Råd mot vaskemaskiner som stinker

Vaskemidlene, fuktighet og temperatur kan føre til lukt.

Vask over gummilisten rundt døren jevnlig, for å unngå at det dannes belegg og dårlig lukt. Foto: Colourbox.com
Vask over gummilisten rundt døren jevnlig, for å unngå at det dannes belegg og dårlig lukt. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illeluktende tøy fra maskinen er noe man kan oppleve fra tid til annen. Hvor kommer lukten fra og hva kan du gjøre? Her er noen råd.

Lukten kan komme av at det bygger seg opp rester av såpe, tøymykner, fett og skitt i maskinen. Dette skjer særlig om du bruker vaskemidler uten enzymer, noe som er vanlig for blant annet ull og silke, og om du stort sett vasker på lave temperaturer.

Skal du bli kvitt lukten kan du starte med det du har i kjøkkenskapet. Eddik kan faktisk fjerne lukten fra vaskemaskinen, kjør en runde på høy temperatur, uten klær.

Les også: Fem av elleve maskiner vasket på for lav temperatur

Sjekk også fuktfellene

Blir du fortsatt ikke kvitt lukten, bør du rengjøre maskinen følgende steder:

1: Rengjør gummilisten rundt vaskemaskindøren. Mange er konstruert slik at de fanger både rusk og rask og vann, som blir liggende å stinke. Her er frontmatede maskiner mer utsatt enn toppmatede. Blir det liggende småstein eller annet rusk inni listen, kan det dessuten lage hull i klærne.

2: Ta ut pulverskuffen og rengjør den ordentlig, dersom du bruker vaskepulver og mykgjøringsmiddel, og ikke tabletter og poser. Rengjøringsmidlene kan sette seg i kriker og kroker der det binder fuktighet og fører til vond lukt.

Dessuten kan det være smart å la døren og pulverskuffen stå på gløtt når maskinen ikke er i bruk, for at luft kan komme til og tørke opp fuktighet.

Ikke bare vaskemaskinen som kan stinke: Også oppvaskmaskinen bør renses

Andre opplagte kilder

Mange fyller for mye inn i maskinen. Dersom tøyet ikke får beveget seg i trommelen, blir det heller ikke skikkelig rent. Dessuten er overbelastning av trommelen en av de vanligste årsakene til vaskemaskinskader.

– Mange stapper maskinen for full av klær. Dette gir en belastning over det den er beregnet for, har Jan Vidar Olsen i AEG/Electrolux sagt til DinSide tidligere.

Smart? Test av produktet som lover at du kan vaske klær av forskjellige farger samtidig.

Les bruksanvisningen før du tar maskinen i bruk. Skal en maskin tåle sju kilo tøy, da er det sju kilo tørt tøy det er snakk om, ikke tøyets vekt i våt tilstand. Men de færreste vil måle vasken for hver gang, så det er like greit å lære seg hvor full trommelen kan være. En huskeregel kan være at du skal ha plass til en knyttet neve over tøyet i trommelen. Og tøyet må ha plass til å bevege seg for å bli rent, så ikke stapp det til en hard klump for å få plass.

Verdens raskeste? Vaskemaskinen som bare bruker 12 minutter

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!