Rådyr villadrøm

Villadrømmen blir dyrere og dyrere. De fem siste årene har villaprisene så godt som doblet seg i Oslo, Asker og Bærum.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Egen villa med hage er nordmenns ønskedrøm nummer én. Men det er ikke nødvendigvis noen billig drøm.

Vi har sett på gjennomsnittsprisene for en 200 kvadratmeter stor villa. Innenfor de ti dyreste stedene i landet varierer gjennomsnittsprisen fra to millioner til tre og en halv million kroner. Vil du se hva villaene er verdt i din by? Klikk på lenken til høyre for å se oversikten over prisene.

Fordobling av prisen

Bilde: Anne Angelshaug.
Bilde: Anne Angelshaug. Vis mer

Det dyreste villaområdet i landet er Asker og Bærum. Her må du betale over tre og en halv million kroner for hus og hage. Oslo følge like etter, med villapriser tett under 3,5 millioner kroner. Både i Oslo og i Asker og Bærum har prisene steget med rundt 90 prosent de siste fem årene.

Flytter vi oss over fjellet, til Norges nest største by, er villadrømmen straks mer realistisk. I Bergen må du i snitt betale i overkant av to millioner kroner for en enebolig på 200 kvadratmeter. I Bergen har prisene steget med drøye 60 prosent de siste årene.

Forelsker oss

Selv om prisene er høye, lar ikke nordmenn seg stoppe i jakten på drømmeboligen.

- Vi forelsker oss i et hus, og da forsvinner alle rasjonelle vurderinger. Resultatet er at mange strekker seg lenger økonomisk enn de hadde tenkt for å få drømmevillaen, sier trendanalytiker i Prognosesenteret, Gunn-Helen Øye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har skrevet hovedoppgave om nordmenns forhold til boligene sine. Hun fant at ingen i hele Europa er like opptatt av boligene sine som vi nordmenn er.

Ifølge trendanalytiker Øye er dette tre sannheter om nordmenn og deres boliger:

  • Nordmenn er det folkeslaget i Europa som bruker størst prosentdel av inntekten på å bo.
  • Over 90 prosent av befolkningen i Norge drømmer om en egen enebolig.
  • Selv om nesten alle nordmenn drømmer om enebolig, er det bare seks av ti som faktisk bor i enebolig. De resterende 30 prosentene går altså rundt og drømmer om hus og hage.

Kort vei fra gutterommet

For mange er den eneste måten å få eget hus med hage å flytte fra byen og ut på landet.

- På landet er det kortere vei fra gutterommet til eneboligen. Der er eneboligene billigere, og blokkleiligheten er ofte ikke et alternativ, sier trendforsker Gunn- Helen Øye.

Tallene fra Norges Eiendomsmeglerforbund viser at du får en villa på 200 kvadratmeter til under halve prisen på landet. I Møre og Romsdal koster villaen i snitt 1.560.000 kroner. I Hedmark og Oppland kostet den 100.000 kroner mindre. I begge fylkene er snittprisen altså under halvparten av snittprisen i Oslo, eller i Asker og Bærum.

En annen måte å få billigere villa, er å trekke vestover. De fem siste årene har prisene steget med 80 prosent eller mer i fem områder. Alle disse områdene ligger på Østlandet. For å se hvilke områder dette er, klikker du på lenken øverst til høyre.