Raskere å lage maten selv?

Å lage mat selv kan være raskere enn å varme ferdigmat.

<b>FORT GJORT?</b> Tar det lenger tid å få ferdig den hjemmelagde fiskegratengen? Vi har utfordret den frosne ferdigvarianten. Foto: BERIT B. NJARGA
FORT GJORT? Tar det lenger tid å få ferdig den hjemmelagde fiskegratengen? Vi har utfordret den frosne ferdigvarianten. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter butikkhyllene og frysedisken å dømme er nordmenn storforbrukere av ferdigmat, som skal være enkel å lage og kjapt ferdig.

Men visste du at mange middagsretter tar kortere tid å lage fra bunnen av?

For å bevise dette har vi kjørt duell med to klassiske ferdigretter som du finner i frysedisken: Lasagne og fiskegrateng.

Hva tror du tok kortest tid å få ferdig, frossenrettene eller de hjemmelagde variantene?

Les også vår smakstest av nye ferdigretter

Fiskegrateng: 43 og 55 minutter

Fiskegrateng er en klassiker som du finner i frysedisken. Vi har testet ut Findus God gammeldags fiskegrateng, men uansett produsent har frossen fiskegrateng en steketid på mellom 40-50 minutter, pluss den tiden det tar før stekeovnen blir varm.

For å lage hjemmelaget fiskegrateng gjør du følgende: Du koker makaroni, trekker fisk eller bruke fiskerester og lager hvitsaus, som du tilsetter eggeplommer. For en ekstra luftig fiskegrateng visper du eggehviter og blander dem inn i sausen.

Det hele har du over i en ildfast form, som toppes med revet ost og griljermel.

Deretter steker man fiskegratengen i cirka 20 minutter.

Dette tok det oss nøyaktig 43 minutter å gjøre, fra vi skrudde på stekeovnen til den hjemmelagde fiskegratengen sto ferdig på middagsbordet.

Den frosne fiskegratengen tok det 50 minutter å få ferdig, inkludert forvarming av stekeovn.

Vinner av duellen: Hjemmelaget fiskegrateng.

RESULTATET: Den hjemmelagde fiskegratengen (t.v) tok det oss 43 minutter å lage. Den har dessuten mer fisk og bedre konsistens enn ferdigvarianten, som det tok oss totalt 50 minutter å få ferdig i stekeovn. Foto: BERIT B. NJARGA
RESULTATET: Den hjemmelagde fiskegratengen (t.v) tok det oss 43 minutter å lage. Den har dessuten mer fisk og bedre konsistens enn ferdigvarianten, som det tok oss totalt 50 minutter å få ferdig i stekeovn. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Se også hvordan ferdigmaten egentlig ser ut

Lasagne: 45 og 50 minutter

FERDIGLASAGNE: Ja, det er enkelt, men det tar faktisk lenger tid enn å lage lasagne selv. Foto: BERIT B. NJARGA
FERDIGLASAGNE: Ja, det er enkelt, men det tar faktisk lenger tid enn å lage lasagne selv. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Lasagne er en annen klassiker som du finner i frysedisken, også denne fra flere produsenter og i forskjellige størrelser.

Vi valgte Stabburets 1 porsjon lasagne i form, som du også får i familiestørrelse. Steketiden på vårt testprodukt var 40 minutter.

Her trenger du ikke Toro!

INGREDIENSER: Lasagne lages av en kjøttsaus, en hvitsaus og lasagneplater, og er relativt enkelt. Foto: BERIT B. NJARGA
INGREDIENSER: Lasagne lages av en kjøttsaus, en hvitsaus og lasagneplater, og er relativt enkelt. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Steketiden på hjemmelaget lasagne avhenger i stor grad av hvilke lasagneplater du velger, men de fleste trenger kun 20 minutter i stekeovnen, som de vi har brukt i vår duell.

Dermed var det bare å sette i gang med kjøttsaus, hvit saus og lasagneplater, før man legger disse lagvis i en form, med ost på toppen.

Å gjøre dette fra scratch tok oss 45 minutter, fra vi begynte å hakke løk og hvitløk, steke kjøttdeig og lage hvit saus, til lasagnaen var ferdig stekt. Dermed slo vi ferdiglasagnaen med fem minutter, som trenger 40 minutter i stekeovnen, pluss 10 minutters forvarming av ovnen.

Vinner av duellen: Hjemmelaget lasagne.Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!