende for mange byboere. De vil ha ovale dager under skråtak med overlys og synlige takbjelker.

Feinschmecker-krypinn

Råloft koster i dag 5 - 8.000 kroner per kvadratmeter sentralt i Oslo. Når loftet er blitt et feinschmecker-krypinn, kan det selges for 25 - 35.000 kroner kvadratmeteren.

En rekke bransjefolk DinSide har snakket med, sier at de høye prisene for loftsleiligheter kan gi gevinst. Blant dem er Bjørn Aaserud i firmaet Top Floor, som rehabiliterer og bygger loftsleiligheter på kostbare Oslo vest.

Fra Oslo-leilighet til salgs nå.
Fra Oslo-leilighet til salgs nå. Vis mer

- En loftsleilighet i en eldre gård koster bare 10 prosent mindre enn nybygg med samme standard og beliggenhet. Men det er svært mye arbeid med å bygge en loftsleilighet, sier Aaserud.

Lang tid

Odd Villy Rundmo, konstituert daglig leder i OBOS Prosjekt, er enig. Han mener mye avhenger av at du kan snekre selv.

- For å unngå at utbyggingskostnadene tar mesteparten av gevinsten, må du legge ned en betydelig egeninnsats, sier Rundmo.

Utbyggingskostnadene vil variere voldsomt. Bjørn Aaserud har bygget mange luksuriøse loftsleiligheter med høye utbyggingskostnader.

- Bygger man luksuriøst, bruker man godt over 20.000 kroner. 15.000 kroner kvadratmeteren er det minste man bør bruke på byggingen, sier Aaserud.

Se hvordan du går fram for å få byggingen i gang

Bøygen

Det elektriske anlegget og rørsystemet har du ikke lov til å installere selv. Med kyndig snekring kan du redusere byggekostnadene med noen tusenlapper per kvadratmeter, kanskje ned mot 10.000 kroner per m2.

Kjøp av råloftet og utbyggingen kan da koste 20.000 kroner per kvadratmeter. Får du solgt leiligheten til 25 - 30.000, har du en gevinst på minimum 5.000 kroner per m2. For en 100 kvadratmeter stor leilighet utgjør det 500.000 kroner.

Mye skal ordnes før du når så langt. Den verste bøygen er byråkratiet.

En loftsutbygging behandles som en byggesak, og behandlingen er ofte langsom. Må du søke om omregulering, tar saksbehandlingen mellom ett og to år. Slipper du omreguleringen, søker du bare om byggetillatelse og saksbehandlingen tar mellom et halvt og ett år.

- Du bør be kommunen om en forhåndskonferanse, der du får en foreløpig kartlegging av hvor saken står. Da får du en pekepinn på om det har noen hensikt å gå i gang, sier Rundmo.

Unngå fellene

Likevel kan du få ubehagelige overraskelser. Utbyggingen må blant annet tilfredstille en rekke forskrifter. Rundmo peker på flere farer du bør være oppmerksom på:

  • Byggingen må godkjennes av kommunen. Uten byggetillatelse kan du ikke bygge. Tross politiske mål som boligfortetning og mer variert boligmønster er ikke retningslinjene alltid like klare.

  • Skjulte kostnader kan også dukke opp. For eksempel ved strengere krav til brannsikring, råte- og soppskader og langsom saksbehandling.

    - Et interessant alternativ er å utvide egen toppleilighet oppover til råloftet. Da kommer man unna en del av de byggetekniske kravene. Kommunen vil gi deg nærmere informasjon om dette, sier Odd Villy Rundmo i OBOS.

    Jeg vil se hvordan jeg går fram for å få byggingen i gang

    Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!