Råd mot radon

For høye radonverdier i boligen kan føre til lungekreft.

Du kan ikke se om boligen din eller området er utsatt for radongass. Men med enkle grep kan du sikre deg.  Foto: Colourbox.com
Du kan ikke se om boligen din eller området er utsatt for radongass. Men med enkle grep kan du sikre deg. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den radioaktive gassen radon er den nest viktigste årsaken til lungekreft etter røyking. Men til forskjell fra sigaretter, er det ikke alle som vet at de er eksponert for den farlige gassen. Det er Forbrukerrådet som igjen minner oss på dette.

Radon er en radioaktiv gass som dannes av uran, og geologiske forhold og kjølig klima gjør at Norge, sammen med Sverige og Finland, har høyere radonkonsentrasjon i inneluft enn hva som er vanlig mange andre steder.

Er du i faresonen? Enkelt å sjekke med nye radonkart

Alle bør måle

Forbrukerrådet får stadig henvendelser fra forbrukere om radonmåling, gjerne etter at de har blitt kontaktet av telefon- eller dørselgere om radonmålingstjenester. Både i forhold til rettigheter rundt denne typen salg, om disse målingene er viktig, og hvordan man eventuelt kan sikre seg mot radongass.

Angrerett

Ifølge Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet er angrerettsloven enda strengere for dørsalg enn ved nettsalg. - Det er angrerett ved dørsalg; Fjorten dager hvis man har fått alle opplysninger og angrerettskjema. Har man ikke fått angrerettskjema og riktige opplysninger kan man angre uten å måtte forholde seg til en bestemt frist, sier Halsos til DinSide.

Men merk at det er forskjell på om du kjøper et produkt, eller en tjeneste. Du kan ikke angre på en tjeneste om du allerede har fått den utført.

Les mer om hvilke rettigheter du har ved fjernsalg


Svaret på om du burde måle er uansett klart: Ja. Dette gjelder alle som bor i eneboliger eller småhus. Unntaket er for leiligheter som ligger høyt, Statens stålevern anbefaler at man minimum måler radonverdier i de tre nederste etasjene. Men boligblokker og borettslag burde likevel ha dette som en naturlig del av driften.

Sjekk prisen

Når det gjelder prisen, er det ingen fast pris - det kommer an på boligens størrelse og omfanget av undersøkelsen. Vi anbefaler uansett at du ikke takker ja til første og beste tilbud, men sjekker med flere aktører før du bestemmer deg. Det er anbefalt å gjøre målingene i vinterhalvåret.

Gjennomsnittlig årsmiddelverdi av radon i norske boliger er ca. 90 Bq/m3. Den anbefalte grensen for tiltak er om man måler konsentrasjoner på 100 Bq/m3 innendørs. Også dette ifølge Statens strålevern.

Boliger bygget etter 1997, skal være konstruert slik at de tar henyn til radon. Men dessverre viser undersøkelser at også nye hus beskytter for dårlig. Hvis dette gjelder boligen din, kan det være en reklamasjonsgrunn. Det kan lønne seg å få foretatt en måling før reklamasjonsfristen etter bustadoppføringslova på fem år går ut.

Bygg og boliger der mennesker oppholder seg, skal fra 1. juli 2010 bygges med radonsperre, uansett hvor i landet de bygges og uansett målt radonverdi. Det gjelder både boliger, barnehager, skoler og kontorer.

Tips: Sintef Byggforsk foreslår røykampuller eller myggspiral for å finne små sprekker i kjelleren. Du kan også enkelt se etter sprekker og varmelekkasje med en varmetapsmåler, slik som denne vi har testet fra Black & Decker

Enkle tiltak

Får du konstatert for høye radonverdier i boligen din, finnes det flere enkle tiltak:

  1. Tette hull, sprekker eller åpninger i betonggulv
  2. Etterisolere gulv og vegger i kjelleren
  3. Tettere rørgjennomføringer
  4. Ekstra sikring av støpeskjøter i overgangen mellom gulv og vegg
  5. Sørge for balansert ventilasjon
  6. Øke antall lufteventiler

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer